default-image

ΟΓΑ... ταλαιπωρίας

Κρήτη
ΟΓΑ... ταλαιπωρίας

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Εσύ μου δίνεις λεφτά, αλλά εγώ δεν τα θέλω»... Αυτή είναι, εμμέσως πλην σαφώς, η απάντηση του Οργανισμού Γεωργικών Ασφαλίσεων στους ασφαλισμένους που εντάχθηκαν στη ρύθμιση των 100 δόσεων, αν καθυστερήσουν για μία μέρα να πάνε να πληρώσουν. «Το σύστημα κλείδωσε. Λυπούμαστε», είναι η απάντηση της υπηρεσίας. Δεν είναι όμως μόνο αυτό το τραγελαφικό της υπόθεσης. Στα χωριά οι αγρότες διαμαρτύρονται γιατί τον τελευταίο καιρό πάνε στον ταχυδρόμο να πληρώσουν οφειλές προς το Δημόσιο κι εκείνος τους δείχνει το δρόμο προς τις τράπεζες, μεταφέροντάς τους την εντολή της κυβέρνησης ότι «τα ΕΛΤΑ απαγορεύεται να ξαναεισπράξουν οφειλές προς το Δημόσιο»!

Το θέατρο του παραλόγου - σε μια χώρα, μάλιστα, που υποτίθεται ότι κάνει τα πάντα για να εισπράξει τις ανεξόφλητες οφειλές των πολιτών της - βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη στον αγροτοκτηνοτροφικό τομέα. Το κερασάκι στην τούρτα είναι και πάλι... του ΟΓΑ, που εδώ και δεκαετίες δεν έχει καταφέρει να εκσυγχρονίσει το σύστημα είσπραξης των εισφορών των αγροτών, αρνούμενος να εισπράξει χρήματα που δε θα καταβάλλονται σε συγκεκριμένες ημερομηνίες, με τη λήξη δηλαδή του κάθε εξαμήνου. Η "Ν. Κρήτη" εξασφάλισε και αποκαλύπτει σήμερα συγκεκριμένες περιπτώσεις από ανθρώπους που αποκαλύπτουν τα προσωπικά τους βιώματα.

«Έξω φρενών»

Δε θα μπορούσε να μην είναι έξω φρενών με τον ΕΛΓΑ ο αγροτοσυνεταιριστής Κωστής Καράτζης. Συγκεκριμένα, ο κ. Καράτζης είναι κι εκείνος ενταγμένος στη νέα ρύθμιση του ΟΓΑ. «Εγώ μπήκα την Τρίτη και βρήκα μόνο την πληρωμένη δόση του Οκτωβρίου, την οποία δεν έπρεπε να τη βγάλει καθόλου ο πίνακας, αφού έχει εισπραχτεί. Και επειδή στο χωριό μου δεν έχω υπολογιστή, αναγκάζομαι και κατεβαίνω στο Ηράκλειο για να μπω στο σύστημα. Επέστρεψα λοιπόν στο χωριό μου για να συνεχίσω το λιομάζωμα. Και το Σάββατο που ξαναμπήκα μέσα είδα ότι το σύστημα είχε ανοίξει την Τετάρτη 26 Νοεμβρίου. Κι έπρεπε να πληρωθεί η δόση στις 28 του μήνα. Και επειδή μεσολαβούσε το σαββατοκύριακο πήγα στην τράπεζα με τα λεφτά στο χέρι σήμερα (σ.σ. χθες) 1η Δεκεμβρίου να πληρώσω. Προσπαθεί η κοπέλα να μπει στο σύστημα. Και μου λέει "δεν μπαίνω, γιατί κλειδώνει το σύστημα του ΟΓΑ επειδή έχει περάσει η ημερομηνία"»!

Και την ίδια ώρα τον ΕΝΦΙΑ που έπρεπε να πληρώσει του πεθερού του ο κ. Καράτζης, πάλι με ημερομηνία πληρωμής τις 28 του μήνα, χθες τον πλήρωσε κανονικά στο ίδιο ταμείο, στην ίδια υπάλληλο και φυσικά προς το... ίδιο κράτος.

