Ειδήσεις

Κλέφτες ρημάζουν την ύπαιθρο της Κρήτης

Η ύπαιθρος της Κρήτης μοιάζει με... ανοχύρωτη πολιτεία, καθώς οι πάσης φύσεως επιτήδειοι περιδιαβαίνουν ανενόχλητοι και κλέβουν... ότι τους γυαλίσει.  

Την ώρα που προμηνύεται μια πολύ καλή ελαιοκομική περίοδος, με διπλάσιες ή και με τριπλάσιες ποσότητες ποιοτικού κρητικού ελαιολάδου, οι παραγωγοί που πόνταραν φέτος στο λάδι και στην καλή τιμή του δε λογάριασαν τους κλέφτες, οι οποίοι ρημάζουν τα πάντα στο πέρασμα τους, σε αρκετά χωριά της ενδοχώρας.

Άγνωστοι έχουν βάλει στο στόχαστρό τους ακόμη και τα ελαιοραβδιστικά, όχι για να ραβδίσουν τις ελιές, αλλά για να βγουν κερδισμένοι γρήγορα και χωρίς κόπο, δράση που επεκτείνεται στα ελαιόπανα, στις βέργες, αλλά και στην κλοπή λαδιού από τις αποθήκες σπιτιών.

Μπαράζ κλοπών που δεν επικεντρώνεται μόνο στο χρυσοφόρο προϊόν, καθώς αρκετοί πολίτες δεν ξέρουν πώς να προστατευτούν από τους κλεφτοκοτάδες και όχι μόνο.

Κραυγή απόγνωσης από πολίτες που βρίσκονται στο έλεος της μικροεγκληματικότητας και με τους ίδιους να ζητούν αστυνόμευση.

Οι ελαιοπαραγωγοί στην ενδοχώρα του Ηρακλείου βλέπουν πλέον... εφιάλτες με τους κλέφτες των ελαιοραβδιστικών, αφού οι σχετικές κλοπές έχουν γίνει πραγματική μάστιγα!

Οι παραγωγοί ξυπνούν και κοιμούνται με την έννοια των ελαιοραβδιστικών, καθώς η κλοπή τους θα τους… στοιχίσει ακριβά όχι μόνο στη συλλογή ελαιοκάρπου, αλλά και στην τσέπη για την αγορά τους..

Τρέμουν στο ενδεχόμενο μην πέσουν και οι ίδιοι θύματα από άγνωστους δράστες.

Συνέπεια, αρκετοί να κοιμούνται έχοντας δίπλα τους τα ελαιοραβδιστικά, ενώ άλλοι δεν κοιμούνται τα βράδια για να προσέχουν το λάδι που έχουν στην αποθήκη τους.

Ο Λευτέρης Βρυσανάκης (φωτογραφία) είναι... από τους τυχερούς της υπόθεσης. Διότι, όταν οι άγνωστοι δράστες προσπάθησαν να του κλέψουν το ελαιοραβδιστικό, άκουσε τον θόρυβο, σηκώθηκε και έβαλε τις φωνές, αναγκάζοντας τους λωποδύτες να φύγουν όπως-όπως και να αφήσουν το πολύτιμο ελαιοραβδιστικό λίγα μέτρα παρακάτω από το σπίτι του. Άλλοι συντοπίτες του δεν είναι τόσο τυχεροί.

Η λίστα με τις κλοπές που καταγράφονται στο χωριό Βαγιωνιά είναι μεγάλη, με τους δράστες να έχουν αδυναμία στα ελαιοραβδιστικά, στο λάδι, στα ελαιόπανα, σε σκαπτικές μηχανές, σε βέργες, σε βενζίνη, σε πλέγματα, ακόμη και σε κότες, κουνέλια και γουρούνια.

Παρόμοια είναι η εικόνα και στα γύρω χωριά.

Και όμως αυτή είναι η τραγική καθημερινότητα στην ενδοχώρα, με τους πολίτες να ζητούν περισσότερη αστυνόμευση, αλλά την ΕΛ.ΑΣ. να αδυνατεί να ανταποκριθεί στην... αυξημένη ζήτηση!

Γεωργία Μακάκη

Σχόλια