Ειδήσεις

Κάλεσμα σε κινητοποιήσεις από τις γυναίκες του Ηρακλείου

Οι Ομάδες& Σύλλογοι Γυναικών νομού Ηρακλείου της ΟΓΕ (Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδος) καλούν «τις γυναίκες των λαϊκών οικογενειών, τα σωματεία, τους συλλόγους, τους μαζικούς φορείς της νεολαίας και όλο το λαό» να πλαισιώσουν και να ενισχύσουν τις δράσεις-κινητοποιήσεις που προγραμματίζονται το προσεχές διάστημα για την υγεία, ενώ παράλληλα καλούν και στις πικετοφορίες του ΠΑΜΕ που θα γίνουν την Κυριακή 7 Δεκέμβρη στην Αλικαρνασσό, το Ατσαλένιο και τα Καμίνια.

«Οι γυναίκες να κάνουν το βήμα να γνωρίσουν τις ομάδες και τους συλλόγους γυναικών της ΟΓΕ, να διεκδικήσουν μαζί τους αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν υγεία για τις ίδιες και τις οικογένειές τους γιατί ο αγώνας αυτός είναι αγώνας για τη ζωή», αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους, μέσω της οποίας ενημερώνουν και για την τρίμηνη καμπάνια της ΟΓΕ για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (Π.Φ.Υ.).

Αναλυτικά η ανακοίνωση των Ομάδων & Συλλόγων Γυναικών νομού Ηρακλείου της ΟΓΕ:

«Στην τελευταία συνεδρίαση της εκτελεστικής Γραμματείας της Παγκόσμιας Δημοκρατικής Ομοσπονδίας Γυναικών (ΠΔΟΓ) έγινε αποδεκτή η πρόταση της Ομοσπονδίας Γυναικών Ελλάδας (ΟΓΕ), όλες οι οργανώσεις της στην Ευρώπη να διοργανώσουμε καμπάνια για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (Π.Φ.Υ.) το τρίμηνο Οκτωβρίου-Νοεμβρίου-Δεκεμβρίου.

Η καμπάνια μας δεν ξεκίνησε από το μηδέν. Το πρόβλημα της υγείας και ιδιαίτερα των γυναικών των λαϊκών στρωμάτων ήταν πάντα στα ενδιαφέροντα και στους στόχους πάλης της ΟΓΕ, στο πλαίσιο της δράσης των Συλλόγων και των Ομάδων της. Τα τελευταία όμως χρόνια παρατηρείται μια συνεχής επιδείνωση τέτοια, που τα προβλήματα υγείας-πρόνοιας παίρνουν εκρηκτικές διαστάσεις.

Ύστερα από μεγάλες και βαθιές ανατροπές στις υπηρεσίες και παροχές υγείας των ασφαλιστικών ταμείων και των κρατικών μονάδων, φτάσαμε στο ΠΕΔΥ, το οποίο σήμερα καλείται να καλύψει ολόκληρο τον πληθυσμό, με μειωμένες και υποβαθμισμένες κρατικές υποδομές και υπηρεσίες, αλλά και μειωμένο προσωπικό. Παρότι αυτή η ανεπάρκεια είναι κραυγαλέα, η διαδικασία συρρίκνωσης και υποβάθμισης δεν έχει ολοκληρωθεί, βρίσκεται σε συνεχή εξέλιξη και μάλιστα με δραματικές επιπτώσεις για τις υπηρεσίες που απευθύνονται ιδιαίτερα στις γυναίκες.

Οι γυναίκες έχουν πρόσθετες και εξειδικευμένες ανάγκες για υπηρεσίες υγείας-πρόνοιας, οι οποίες δε λαμβάνονται υπόψη στην πολιτική που εφαρμόζουν οι εκάστοτε κυβερνήσεις για την προστασίας της υγείας τους, ιδιαίτερα στον τομέα της πρόληψης.

Σοβαρό ρόλο στη διαμόρφωση της υγείας έχει η ανάπτυξη και ο ρόλος του υγειονομικού συστήματος, η πολιτική υγείας την οποία αυτό εξυπηρετεί, η οποία, εξυπακούεται, είναι αλληλένδετο κομμάτι της συνολικότερης πολιτικής του κράτους.

Γι' αυτό το λόγο κύριος στόχος της καμπάνιας δεν είναι να απαριθμήσουμε τα προβλήματα, που τα ζουν στο πετσί τους οι γυναίκες, αλλά να αναδείξουμε τις αιτίες αυτής της κατάστασης και τους υπαίτιους της, που με τόση μαεστρία προσπαθούν να τις συσκοτίσουν και να οργανώσουμε τη δική μας αντεπίθεση πάνω σε γερές βάσεις.

Η πολιτική υγείας και στη χώρα μας στις βασικές κατευθύνσεις της διαμορφώνεται στην Ε.Ε., στα πλαίσια της γενικότερης πολιτικής της, με την ευθύνη και τη συμμετοχή βέβαια των εκάστοτε κυβερνήσεων.

