Ειδήσεις

Δ.Ε. Κρήτης: "Δεν εκπέμπει SOS το Παιδικό Χωριό"

Δεν τίθεται σε κίνδυνο η ανέγερση του Παιδικού Χωριού SOS Κρήτης. Παρά το ότι σε ερώτησή τους προς τον υπουργό Εργασίας οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Νάντια Βαλαβάνη και Δημήτριος Στρατούλης επισημαίνουν πως «το Δ.Σ. των Παιδικών Χωριών με ανοιχτή επιστολή του δηλώνει ότι δε θα προχωρήσει στην ανέγερση του Παιδικού Χωριού SOS Κρήτης, προκειμένου να μην αναγκαστούν να προσαρμόσουν τη μορφή τους στα πλαίσια μιας απρόσωπης δομής με επόπτες, φύλακες, θαλάμους», σύμφωνα με νέα τροπολογία που κατατέθηκε.

Η πρόεδρος της τοπικής Διοικούσας Επιτροπής Κρήτης, που εκπροσωπεί τα Παιδικά Χωριά SOS, Μιράντα Τζοβενή, διαβεβαιώνει ότι το Παιδικό Χωριό SOS Κρήτης θα πάρει σάρκα και οστά, παρά τις καθυστερήσεις που σημειώνονται. Όμως, όπως τονίζουν τόσο οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ όσο όμως και οι εκπρόσωποι των Παιδικών Χωριών SOS, η υπουργική απόφαση, που δημιουργεί, όπως λένε, αναχρονιστικά πλαίσια λειτουργίας των θεσμών αυτών, πρέπει να τροποποιηθεί.

Καθυστερήσεις

«Βγήκε μια υπουργική απόφαση για ένα καινούργιο πλαίσιο νόμου όσον αφορά στα ιδρύματα παιδικής προστασίας, όπου αλλάζει το θέμα των κτηριακών δομών και τον τρόπο λειτουργίας. Οι αλλαγές αυτές όμως είναι σε ευθεία αντίθεση με τη μορφή των Παιδικών Χωριών SOS. Και έτσι, ο νόμος αυτός μας καθυστέρησε όσον αφορά στις εργασίες ανέγερσης της δομής στην Κρήτη, ενώ ήμασταν έτοιμοι να υποβάλουμε την άδεια. Πιστεύουμε όμως ότι το θέμα θα διευθετηθεί και θα υπάρξει θετική κατάληξη. Εμείς λειτουργούμε με βάση το ότι σε κάθε Παιδικό Χωριό SOS υπάρχει ένα ξεχωριστό σπίτι. Μια ξεχωριστή οικογένεια. Και αυτός ο τρόπος λειτουργίας μας ανατρέπεται εντελώς με αυτήν την υπουργική απόφαση. Διότι θέλουν ένα μόνο μεγάλο κτήριο και θαλάμους, όπου θα μένουν 18 με 22 παιδιά, χωρίς μητέρες SOS, αλλά με φύλακες. Πρόκειται δηλαδή για ένα πολύ αναχρονιστικό πλαίσιο.

Έχουμε αντιδράσει σε αυτό, καθώς θεωρούμε πως ίσως έγινε κάτι χωρίς τη δέουσα προσοχή. Δε γίνεται να εφαρμοστεί αυτό το μοντέλο στα Παιδικά Χωριά SOS. Και αν επιμείνουν, θα κλείσουν», είπε η κ. Τζοβενή.

Αύριο Πέμπτη, πάντως, αξίζει να σημειωθεί πως ο γενικός διευθυντής των Παιδικών Χωριών SOS κ. Γιώργος Πρωτόπαπας έχει ραντεβού με τη γενική γραμματέα Πρόνοιας, προκειμένου να συζητηθεί το θέμα.

