default-image

Ειδική ακτομηχανική μελέτη για τη θωράκιση της Αμμουδάρας

Ηράκλειο
Ειδική ακτομηχανική μελέτη για τη θωράκιση της Αμμουδάρας

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

"Ασπίδα προστασίας", μέσω ειδικής μελέτης και στοχευμένων παρεμβάσεων, αποκτά μια εκ των πολλών περιοχών ανά την Κρήτη που βρίσκονται στο "κόκκινο" από πλευράς διάβρωσης ακτογραμμής.

Ο λόγος για την Αμμουδάρα, το παραλιακό μέτωπο της οποίας "θωρακίζεται" πλέον για τα καλά, με φόντο και το φιλόδοξο εγχείρημα που δρομολογεί η δημοτική Αρχή Μαλεβιζίου. Αυτό της ριζικής ανάπλασης και αναμόρφωσης της Αμμουδάρας με βάση πολύ επιτυχημένα πρότυπα ανάδειξης και αξιοποίησης παραλιακών μετώπων στο εξωτερικό.

Το οραματικό σχέδιο του Δήμου Μαλεβιζίου για την ανάπλαση όλου του παραλιακού μετώπου της Αμμουδάρας, σε ένα μήκος πάνω από 5 χιλιόμετρα, προχωρά με μεθοδικά βήματα, δεδομένου ότι πρόκειται για δύσκολο και πολύπλοκο εγχείρημα. Ενόψει των έργων και παρεμβάσεων που θα υλοποιηθούν, με βάση τα αποτελέσματα σχετικού πανελλήνιου αρχιτεκτονικού διαγωνισμού, πρέπει να γίνουν στοχευμένες παρεμβάσεις προστασίας του παραλιακού μετώπου. Ουσιαστικά να "θωρακιστεί" η ακτογραμμή απέναντι στο φαινόμενο της διάβρωσης και σε άλλους κινδύνους.

Στην κατεύθυνση ακριβώς αυτή θα εκπονηθεί ειδική ακτομηχανική μελέτη, τη σύμβαση της οποίας υπέγραψε χθες ο δήμαρχος Μαλεβιζίου Κώστας Μαμουλάκης. Η συγκεκριμένη μελέτη, προϋπολογισμού 20.000 ευρώ, που καλύπτεται από πόρους του Δήμου, αποτελεί προαπαιτούμενο για την υλοποίηση των έργων που προέκυψαν μετά από τον πανελλήνιο αρχιτεκτονικό διαγωνισμό που πραγματοποίησε η δημοτική Αρχή και σκοπό έχει να περιγράψει τις αναγκαίες λιμενικές παρεμβάσεις που χρειάζονται για να προστατευτεί ολόκληρο το παραλιακό μέτωπο.

Από την υδραυλική μελέτη κυματικών συνθηκών και την προμελέτη των λιμενικών έργων που θα εκπονηθούν θα προκύψουν όλα τα αναγκαία έργα προστασίας της παράκτιας ζώνης, θα ενισχυθούν οι συνθήκες πολιτικής προστασίας της Αμμουδάρας, θα θωρακιστεί το παραλιακό μέτωπο και θα εξασφαλιστεί η προστασία κτηρίων και περιουσιών, που ειδικά το χειμώνα αντιμετωπίζουν τα έντονα καιρικά φαινόμενα της περιοχής.

«Ο στόχος μας για την ανάπλαση και την ανάδειξη του παραλιακού μετώπου της Αμμουδάρας προχωράει με ικανοποιητικούς ρυθμούς. Συνεχίζουμε την εκπόνηση όλων των απαραίτητων μελετών, οι οποίες θα μας επιτρέψουν να εντάξουμε το υψίστης σημασίας αυτό έργο σε χρηματοδοτικό πρόγραμμα και παράλληλα να προστατέψουμε μια τεράστια περιοχή. Όπως γίνεται εύκολα αντιληπτό, το συγκεκριμένο έργο, που είναι το μεγαλύτερο αναπτυξιακό έργο για την περιοχή μας, θα φέρει σημαντικά οφέλη όχι μόνο στην Αμμουδάρα, αλλά και στο Δήμο μας γενικότερα», ανέφερε χαρακτηριστικά μετά την υπογραφή της σύμβασης ο δήμαρχος Μαλεβιζίου.

Η ιδιαίτερη περίπτωση της Αμμουδάρας

Γιατί όμως είναι αναγκαία η "θωράκιση" του παραλιακού μετώπου της Αμμουδάρας; Η περίπτωση της Αμμουδάρας έχει ξεχωριστή θέση στην αποκαλυπτική έρευνα του Εργαστηρίου Παράκτιας Έρευνας του Ινστιτούτου Υπολογιστικών Μαθηματικών του ΙΤΕ. Η έρευνα, που έχει αναδείξει η "Ν.Κ.", καταδεικνύει πως το 20% της συνολικής ακτογραμμής της Κρήτης βρίσκεται στο "κόκκινο". Επικεντρώνεται, δε, σε περιπτώσεις απώλειας μερικής ή ολικής παραλιακών ζωνών, με χαρακτηριστικά παραδείγματα τις παράκτιες περιοχές του Κοκκίνη Χάνι, της Παχιάς Άμμου, της Χερσονήσου, των Γουβών, του Κολυμπαρίου και της Γεωργιούπολης.

