default-image

Ιστορίες για τον Κώστα Λινοξυλάκη

Ποδόσφαιρο
Ιστορίες για τον Κώστα Λινοξυλάκη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Νίκος Τζουνάκος άνοιξε  το χρονοντούλαπο των αναμνήσεων του αναφερόμενος στο πάθος του Κώστα Λινοξυλάκη για τη φωτογραφία ενώ αξίζει να διαβάσετε και άλλα περιστατικά από αυτούς που έζησαν τον διεθνή παίκτη που έφυγε χθες από τη ζωή...

"Οι περισσότεροι έχετε δει τη φωτογραφία του Λινοξυλάκη να κάνει ένα εντυπωσιακό ψαλίδι στον αέρα. Πρόκειται για μία απόκρουση που είχε κάνει σε ένα παιχνίδι της Ελλάδας με την Ισπανία. Του άρεσε τόσο πολύ, που μετά από αυτό την τύπωσε σε πολλά αντίτυπα και τη μοίραζε στους φιλάθλους, όταν του ζητούσαν αυτόγραφο!

Τότε, την αποστολή του Παναθηναϊκού ακολουθούσε ένας φωτορεπόρτερ, ο Μάρτογλου. Πολλές φορές ο Λινοξυλάκης του έπαιρνε την κάμερα από τα χέρια και μας φωτογράφιζε. Και χάλαγε πολλά φιλμ, τότε δεν ήταν τόσο απλά τα πράγματα" παρατήρησε ο Τζουνάκος.

"Ένας Λινοξυλάκης δεν πετάει τη μπάλα άουτ"

Ο Λινοξυλάκης ενέπνεε σεβασμό στους συμπαίκτες του και ο Τζουνάκος διηγήθηκε ένα περιστατικό από αυτά που έκαναν τον δυναμικό σέντερ μπακ να επιβάλλει το νόμο του στα αποδυτήρια.

"Παίζαμε ένα παιχνίδι με τον Ολυμπιακό στο πρωτάθλημα και νικούσαμε, ενώ ήθελε λίγα λεπτά να λήξει. Χρονολογία δεν θυμάμαι, έχουν περάσει τόσα χρόνια από τότε. Γίνεται μία φάση, κόβει τον αντίπαλο αλλά μετά παραλίγο να χάσει τη μπάλα, γιατί προσπάθησε να τον περάσει.

Εγώ του φώναξα: Κώστα, τι κάνεις, πέτα την έξω. Αυτός με αποστόμωσε με την απάντηση του: Ένας Λινοξυλάκης δεν πετάει ποτέ τη μπάλα έξω. Τόση εμπιστοσύνη είχε στον εαυτό του" θυμάται ο άλλοτε συμπαίκτης του.

"Ο πιο ψύχραιμος"

Ένα γνώρισμα του χαρακτήρα του Λινοξυλάκη ήταν η ψυχραιμία του κάτω από οποιαδήποτε κατάσταση και ο Νίκος Τζουνάκος θυμήθηκε ένα χαρακτηριστικό, αλλά ιδιαίτερα δυσάρεστο συμβάν.

"Ήταν ένα ματς Παναθηναϊκού - Εθνικού στη Λεωφόρο. Σε ένα σημείο, είχε τραυματιστεί ένας επιθετικός του Εθνικού, Ιωάννου τον έλεγαν. Χτύπησε πάρα πολύ, όλοι το καταλάβαμε και παγώσαμε. Αυτός ο οποίος αντέδρασε πρώτος ήταν ο Λινοξυλάκης.

Ξήλωσε μία διαφημιστική πινακίδα η οποία είχε μάκρος, γιατί ήθελε να τη χρησιμοποιήσει ως φορείο. Τότε δεν υπήρχαν ιατρικές υποδομές στα γήπεδα. Μας φώναζε να ξυπνήσουμε και να τον βοηθήσουμε να τον μεταφέρει εκτός γηπέδου για να τον πάνε σε νοσοκομείο. Δυστυχώς, το παιδί πέθανε" σχολιάζει θλιμμένα ο Νίκος Τζουνάκος.