Η επιστολή

Όσον αφορά τώρα στην επιστολή που έστειλαν στον υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας κ. Γιάννη Βρούτση οι ερωτώντες βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Νάντια Βαλαβάνη και Δημήτριος Στρατούλης, αναφέρουν ότι «σε άμεσο κίνδυνο φαίνεται να βρίσκεται η συνέχιση της λειτουργίας των Παιδικών Χωριών SOS, με την υπουργική απόφαση που δημοσιεύτηκε στο με αριθμό 2792Β/17.10.2014 ΦΕΚ, με το οποίο αναθεωρείται ο τρόπος ίδρυσης και οργάνωσης των Μονάδων Προστασίας Παιδιών Ιδιωτικού Δικαίου και συγχρόνως τίθενται νέες προϋποθέσεις για τα ήδη λειτουργούντα κοινωνικά προγράμματα.

Παρά το γεγονός ότι τα Παιδικά Χωριά SOS ανταποκρίθηκαν από την πρώτη στιγμή στο κάλεσμα της Γενικής Γραμματείας Πρόνοιας και συμμετείχαν σε δύο συναντήσεις, όπου κατέθεσαν τόσο το παιδαγωγικό πλαίσιο λειτουργίας τους όσο και τις προτάσεις τους - ειδικά σε ό,τι αφορά τις ποιοτικές προδιαγραφές λειτουργίας - καμία από αυτές δε συμπεριλήφθηκε στη σχετική απόφαση.

Μετά την παγκόσμια πρωτοτυπία να φορολογούνται στη χώρα μας τα κοινωφελή ιδρύματα και σωματεία, με τη νέα υπουργική απόφαση καταργείται στην πράξη η λειτουργία στη χώρα μας των ήδη υπαρχόντων Παιδικών Χωριών SOS - και φυσικά γίνεται απαγορευτική η δημιουργία νέων - εφόσον στις προϋποθέσεις της νέας ρύθμισης δε συμπεριλαμβάνεται καμιά διάταξη που να διέπεται από την αντίληψη "κάθε παιδί να μεγαλώνει σε μία οικογένεια, σε ένα σπίτι, με τα φυσικά του αδέλφια". Η λειτουργία των Παιδικών Χωριών SOS, που στηρίζεται στο σεβασμό των δικαιωμάτων των παιδιών και στις αρχές - μητέρα SOS, αδέλφια, ένα σπίτι, ένα χωριό - καταστρατηγείται, προκειμένου να προσαρμοστεί στα αναχρονιστικά πλαίσια μιας λειτουργίας απρόσωπων δομών, με επόπτες, φύλακες, τεράστιους χώρους, θαλάμους κ.λπ.

Με το νέο ΦΕΚ θα πρέπει τα Παιδικά Χωριά να ονομάζονται πλέον "Μονάδα Προστασίας Παιδιού", όπου τα φυσικά αδέλφια θα διαχωρίζονται ηλικιακά σε ξεχωριστά κτήρια, θα φιλοξενούνται ανά κτήριο 18 έως και 22 παιδιά με έναν "επόπτη", θα έχουν στα δωμάτια νιπτήρες, πόρτες στα μπάνια που θα ανοίγουν ανάποδα, τα παράθυρα δε θα ανοίγουν κανονικά, με κοινό μαγειρείο, τραπεζαρία, πλυντήρια, ενιαίους χώρους μελέτης και οι χώροι διαμονής θα καλούνται "θάλαμοι" κ.ά.».

Ως εκ τούτου, ερωτάται ο κ. υπουργός αν θα προχωρήσουν - έστω και τώρα - σε διάλογο και συνεργασία με τους αρμόδιους, όχι μόνο για να αλλάξουν και να συμπληρώσουν τη σχετική υπουργική απόφαση, αλλά και για να συμπεριλάβουν τις απαραίτητες ποιοτικές προδιαγραφές πιστοποίησης και λειτουργίας, καταλληλότητας και επάρκειας προσωπικού και κτηριακών υποδομών όλων των φορέων παιδικής προστασίας.

Μαρία Αντωνογιαννάκη

Σχόλια