default-image

Η αόρατη ασπίδα που προστατεύει τη Γη

Η αόρατη ασπίδα που προστατεύει τη Γη

Μια ομάδα επιστημόνων από το πανεπιστήμιο Boulder στο Κολοράντο των ΗΠΑ ανακάλυψαν έναν αόρατο «μανδύα» αλά Star Trek, ο οποίος μπλοκάρει τα λεγόμενα «δολοφονικά ηλεκτρόνια» σε απόσταση 7.200 μιλίων πάνω από την ατμόσφαιρα της Γης.

Τα ηλεκτρόνια, τα οποία ταξιδεύουν σχεδόν με την ταχύτητα του φωτός, είναι ικανά να προκαλέσουν βλάβες και να θέσουν σε κίνδυνο τους αστροναύτες, αναφέρει δημοσίευμα του FoxNews.

Η προστατευτική αυτή ασπίδα, που αποτελεί ένα εμπόδιο στην κίνηση των σωματιδίων, βρέθηκε στις ζώνες ακτινοβολίας Van Allen, σύμφωνα με τον διακεκριμένο καθηγητή και διευθυντή του εργαστηρίου Ατμοσφαιρικής και Διαστημικής Φυσικής του CU-Boulder, Daniel Baker, ο οποίος ηγήθηκε της μελέτης.

Οι ζώνες ακτινοβολίας, οι οποίες συγκρατούνται στη θέση τους από το μαγνητικό πεδίο της Γης, είναι δύο δαχτυλίδια -σε σχήμα ντόνατ- τα οποία είναι γεμάτα με υψηλής ενέργειας ηλεκτρόνια και πρωτόνια.

«Είναι σαν αυτά τα ηλεκτρόνια να τρέχουν μέσα σε ένα γυάλινο τοίχο στο διάστημα» εξήγησε ο καθηγητής σε μια ανακοίνωσή του.

«Είναι κάτι σαν τις ασπίδες που δημιουργούνταν από πεδία δυνάμεων στο Star Trek και οι οποίες χρησιμοποιούνταν για την απώθηση των 'ξένων' όπλων. Είναι σαν μια αόρατη ασπίδα που μπλοκάρει αυτά τα ηλεκτρόνια. Πρόκειται για ένα εξαιρετικά περίπλοκο φαινόμενο» πρόσθεσε ο ίδιος.

Οι επιστήμονες ανακάλυψαν ένα «εξαιρετικά απότομο όριο» στην εσωτερική ζώνη ακτινοβολίας, η οποία φαίνεται ότι εμποδίζει τα ηλεκτρόνια να διαπεράσουν την ασπίδα αυτή και να κινηθούν προς την ατμόσφαιρα της Γης.

Οι επιστήμονες αρχικά πίστευαν, ότι τα ηλεκτρόνια παρασύροντας στην ανώτερη ατμόσφαιρα της Γης, όπου εξαλείφονταν από τα μόρια του αέρα.

Τα συμπεράσματα της μελέτης δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό περιοδικό Nature.

Πηγή: newsbeast.gr

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News