Ειδήσεις

"Πόλεμος" για τα νόμιμα "φρουτάκια"

"Φρουτάκια", η μεγάλη... επιστροφή! Αλήθεια ποιος θα το περίμενε πως τα περιβόητα ηλεκτρονικά παιχνίδια που είχαν προκαλέσει παλιότερα έντονες αντιδράσεις και έχουν απαγορευτεί στη χώρα μας τα τελευταία χρόνια θα επιστρέψουν; Κι όμως επιστρέφουν απολύτως νόμιμα, μέσω ενός πρότζεκτ-υπερπαραγωγή που προχωρά ήδη ο ΟΠΑΠ! Πρότζεκτ που έχει ανάψει φωτιές και έχει δημιουργήσει θύελλα αντιδράσεων στα πρακτορεία του ΟΠΑΠ ανά τη χώρα και εδώ στην Κρήτη, καθώς καταγγέλλουν μεθοδεύσεις εκτοπισμού τους, και το οποίο, παράλληλα, εγείρει έντονες συζητήσεις, επιφυλάξεις και ανησυχίες σε κοινωνικό επίπεδο.

Διότι, με βάση το μεγαλεπήβολο πρότζεκτ, προβλέπεται να πλημμυρίσει όλη η χώρα με νέα ειδικά καταστήματα που θα ονομάζονται "gaming halls". Δηλαδή αίθουσες παιχνιδιών στα Ελληνικά. Και όπου προβλέπεται, ούτε λίγο-ούτε πολύ, να εγκατασταθούν 35.000 μηχανήματα με τα γνωστά φρουτάκια! ή παιγνιομηχανήματα vtls, όπως είναι ο επίσημος όρος τους.

Ο αριθμός είναι τεράστιος και, αν μη τι άλλο, όσοι αντιδρούν έχουν εύλογα επιχειρήματα να μιλούν για επιχειρούμενη «καζινοποίηση» της χώρας, και μάλιστα εν μέσω κρίσης!

Το πρόβλημα, όπως επισήμαναν στη "Νέα Κρήτη" εκπρόσωποι των πρακτόρων ΟΠΑΠ, είναι πως η «καζινοποίηση» έρχεται χωρίς σαφές πλαίσιο όρων και κριτηρίων ως προς τη λειτουργία των νέων αυτών καταστημάτων τζόγου, που θα φέρουν τον τίτλο "gaming halls".

Αντιπαράθεση

Τη στιγμή αυτή και ενώ τρέχει ήδη ο διαγωνισμός πρόσκλησης ενδιαφέροντος, με τις αιτήσεις να υποβάλλονται ως τις 18 Δεκεμβρίου, ΟΠΑΠ και πράκτορες του δικτύου ΟΠΑΠ βρίσκονται στα όρια της πολεμικής αντιπαράθεσης! Η Πανελλήνια Ομοσπονδία καλεί τους 4.500 πράκτορες ανά την Ελλάδα να γυρίσουν τελείως την πλάτη στο εγχείρημα του ΟΠΑΠ.

Ομοίως, το ίδιο κάλεσμα απευθύνεται και σε τοπικό επίπεδο. Και αυτό γιατί, πολύ απλά, όπως εξήγησαν συνδικαλιστικά στελέχη των πρακτόρων ΟΠΑΠ στη "Νέα Κρήτη", ο ΟΠΑΠ με τον τρόπο που έχει ορίσει τους κανόνες του παιχνιδιού, αφενός, οδηγεί τη χώρα σε μια πρωτοφανή «καζινοποίηση» και, αφετέρου, ουσιαστικά πετά έξω τους δικούς του συνεργάτες, δηλαδή το δίκτυο πρακτόρων ΟΠΑΠ. Θέλει, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε η αντιπρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Επαγγελματιών Πρακτόρων ΟΠΑΠ Ευτυχία Φλουρή, να δημιουργήσει ένα παράλληλο δίκτυο, όπου τα ηνία θα έχουν μεγάλες εταιρείες και τα κατά τόπους νέα καταστήματα, gaming halls, ανά τη χώρα θα τα διαχειρίζονται τρίτα, άσχετα άτομα.

