default-image

Ομόφωνη απόφαση ΕΣΔΑΚ για ματαίωση του διαγωνισμού

Κρήτη
Ομόφωνη απόφαση ΕΣΔΑΚ για ματαίωση του διαγωνισμού

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Να ματαιωθεί ο διαγωνισμός για το εργοστάσιο ξήρανσης και παράλληλα να συνταχθεί μελέτη σκοπιμότητας, αποφάσισε ομόφωνα η διοίκηση του ΕΣΔΑΚ κατά τη διάρκεια της αποψινής της συνεδρίασης.

Μάλιστα η μελέτη σκοπιμότητας θα γίνει με γνώμονα τον εκσυγχρονισμό της μονάδας στο πλαίσιο του ΠΕΣΔΑΚ.   

Νωρίτερα, μια ιδιαίτερα σημαντική τοποθέτηση από τον περιφερειάρχη Σταύρο Αρναουτάκη βρέθηκε στο επίκεντρο των εργασιών της συνεδρίασης της διοίκησης του ΕΣΔΑΚ.

Η τοποθέτηση του περιφερειάρχη - μετά από σιωπή εβδομάδων όσον αφορά στο καίριο θέμα των απορριμμάτων - έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου, ως προς τον σχεδιασμό της Περιφέρειας για τα απορρίμματα καθώς και στην ύπαρξη των κονδυλίων - εκατομμυρίων ευρώ - που έχουν εξασφαλιστεί για τον περιφερειακό σχεδιασμό των απορριμμάτων, συμπεριλαμβανομένης και της λειτουργίας του εργοστασίου.

Ξεκαθάρισε ότι δεν υπήρχε και δεν υπάρχει πουθενά καύση στον προγραμματισμό και τον περιφερειακό σχεδιασμό.

«Δεν υπάρχει αυτό! Το Περιφερειακό Συμβούλιο, όλοι μας, έχουμε αποφασίσει ότι δεν πάμε σε καύση. Που το βρήκαν; Να σταματήσουν τα διάφορα παπαγαλάκια να τα διακινούν αυτά. Τι εξυπηρετούν;», τόνισε ο κ. Αρναουτάκης τονίζοντας ότι «ο περιφερειακός σχεδιασμός της περιφέρειας για τα σκουπίδια εγκρίθηκε ως πρωτοποριακός».

Ο περιφερειάρχης επιτέθηκε και ενάντια σε όσους υπονομεύουν, όπως είπε, τον περιφερειακό σχεδιασμό, υπογραμμίζοντας ότι όχι μόνο θα χαθούν τα 100 και πλέον εκατομμύρια ευρώ που έχει εξασφαλίσει, αλλά θα επιβληθούν και πρόστιμα - «ποιος θα πάρει το βάρος αυτής της ευθύνης», αναρωτήθηκε.

Η συνεδρίαση

Το σώμα κλήθηκε να λάβει αποφάσεις μετά την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ηρακλείου, που ζήτησε να ματαιωθεί οριστικά ο διαγωνισμός, τον οποίο οι εργολήπτες χαρακτήριζαν ως "φωτογραφικό".

Ο Γιάννης Κουράκης ξέσπασε μιλώντας κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, λέγοντας μεταξύ των άλλων «πείτε την αλήθεια... τι συζητάμε τώρα... ματώσαμε για τα σκουπίδια. Ματώσαμε για τον ΠΕΣΔΑΚ. Τι σας πειράζει η λειτουργία της μονάδας όπως είναι; Είμαστε παράδειγμα για τα απορρίμματα και το κρύβετε».

Κατά τη διάρκεια της τοποθέτησής του, ο πρόεδρος του ΕΣΔΑΚ, δήμαρχος Χερσονήσου Γιάννης Μαστοράκης, αναφέρθηκε στο θέμα που δημιουργήθηκε με τον προηγούμενο διαγωνισμό, λέγοντας μάλιστα ότι πιστεύει πως δεν υπήρχε "φωτογραφική" διάταξη.

«Κατά την άποψη μου», είπε ο κ. Μαστοράκης, «δεν υπάρχει φωτογραφική διάταξη. Χρειαζόμαστε αξιόπιστο ανάδοχο για την ασφάλεια της μονάδας και των εργαζομένων», επισήμανε, προσθέτοντας ότι «προβλήθηκε παραπάνω το θέμα από ό,τι έπρεπε. «Αν πούμε "όχι", κινδυνεύουμε να επιστρέψουμε πίσω χρήματα».

Ο δήμαρχος Μινώα Πεδιάδος, Ζαχαρίας Καλογεράκης, με τη σειρά του είπε «δώστε εξηγήσεις ως προς το διαγωνισμό» και ρώτησε: «Τι έχουν να πει αυτοί που συνέταξαν τα τεύχη δημοπράτησης;».

Από την πλευρά του ο κ. Μαμουλάκης τόνισε: «Δε θα μείνω στο εάν υπάρχουν φωτογραφικοί όροι. Θα μείνω στο πολιτικό σκέλος που είναι ο εναρμόνιση με το νέο ΠΕΣΔΑΚ. Εργοστάσιο με συγκεκριμένη κατεύθυνση μηχανικής διαλογής. Να εκπονηθεί μελέτη σκοπιμότητας και να αξιοποιηθεί στο μέγιστο η μονάδα. Τώρα όμως δεν εναρμονίζεται με το ΠΕΣΔΑΚ 2011».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News