default-image

"Εκκλησιαστικά μελοποιήματα Παύλου Βλαστού"

Πολιτισμός
"Εκκλησιαστικά μελοποιήματα Παύλου Βλαστού"

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Με ιδιαίτερη χαρά η Ιερά Μητρόπολη Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου παραδίδει στο ευσεβές και φιλόμουσο πλήρωμα τη νέα μουσική έκδοση της Ιεράς Μητροπόλεως με τίτλο: "Εκκλησιαστικά Μελοποιήματα Παύλου Βλαστού", η οποία περιλαμβάνει πρωτότυπα και, μέχρι σήμερα, ανέκδοτα εκκλησιαστικά μελωδήματα του μεγάλου Ρεθυμνίου λαογράφου και μουσικού Παύλου Βλαστού (1836-1926).

Ο Παύλος Γ. Βλαστός, ο οποίος δίκαια επονομάσθηκε «πατέρας της κρητικής λαογραφίας», υπήρξε, εκτός των άλλων, και εγκρατής της εκκλησιαστικής και της θύραθεν μουσικής τέχνης και παράδοσης. Στο προσωπικό του αρχείο σώζονται εννέα τόμοι με μουσικά του χειρόγραφα, οι οποίοι περιλαμβάνουν τόσον αντιγραφές κλασικών μαθημάτων όσον και πρωτότυπες δικές του μεγαλοφυείς συνθέσεις, κατά το ψαλτικό ύφος της Μεγάλης Εκκλησίας, όπως αυτό μεταλαμπάδευσε στο νησί μας από την Βασιλίδα των Πόλεων ο Κωνσταντίνος Ψαρουδάκης, Πρωτοψάλτης Κρήτης και διδάσκαλος του Παύλου Βλαστού.

Η έκδοση αυτή προκρίθηκε ως επίκαιρη, με αφορμή σχετική απόφαση της Αγίας και Ιεράς Συνόδου του Οικουμενικού μας Πατριαρχείου, στην οποία είχε την ευλογία να μετέχει και ο Σεβ. Μητροπολίτης Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου κ. Ευγένιος, για τη διενέργεια επετειακών εκδηλώσεων, καθώς εφέτος συμπληρώνονται δύο εκατονταετηρίδες από την μεταρρύθμιση της Εκκλησιαστικής Βυζαντινής Μουσικής. Η μεταρρύθμιση αυτή πραγματοποιήθηκε το 1814 από τους Τρεις Διδασκάλους, Χρύσανθο τον εκ Μαδύτου, Αρχιεπίσκοπο Δυρραχίου, Γρηγόριο τον Άρχοντα Πρωτοψάλτη και Χουρμούζιο τον Χαρτοφύλακα της Αγίας του Χριστού Μεγάλης Εκκλησίας.

Ο Παύλος Βλαστός, ως μαθητής του Κωνσταντίνου Ψαρουδάκη, υπήρξε ένας από τους πρώτους μελωδούς που κατέγραψε τα πονήματά του στη Νέα Παρασημαντική, το σπουδαιότατο αυτό προϊόν της επίμοχθης μεταρρυθμιστικής εργασίας των Τριών Διδασκάλων, η οποία συντελέστηκε με την εντολή και την ευλογία του Οικουμενικού Πατριαρχείου.

Η Ιερά Μητρόπολη Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου εκφράζειευγνώμονες υιϊκές ευχαριστίες της «στην Αυτού Θειοτάτη Παναγιότητα, τον Οικουμενικό Πατριάρχη, κ.κ. Βαρθολομαίο, ο οποίος με πολλή πατρική αγάπη επευλόγησε την εκδοτική αυτή πρωτοβουλία της Ιεράς Μητροπόλεώς μας και με πολλή χαρά απέστειλε Σεπτό Πατριαρχικό Γράμμα, το οποίο περιβάλλει με ιδιαίτερη τιμή και εύκλεια την παρούσα μουσική έκδοση».

Επίσης ευχαριστεί «το Ιστορικό Αρχείο Κρήτης, κάτοχο των πνευματικών δικαιωμάτων στο αρχείο του Παύλου Βλαστού, και ιδιαίτερα τον Προϊστάμενό του κ. Κωνσταντίνο Φουρναράκη, ο οποίος ολοπρόθυμα αποδέχθηκε με ευγένεια την πρόταση της Ιεράς Μητροπόλεώς μας και παρείχε τη σχετική άδεια για την έρευνα και αξιοποίηση του αρχειακού υλικού».

Και τέλος «τον εμπνευστή του έργου αυτού, τον μουσικολογιώτατο κ. Αντώνιο Μιχελουδάκη, καθηγητή θεολόγο και πρωτοψάλτη, ο οποίος ανέλαβε και ολοκλήρωσε με φιλοπονία και ζήλο την καλλιτεχνική επιμέλεια της εκδόσεως αυτής. Επαινούμε και ευλογούμε πατρικά τον χοράρχη και τα μέλη της χορωδίας παραδοσιακής μουσικής "Παύλος Βλαστός" για την απόδοση των εκκλησιαστικών ύμνων κατά την ψαλτική παράδοση και το κατανυκτικό ύφος της Αγίας του Χριστού Μεγάλης Εκκλησίας.

Η παρουσίαση του ψηφιακού δίσκου θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 10η Δεκεμβρίου 2014 και από ώρας 7.00 μ.μ. στην αίθουσα εκδηλώσεων του Ιερού Ναού των Αγίων Τεσσάρων Μαρτύρων της πόλεως Ρεθύμνης».

Και προσκαλεί όλους τους φιλόμουσους και «να παρευρεθούν και να απολαύσουν τους εύχυμους καρπούς των χαρισμάτων του αείμνηστου Παύλου Βλαστού, του επιφανούς αυτού Ρεθυμνίου, ο οποίος, ιδιαίτερα σε τούτους τους δύσκολους καιρούς, αποτελεί μια ακόμη αδιαμφισβήτητη ιστορική δικαίωση για το Ρέθυμνό μας, την πόλη των γραμμάτων και των τεχνών».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News