Ένα από τα σημεία στα οποία επικεντρώθηκαν λοιπόν κατά την έρευνά τους οι ειδικοί του Εργαστηρίου Παράκτιας Έρευνας είναι η Αμμουδάρα. Και δη ο ύφαλος της Αμμουδάρας, που σηματοδοτεί την προπολεμική βυθισμένη ακτογραμμή της περιοχής...

Ένας ύφαλος ο οποίος αποδεικνύεται το "κλειδί" για το παράκτιο μέτωπο του Ηρακλείου, καθώς είναι η ασπίδα απέναντι στη διάβρωση, που απειλεί όλο και περισσότερα χιλιόμετρα ακτών και στην Κρήτη. Ωστόσο, αντιμετωπίζει προβλήματα και βάσανα... Όπως προκύπτει ειδικότερα από την έρευνα, πριν από 50 και πλέον χρόνια, συγκεκριμένα τη δεκαετία του 1950-1960, ξεκίνησε έντονη διάβρωση, όπως αποκαλύπτει ο ύφαλος, ο οποίος ξεκινάει από τα ανατολικά του ποταμού Γαζανού, στα 40-50 μέτρα από την ακτογραμμή και, σχεδόν σε μία ευθεία, φτάνει ως το ανατολικό άκρο της Αμμουδάρας, σε απόσταση περίπου 5 μέτρων από την ακτογραμμή. Η διάβρωση αυτή φαίνεται να οφείλεται πρωτίστως σε φυσικούς μηχανισμούς, που εντάθηκαν με την έντονη ανάπτυξη της περιοχής και την καταστροφή των θινών στα σύγχρονα χρόνια.

Τα καλά νέα

Τα καλά νέα είναι ότι σήμερα η παραλιακή ζώνη της Αμμουδάρας δείχνει να βρίσκεται σε μια σχετική ισορροπία σε ό,τι αφορά τη διάβρωσή της, η οποία πλέον είναι πολύ πιο αργή απ' ότι παλιότερα. Είναι ενδεικτικό ότι, σύμφωνα με τους επιστήμονες του ΙΤΕ, την τελευταία 10ετία έχουν χαθεί μόνο μερικά μέτρα παραλίας, ενώ όταν το φαινόμενο βρισκόταν σε πλήρη εξέλιξη και ένταση, είχαν χαθεί μέχρι και 80 μέτρα παραλίας, όσο δηλαδή είναι και η μεγαλύτερη απόσταση του υφάλου από την ακτή.

Σωτήριος σε αυτήν την περίπτωση αποδεικνύεται ο ύφαλος, ο οποίος μειώνει τη μεταφορική ικανότητα του παράκτιου ρεύματος και την κυκλοφορία του νερού προς και από τα ανοικτά, λειτουργώντας ως φυσικός υποθαλάσσιος κυματοθραύστης. Με τον τρόπο αυτό προσφέρει πολύτιμη προστασία στην ακτή από τη διάβρωση.

Τα κακά νέα

Τα κακά νέα είναι ότι τα τελευταία χρόνια υποσκάπτεται, κυρίως στην ανατολική πλευρά του, καθώς η άμμος πάνω στην οποία πατάει απομακρύνεται, δημιουργώντας έτσι συνθήκες που οδηγούν σε σπασίματα. Η προστασία του είναι υπόθεση μεγάλης σημασίας, καθώς χάρη σε αυτόν έχει περιοριστεί σημαντικά η διάβρωση της παραλίας της Αμμουδάρας, αφού με το να χτυπάει πρώτα πάνω του το κύμα φτάνει αποδυναμωμένο στην ακτή χωρίς να προκαλεί συσσωρευμένες με το χρόνο διαβρώσεις.

SOS εκπέμπει η Γεωργιούπολη - Υποχώρησε 8 μέτρα η ακτογραμμή

Αν η Αμμουδάρα αντιμετωπίζει μικρότερο πρόβλημα σε σχέση με παλαιότερα χρόνια, δεν ισχύει το ίδιο για άλλες περιοχές της Κρήτης, όπως η Γεωργιούπολη. Στην παραλία αυτή καταγράφεται έντονη υποχώρηση της ακτογραμμής, που σε κάποια τμήματα φτάνει τα 8 μέτρα, κάτι που συνέβη μέσα στο χρονικό διάστημα 1980-2010. Το πιο έντονο πρόβλημα όμως, σύμφωνα με τους ειδικούς, συναντάται στο κέντρο της παραλίας, σε μια περιοχή περίπου 1 χιλιόμετρο εκατέρωθεν του στομίου του ποταμού Μουσέλα, όπου η οπισθοχώρηση της ακτογραμμής ξεπερνά τα 20 μέτρα.

Μπάμπης Σαββίδης

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News