default-image

Αγωνία για το νερό στο Οροπέδιο λόγω Αποσελέμη

Κρήτη
Αγωνία για το νερό στο Οροπέδιο λόγω Αποσελέμη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Υπό το φόβο το φράγμα Αποσελέμη να... στραγγίξει το Οροπέδιο Λασιθίου ζουν κάτοικοι και φορείς της περιοχής, οι οποίοι παρακολουθούν με ιδιαίτερη ανησυχία τις εξελίξεις γύρω από ένα έργο που, όπως έχει αναδείξει μέσα από διαδοχικά, εκτενή δημοσιεύματα η "Νέα Κρήτη", είναι πλούσιο σε χρηματοδότηση και φτωχό από νερό.

Το φράγμα, παρότι κατασκευάστηκε για να γεννήσει ελπίδες στους παραγωγούς, έχει σκορπίσει ανησυχία. Κι αυτό γιατί οι παραγωγοί φοβούνται ότι το Οροπέδιο θα στερέψει από νερό για να γεμίσει το φράγμα, κάτι που ο ΟΑΚ διαψεύδει σε κάθε τόνο. Χθες, στο πλαίσιο σύσκεψης στα γραφεία της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης, ο δήμαρχος Οροπεδίου Γιάννης Στεφανάκης εξέφρασε την ανησυχία του, τονίζοντας παράλληλα ότι και άλλα έργα άρδευσης παραμένουν αναξιοποίητα, όπως η λιμνοδεξαμενή του Αγίου Γεωργίου, για την οποία πρέπει να προχωρήσει η αρδευτική σύνδεση ώστε να αξιοποιηθούν οι ποσότητες νερού που έχει συγκεντρώσει.

Ο δήμαρχος ουσιαστικά μετέφερε στη σύσκεψη το κλίμα ανησυχίας και αγωνίας που υπάρχει στην τοπική κοινωνία, η οποία ζει με τον εφιάλτη να στερέψει από νερό το Οροπέδιο Λασιθίου. Κάτοικοι και παραγωγοί, βλέποντας το φράγμα Αποσελέμη να παραμένει απελπιστικά άδειο, ζουν υπό την αγωνία να στερέψουν τα πηγάδια που χρησιμοποιούνται για τις καλλιέργειες, προς όφελος ενός αρδευτικού έργου που στοίχισε ακριβά αλλά παραμένει αναξιοποίητο.

«Υπάρχει ανησυχία, για να είμαστε ειλικρινείς. Μας έχουν διαβεβαιώσει, ωστόσο, ειδικοί επιστήμονες πως δεν υπάρχει κανένα απολύτως πρόβλημα, καθώς όλα τα νερά που θα φεύγουν προς το φράγμα είναι υπερχειλίζοντα ύδατα. Νερά, δηλαδή, που χάνονται και δεν έχουν να κάνουν με τα πηγάδια», ανέφερε ο γ.γ. Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης Γρηγόρης Ροκαδάκης.

http://vod.cretetv.gr/html5/html5lib/v1.6.12.27i/mwEmbedFrame.php/cache_st/11111/wid/_105/uiconf_id/11170240/entry_id/0_wykyupam/

Όπως τονίστηκε σε σύσκεψη στα γραφεία της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, ο προβληματισμός των κατοίκων του Οροπεδίου και της δημοτικής Αρχής είναι εύλογος, ωστόσο γίνονται όλες οι απαραίτητες μελέτες, ούτως ώστε να διασφαλιστεί η σωστή λειτουργία του φράγματος, χωρίς αρνητικές συνέπειες για το Οροπέδιο.

Την ίδια ώρα, η λιμνοδεξαμενή του Αγίου Γεωργίου στο Οροπέδιο Λασιθίου μπορεί να έχει συγκεντρώσει μεγάλες ποσότητες νερού, αυτές όμως παραμένουν αναξιοποίητες καθώς δεν υπάρχει το κατάλληλο αρδευτικό δίκτυο. Ο ΟΑΚ, πάντως, δεσμεύεται τώρα για την επιτάχυνση των διαδικασιών και την εύρεση χρηματοδότησης για το έργο αυτό, ούτως ώστε να προχωρήσει άμεσα.

Νικολέτα Σφακιανάκη

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News