Ο αμπελουργός Μανόλης Μαρινάκης από τις Αρχάνες δεν έχει ενταχθεί στη ρύθμιση του ΟΓΑ, αλλά όταν προσπάθησε να πληρώσει την τρέχουσα δόση τον έστελναν από τον Άννα στον Καϊάφα, με μεγάλη ταλαιπωρία, επειδή είχε καθυστερήσει να πληρώσει την προηγούμενη...

Όπως εξηγεί στη "Ν. Κρήτη", «εγώ πήγα στην τράπεζα να πληρώσω το δεύτερο εξάμηνο προς τον ΟΓΑ. Και μου απάντησαν στην τράπεζα ότι δε φαίνεται στο δικό τους σύστημα ότι είχα πληρώσει το πρώτο εξάμηνο, επειδή πήγα ληξιπρόθεσμος και πλήρωσα. Για να μπορέσω λοιπόν τώρα να πληρώσω, έπρεπε να μου βγάλει βεβαίωση από το ΚΕΠ ο ανταποκριτής του ΟΓΑ στις Αρχάνες, με την οποία βεβαίωση πήγα στην τράπεζα και πλήρωσα την τρέχουσα δόση».

ΣΤΑ ΧΩΡΙΑ

Ταλαιπωρούνται οι αγρότες

Στο μεταξύ, στα χωριά υπάρχει σοβαρό πρόβλημα. Όπως τονίζει στη "Ν. Κρήτη" ο πρόεδρος του Δημοτικού Διαμερίσματος Πυργούς του πρώην δήμου Γοργολαΐνη και νυν δήμου Ηρακλείου Μιχάλης Χαιρέτης, «έχει ξεσηκωθεί ο κόσμος γιατί τον στέλνουν στην τράπεζα για να πληρώσει τις εισφορές προς τον ΟΓΑ και γενικότερα να κάνει οποιεσδήποτε πληρωμές προς το Δημόσιο».

Σύμφωνα με τον κ. Χαιρέτη, «αυτή τη στιγμή όλες οι υποχρεώσεις των δημοτών προς ΟΓΑ, ΕΝΦΙΑ, Φόρο Εισοδήματος και τώρα η ρύθμιση για το φόρο, που μέχρι τώρα εξυπηρετούνταν μέσω των ΕΛ.ΤΑ., τώρα πληρώνονται μόνο στις τράπεζες. Η αιτιολογία από το υπουργείο Οικονομικών είναι ότι πρέπει τα χρήματα να κατατίθενται την ίδια μέρα που πληρώνονται στο λογαριασμό του υπουργείου Οικονομικών. Τα ΕΛ.ΤΑ. όμως δεν μπορούν να το κάνουν αυτό. Αν του πάει ο αγρότης τα χρήματα στη 1 το μεσημέρι, πότε θα προλάβει ο ταχυδρόμος να πάει να τα καταθέσει;».

Ο κ. Χαιρέτης έχει μεταφέρει άνωθεν τις αντιδράσεις του κόσμου. «Έχει ξεσηκωθεί ο κόσμος και λέει "τι θα γίνει με αυτή την ιστορία;". Υπάρχει μεγάλη ταλαιπωρία του κόσμου και ειδικά των ηλικιωμένων».

Αλλά και για τον ΟΓΑ, ο κ. Χαιρέτης λέει ότι το γραφειοκρατικό του σύστημα είναι απαράδεκτο εδώ και δεκαετίες. «Παλιότερα αν δεν πλήρωνες στη συγκεκριμένη ημερομηνία έχανες τη ρύθμιση. Εγώ είχα ενταχθεί σε μία ρύθμιση. Έχασα μία δόση, τις έχασα όλες».

Του Χριστόφορου Παπαδάκη

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News