Ειδήσεις

Συντριβή F-16 νότια της Κρήτης-Σώοι οι χειριστές (video)

Συντριβή F-16 νότια της Γαύδου σημειώθηκε λίγα λεπτά πριν τις 2 το μεσημέρι της Πέμπτης. Οι πρώτες πληροφορίες αναφέρουν ότι οι δύο πιλότοι που επέβαιναν σε αυτό είναι σώοι.

Το F-16 συμμετείχε σε εκπαιδευτική πτήση μαζί με άλλα δύο αεροσκάφη, τα οποία αναχώρησαν από την 115 Π.Μ.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ένα τέταρτο πριν τις 2 το αεροσκάφος εξέπεμψε σήμα κινδύνου λόγω μηχανικής βλάβης. Οι δύο πιλότοι φέρονται να έκαναν χρήση του συστήματος εκτόξευσης έγκαιρα για να σωθούν και μάλιστα τους εντόπισαν και αμέσως στήθηκε επιχείρηση περισυλλογής τους από τη θάλασσα στα νότια της Κρήτης.

Επρόκειτο για εκπαιδευτική πτήση. Στο αεροσκάφος χειριστές ήταν εκπαιδευτής και εκπαιδευόμενος. Παρουσιάστηκε πρόβλημα στον κινητήρα και παρά τις προσπάθειες των χειριστών αυτό δεν ήταν αντιμετωπίσιμο. Ο εκπαιδευτής αποφάσισε εγκατάλειψη η οποία ήταν επιτυχής και για τους δύο.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, οι δύο χειριστές είναι ο υποσμηναγός Τζάλας και ο αντισμήναρχος Γρίτζαλης. Και οι δύο είναι καλά στην υγεία τους. Η επιχείρηση διάσωσης που στήθηκε και εκτελέστηκε ταχύτατα είχε ως αποτέλεσμα τη διάσωση των δύο χειριστών, οι οποίοι μεταφέρθηκαν στα Χανιά. Μάλιστα οι δύο άνδρες δεν είχαν το παραμικρό πρόβλημα υγείας και περπάτησαν την απόσταση μέχρι το όχημα, που τους μετέφερε στη συνέχεια στο νοσοκομείο για έναν προληπτικό έλεγχο.  

Όσον αφορά στις συνθήκες του ατυχήματος, το F-16 έκανε πριν από τη συντριβή του μανούβρες πάνω από την ευρύτερη περιοχή της Γαύδου. Μάλιστα οι τελευταίοι ελιγμοί του αεροσκάφους πριν καταπέσει ήταν τρεις πλευρικές στροφές πάνω από το νησί.

Το αεροσκάφος που έπεσε ήταν ένα F 16 Block 52 Plus, από την αγορά των 60 αεροσκαφών του 1999.

Σχόλια