Στη στρατηγική υγείας 2014-2020 της Ε.Ε. οι βασικοί άξονες της πολιτικής υγείας και του Υγειονομικού Συστήματος βασίζονται στην αναγνώριση της ανταγωνιστικότητας ως κριτήριο ανάπτυξής του, στη συρρίκνωση και υποβάθμιση του δημόσιου τομέα και στην ενίσχυση τόσο του επιχειρηματικού χαρακτήρα του ίδιου αλλά και του ιδιωτικού επιχειρηματικού τομέα.

Για την ανάδειξη όλων των παραπάνω έχουν ήδη πραγματοποιηθεί, αλλά και έχουν προγραμματιστεί για τις επόμενες ημέρες μια σειρά εκδηλώσεων και κινητοποιήσεων.

Ενδεικτικά αναφέρουμε:

*Την Τρίτη 9/12 θα πραγματοποιηθεί κινητοποίηση στο Βενιζέλειο στις 10 π.μ. και την Παρασκευή 12/12 κινητοποίηση στο ΠΑΓΝΗ στις 10 π.μ.

*Τη Δευτέρα 15/12 θα πραγματοποιηθεί κινητοποίηση στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση στις 10 π.μ.

*Την Πέμπτη 18/12 κινητοποίηση στη ΔΥΠΕ στις 10 π.μ.

*Ενώ, θα πραγματοποιηθούν εκδηλώσεις-ομιλίες ξεχωριστά σε συνοικίες της πόλης, με τα θέματά τους και τις ημερομηνίες να ανακοινώνονται στο επόμενο χρονικό διάστημα.

Σύμφωνα με την ΟΓΕ η υγεία πρέπει να είναι κοινωνικό αγαθό, δικαίωμα του κάθε ανθρώπου και ιδιαίτερα των γυναικών. Δεν είναι προσωπική ή οικογενειακή υπόθεση, αλλά ευθύνη και υποχρέωση του κράτους να την εξασφαλίζει ισότιμα και δωρεάν σε όλους.

Δεν μπορούμε να μην σχολιάσουμε σήμερα τις τελευταίες εξελίξεις με το ασφαλιστικό, άρρηκτα δεμένο με την Π.Φ.Υ., σχετικά με τις διαπραγματεύσεις κυβέρνησης-τρόικας: Κυβέρνηση και Ε.Ε. κατασπαράζουν όποιο δικαίωμα έχει απομείνει από την Κοινωνική Ασφάλιση των εργαζόμενων και των συνταξιούχων για να στηρίξουν τους μεγαλοεπιχειρηματίες στην υγεία, στην ιδιωτική ασφάλιση, για να ενισχύσουν τα κέρδη των μονοπωλιακών ομίλων. Σε τέτοια ανάπτυξη και ανάκαμψη αναφέρονται. Οι αλλαγές που προετοιμάζουν θα είναι ακόμα πιο επώδυνες για τους εργαζόμενους σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, πλήττουν τις γυναίκες, τα νέα ζευγάρια, τους συνταξιούχους. Τα μέτρα αφορούν τους πάντες, δεν εξαιρούν κανέναν: Μειώνουν ξανά τις συντάξεις, αυξάνουν δραματικά τα όρια ηλικίας, αυξάνουν τον ελάχιστο αριθμό ενσήμων, συζητούν για νέους μαθηματικούς τύπους που θα μειώνουν τις συντάξεις, τσακίζουν το ΕΚΑΣ, αφήνουν την υγεία του λαού και την προστασία των εργαζόμενων στο έλεος των κερδών των ασφαλιστικών εταιρειών, αυξάνουν τον ΦΠΑ σε διάφορα είδη, προωθούν νέα μείωση μισθών στον δημόσιο τομέα.

Να μην επιτρέψουμε το σφαγιασμό των δικαιωμάτων μας!

Με τους αγώνες και τη συμμετοχή μας, είναι στο χέρι μας να τους εμποδίσουμε!

Όλοι στους δρόμους!

Εδώ και τώρα να ανατρέψουμε τη νέα αντιασφαλιστική επέλαση!

Την Κυριακή 7 Δεκέμβρη όλοι και όλες στις πικετοφορίες του ΠΑΜΕ 11 το πρωί στις παρακάτω γειτονιές:

• Αλικαρνασσό, πλ. Αγ. Νικολάου

• Ατσαλένιο, πλ. Σινάνη

• Καμίνια, πιάτσα ταξί

Καλούμε τις γυναίκες των λαϊκών οικογενειών, τα σωματεία, τους συλλόγους, τους μαζικούς φορείς της νεολαίας  και όλο το λαό, να πλαισιώσουν και να ενισχύσουν αυτές τις δράσεις. Οι γυναίκες να κάνουν το βήμα να γνωρίσουν τις ομάδες και τους συλλόγους γυναικών της ΟΓΕ, να διεκδικήσουν μαζί τους αποκλειστικά δημοσιά και δωρεάν υγεία για τις ίδιες και τις οικογένειες τους γιατί ο αγώνας αυτός είναι αγώνας για τη ζωή».

Σχόλια