Ο διαγωνισμός  

«Τη στιγμή αυτή έχει βγει στον αέρα ο πρώτος διαγωνισμός που αφορά στην τοποθέτηση 16.500 ηλεκτρονικών παιχνιδιών σε όλη τη χώρα. Τα παιχνίδια θα λειτουργούν σε νέα καταστήματα που θα φτιαχτούν, τα gaming halls. Κάτι με το οποίο ως κλάδος είμαστε αντίθετοι και έχουμε προτείνει να τοποθετηθούν στα ήδη υπάρχοντα πρακτορεία. Ο πρώτος αυτός διαγωνισμός απευθύνεται - υποτίθεται - στο δίκτυο πρακτόρων ΟΠΑΠ. Μεταγενέστερα, θα προκηρυχθεί δεύτερος διαγωνισμός που αφορά σε άλλα 18.500 παίγνια. Και θα απευθύνεται σε ιδιώτες παραχωρησιούχους, δηλαδή εταιρείες. Αυτά είναι ως προς το τυπικό και το φαίνεσθαι. Διότι επί της ουσίας ο πρώτος αυτός διαγωνισμός, που αφορά εμάς τους πράκτορες, ουσιαστικά έχει φτιαχτεί για να μας αφήσει απ' έξω», ανέφερε η κ. Φλουρή, για να προσθέσει:

«Ως τις 18 Δεκεμβρίου, καταληκτική ημερομηνία, θα πρέπει να υποβάλουμε το φάκελο εκδήλωσης ενδιαφέροντός μας. Με ποιους όρους όμως; Απίστευτα σκληρούς, παράδοξους! Ενδεικτικά μόνο αναφέρω πως ζητείται από τον κάθε πράκτορα να υποβάλει ένα ποσό 70-100.000 ευρώ για την επένδυση στο νέο κατάστημα. Συν ένα ποσό 10.000 ευρώ ως εγγύηση οικονομική. Ένα τεράστιο ποσό που ούτε λίγο-ούτε πολύ ζητείται προκαταβολικά από τους πράκτορες. Δίχως να μας ενημερώνει ο ΟΠΑΠ πού θα είναι το νέο κατάστημα, πόσα τετραγωνικά θα είναι κ.τ.λ. Καταλαβαίνετε πως μιλάμε για ασυνήθιστα πράγματα και διαδικασίες... Ελάχιστοι, μετρημένοι στα δάχτυλα, θα είναι οι πράκτορες που θα εκδηλώσουν ενδιαφέρον. Αντιθέτως, όλα αυτά τα χιλιάδες παίγνια θα πάνε στα χέρια τρίτων. Ως Πανελλήνια Ομοσπονδία δε θα το αφήσουμε έτσι. Ήδη μάλιστα προετοιμαζόμαστε να καταθέσουμε ασφαλιστικά μέτρα».

Στο ίδιο μήκος κύματος, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Πρακτόρων ΟΠΑΠ Ν. Ηρακλείου Δημήτρης Πιτσουλάκης, σημείωσε στη "Νέα Κρήτη":

«Υπάρχουν έντονες αντιδράσεις από τον κλάδο και εδώ τοπικά και σε πανελλαδικό επίπεδο. Διότι ο ΟΠΑΠ καταστρατηγεί υποχρεώσεις που έχει απέναντί μας. Είναι υποχρεωμένος να δίνει κάθε παίγνιο σε εμάς. Ωστόσο, πρακτικά έρχεται να μας παρακάμψει. Αντιδρούμε ως κλάδος και στο μεγάλο αριθμό των νέων καταστημάτων, των gaming halls. Ο ΟΠΑΠ στοχεύει σε 750 τέτοια καταστήματα πανελλαδικά. Εδώ μιλάμε για μια επιχειρούμενη "καζινοποίηση" της χώρας»...

Τι λέει ο ΟΠΑΠ: Οι τρεις εναλλακτικές προτάσεις

Μπορεί οι πράκτορες του ΟΠΑΠ να έχουν βγει στα... κάγκελα, ωστόσο εκ διαμέτρου αντίθετη οπτική δίνει από την πλευρά του ο Οργανισμός. Ο ΟΠΑΠ υποστηρίζει πως έχει καταρτίσει το πλάνο ώστε να συμμετάσχει σύσσωμο το δίκτυο των 4.500 πρακτόρων του. Και για το λόγο αυτό η πρόσκληση ενδιαφέροντος περιλαμβάνει τρεις εναλλακτικές προτάσεις:

Πρώτον, οι πράκτορες μπορούν να συμμετέχουν αυτόνομα και να αποκτήσουν το δικό τους κατάστημα (Gaming Hall).

Δεύτερον, δίνεται η τη δυνατότητα απόκτησης ενός Gaming Hall ακόμα και σε ενώσεις (ομάδες) πρακτόρων που θα αποτελούνται από το πολύ από επτά άτομα και σε εξαιρετικές περιπτώσεις το πολύ από δέκα άτομα.

Τρίτον, δίνεται η δυνατότητα στους πράκτορες που δεν μπορούν ή δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να συμμετέχουν άμεσα σε Gaming Hall να συμμετέχουν στην κερδοφορία του συνόλου των 16.500 VLTs με ιδιαίτερα υψηλή απόδοση και χωρίς να πάρουν κανένα επιχειρησιακό ρίσκο.

Μπάμπης Σαββίδης

Σχόλια