Καλή επιτυχία στον Ολυμπιακό

Οι αντίπαλοι σέβονταν τον Κώστα Λινοξυλάκη αλλά και αυτός με τη σειρά του ανταπέδιδε το σεβασμό. Ο τότε αρχηγός του Παναθηναϊκού δεν δίστασε να επισκεφθεί το ξενοδοχείο που είχε καταλύσει ο αιώνιος αντίπαλος και να ευχηθεί καλή επιτυχία.

"Το 1959 ο Ολυμπιακός είχε κληρωθεί με τη Μίλαν στο Κύπελλο Πρωταθλητριών και μάλιστα είχε παίξει το εντός έδρας παιχνίδι του στη Λεωφόρο. Πριν αρχίσει το ματς, ο Λινοξυλάκης είχε επισκεφτεί το ξενοδοχείο που έμενε η αποστολή του Ολυμπιακού, για να τους ευχηθεί καλή επιτυχία.

Πάντως, τους έδωσε και μία ανθοδέσμη πράσινου χρώματος, αν και δεν τον παρεξήγησε κανένας. Ακόμα και για την εποχή, η κίνηση του ήταν πρωτοποριακή. Αλλά αυτός ήταν ο Λινοξυλάκης" επισημαίνει ο Τζουνάκος.

Μεγαλύτερο... θηρίο

Ο Κώστας Λινοξυλάκης ξεχώριζε για τα σωματικά προσόντα του και ήταν από τους πιο γυμνασμένους ποδοσφαιριστές της εποχής. Παρόλα αυτά, όταν ο Παναθηναϊκός αντιμετώπισε τη Γιουβέντους το 1961, βρήκε το... μάστορα του.

"Τότε η Γιουβέντους ήταν σπουδαία ομάδα και εμείς δεν είχαμε παραστάσεις από το εξωτερικό. Παίζαμε κάποια φιλικά αλλά ως εκεί. Η Γιουβέντους είχε έναν θηριώδη ποδοσφαιριστή, έναν Ουαλό, τον Τζον Τσαρλς. Όλοι μόλις τον είδαμε, τον κοιτάγαμε.

Ακόμα και ο Κώστας δεν μπορούσε να τον συναγωνιστεί στην κορμοστασιά. Φωτογραφήθηκαν όμως μαζί και φαίνεται η διαφορά τους, γιατί η φωτογραφία υπάρχει. Τελικά, είχε βρεθεί μεγαλύτερο θηρίο από τον Λινοξυλάκη!" αναφώνησε ο Τζουνάκος.

Δόγας: "Ένα πρότυπο ήθους"

Τον Κώστα Λινοξυλάκη έζησε ένας από τους σπουδαιότερους δημοσιογράφους οι οποίοι ασχολήθηκαν με το ρεπορτάζ του Παναθηναϊκού, ο Γιώργος Δόγας.

Ο Δόγας μίλησε στο Sport24.gr για το χαρακτήρα του "Λίνο", όπως τον γνώρισε από τη συναναστροφή τους στα παιχνίδια και στις προπονήσεις της εποχής.

"Ο Κώστας Λινοξυλάκης ήταν ένα πρότυπο ήθους σε μία εποχή που υπήρχαν αρκετά κακά παιδιά. Όλοι τον αγαπούσαν και τον σέβονταν και ήταν ο αναγνωρισμένος αρχηγός του Παναθηναϊκού και της Εθνικής, κανένας δεν τον αμφισβητούσε" σημείωσε αρχικά ο Δόγας.

"Η διαφορά του Λινοξυλάκη σε σχέση με τους υπόλοιπους ήταν ότι αυτός ήταν μπροστά από την εποχή του. Λειτουργούσε επαγγελματικά όταν οι άλλοι δεν ήξεραν καν τι σημαίνει αυτό. Ήταν πάντα καλογυμνασμένος και είχε εξασκήσει πολύ τα φυσικά του προσόντα" πρόσθεσε ο Δόγας.

"Πρόσεχε πολύ και την εικόνα του και είχε καλή επικοινωνία με τον κόσμο. Ήταν ένας ποδοσφαιριστής ο οποίος ήξερε να μιλήσει και αφιέρωνε χρόνο στους φιλάθλους. Για αυτό αργότερα και εξελέγη και στο Δημοτικό Συμβούλιο της Αθήνας. Για πολλά χρόνια ήταν και αντιδήμαρχος" κατέληξε ο Δόγας.

Πηγή: Sport24.gr

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News