default-image

Κόβουν επιδοτήσεις… προληπτικά

Κρήτη
Κόβουν επιδοτήσεις… προληπτικά

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πονηριές... Ευρωπαίων, με φόντο τις επιδοτήσεις των αγροτών, σε βάρος της Ελλάδας, προκύπτουν μέσα από την ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που κάνει λόγο για... «προληπτικές παρακρατήσεις γεωργικών ενισχύσεων της Κοινής Αγροτικής Πολιτική προς τη χώρα μας, ύψους 17 εκατομμυρίων ευρώ»...

«Ψάχνουν αφορμές για να κόβουν τις επιδοτήσεις μας», ήταν η απόλυτη άποψη που δημιουργήθηκε αμέσως στο χώρο των αγροτικών στελεχών, μόλις διέρρευσε η πληροφορία για τις παρακρατήσεις των επιδοτήσεών μας!

Η αιτιολογία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είναι ότι ο λόγος των προληπτικών παρακρατήσεων είναι τα προβλήματα στο Εθνικό Σύστημα Αναγνώρισης Αγροτεμαχίων. «Είναι η πρώτη φορά που η Επιτροπή χρησιμοποιεί αυτό το μηχανισμό του προϋπολογισμού, αλλά είναι πολύ σημαντικό να γίνουν σεβαστοί οι κανόνες του», δήλωσε ο επίτροπος Γεωργίας Φιλ Χόγκαν.

Στην ανακοίνωσή της η Επιτροπή αναφέρει ότι η Ελλάδα, ναι μεν έκανε σημαντική πρόοδο τα τελευταία χρόνια σε ό,τι αφορά τη διαχείριση του Συστήματος Αναγνώρισης Αγροτεμαχίων (ΣΑΑ), ωστόσο τονίζει ότι οι έλεγχοι που διενεργήθηκαν απέδειξαν ότι το ΣΑΑ δε συνάδει ακόμα με τους ευρωπαϊκούς κανόνες.

Κατά συνέπεια, τονίζει η Επιτροπή, η μέγιστη επιλέξιμη έκταση που καταχωρίστηκε στο ελληνικό ΣΑΑ έχει υπερεκτιμηθεί, οδηγώντας σε παράτυπες πληρωμές προς τους δικαιούχους, στο πλαίσιο του καθεστώτος ενιαίας ενίσχυσης.

Η Επιτροπή αναφέρει, τέλος, ότι για πρώτη φορά λαμβάνει αυτό το προληπτικό μέτρο, να παρακρατήσει, δηλαδή, τις ενισχύσεις προς την Ελλάδα και σημειώνει ότι το ποσό της παρακράτησης (17 εκατ. ευρώ) αντιστοιχεί στο ποσό που εκτιμάται ότι διατρέχει κίνδυνο για το γεωργικό ταμείο.

Τι λένε οι αγρότες: «Μας κοροϊδεύουν»

«Μα είναι δυνατόν;», διερωτάται ο πρόεδρος της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Ηρακλείου Ανδρέας Στρατάκης. «Προσωπικά αιφνιδιάστηκα. Δηλαδή, αν η χώρα, αν το υπουργείο, αν ο ΟΠΕΚΕΠΕ, αν αυτοί δεν έχουν κάνει αυτό που έπρεπε να κάνουν, θα πληρώσουν οι αγρότες τα σπασμένα»; διερωτάται ο συνεταιριστής. Μάλιστα, όπως μας λέει, το πρωί της Πέμπτης θα βρίσκεται στην Αθήνα και θα πάει στην ΠΑΣΕΓΕΣ και τον ΟΠΕΚΕΠΕ για να ζητήσει συγκεκριμένες απαντήσεις, αφού βέβαια έχουν ενημερωθεί και αυτοί τι ακριβώς συμβαίνει. «Να μας πουν και οι ίδιοι αν γνωρίζουν. Και αν η περικοπή γίνει, ποιον αφορά αυτή η περικοπή; Αφορά στον παραγωγό; Τον άνθρωπο που δε φταίει σε τίποτα; Δηλαδή μεταφέρει την ανικανότητα των υπηρεσιών στον κάθε παραγωγό που δε φταίει σε τίποτα; Γιατί σε μας ό,τι μας λένε να κάνουμε το κάνουμε».

Πρ. Ιερωνυμάκης: «Προσπαθούν να πάρουν πίσω τα λεφτά από την Ελλάδα»

Έξω φρενών δήλωσε για την ανακοίνωση της Κομισιόν και ο πρόεδρος της Ομάδας Αμπελουργών Κρήτης Πρίαμος Ιερωνυμάκης. «Άποψη δική μου είναι», λέει, «ότι προσπαθούν να βρουν διαδικασίες και τρόπους να ξαναπάρουν πίσω τα λεφτά από την Ελλάδα. Η Ελλάδα είναι αυτή τη στιγμή στο στόχαστρο. Προσπαθούν να βρουν τρόπους για να παίρνουν τα χρήματα. Πράγματι, κανείς δεν αμφισβητεί ότι υπάρχουν τεράστια λάθη στην Ελλάδα, όσον αφορά σε καθυστερήσεις ελέγχων κ.λπ. Κανείς δεν αμφισβητεί όλα αυτά τα πράγματα. Αλλά αυτό σημαίνει άραγε ότι η Γερμανία έχει επιστρέψει ποτέ ποσά; Είναι εντάξει η Γερμανία; Η Γαλλία; Η Αγγλία; Είναι εντάξει αυτές; Φυσικά και όχι. Αλλά αυτοί κρατούν το μαχαίρι, αυτοί και το πεπόνι».

Καταλήγοντας, ο Πρίαμος Ιερωνυμάκης τονίζει ότι η Ελλάδα σίγουρα τώρα θα υποβάλει ένσταση απέναντι στην αντιαγροτική και ανθελληνική στάση του Διευθυντηρίου των Βρυξελλών.

Μ. Καμπιτάκης: «Ελπίζω να μην επιβαρύνουν τους αγρότες άλλο»

«Ελπίζω οι περικοπές να μην επιβαρύνουν τους αγρότες. Δεν είναι θέμα μπουγάδας το παραπάνω. Ελπίζω οι περικοπές να καλυφθούν από τα χρήματα των παρακρατήσεων που κάνει το κράτος», είπε ο γενικός γραμματέας της ΟΑΣΝΗ Μιχάλης Καμπιτάκης στο Ράδιο 9,84 και στην Αγγ. Δουλγεράκη.

Δημ. Παπαδημούλης: «Τα λάθη άλλων πληρώνουν οι αγρότες»

«Στην Ελλάδα για άλλη μία φορά στέλνουν το λογαριασμό στον αγρότη επειδή κάποιοι δεν κάνουν καλά τη δουλειά τους», σχολίασε μιλώντας στο Ράδιο 9,84 και στον Γιώργο Σαχίνη ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Δημήτρης Παπαδημούλης, αναφορικά με την παρακράτηση 17 εκατομμυρίων ευρώ από τις γεωργικές ενισχύσεις που κάνει η Ευρωπαϊκή Ένωση εξαιτίας παρατυπιών στο Εθνικό Σύστημα Αναγνώρισης Αγροτεμαχίων προκαλώντας την αγανάκτηση των αγροτών.

Χριστόφορος Παπαδάκης, Αγγέλα Δουλγεράκη

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News