Ειδήσεις

Επίσκεψη του Κ. Δερμιτζάκη στους Σύρους πρόσφυγες

Τους Σύρους πρόσφυγες που φιλοξενούνται στο Κλειστό Γυμναστήριο Ιεράπετρας επισκέφτηκαν τη Δευτέρα 1 Δεκεμβρίου ο βουλευτής Λασιθίου του ΣΥΡΙΖΑ κ. Κωστής Δερμιτζάκης και μέλη της Νομαρχιακής Επιτροπής Λασιθίου.

Οι πρόσφυγες, σε συνάντηση που έγινε με αντιπροσωπεία τους, εξέφρασαν τις ευχαριστίες τους για τη φιλοξενία και τη συμπαράσταση από το λαό της περιοχής και τους εθελοντες που βοηθούν την οργάνωση της παραμονής τους. Μετά την οδύσσεια του ταξιδιού και τα βάσανα του πολέμου πτοσπαθούν να βρουν διέξοδο για τη ζωή τους. Καθαρό αίτημά τους είναι η δυνατότητα τους να ταξιδέψουν σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες και να προμηθευτούν τα ανάλογα ταξιδιωτικά έγγραφα. Είναι χαρακτηρηστικό ότι κατά τη διάρκεια της συνομιλίας πέρασε ένα πολεμικό αεροπλάνο και οι πρόσφυγες πετάχτηκαν επάνω και ενστικτωδώς προσπάθησαν να προστατευθούν. Η φρίκη του πολέμου τους ακολουθεί.

Ο κ. Δερμιτζάκης εξέφρασε τη συμπαράσταση του ίδιου και του ΣΥΡΙΖΑ στα αιτήματά τους και τους ενημέρωσε για τις πρωτοβουλίες που παίρνει το κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης για την αξιοποίηση όλων των δυνατοτήτων που παρέχει η Ευρωπαϊκή και διεθνής νομοθεσία για την υποστήριξη των δικαιωμάτων των προσφύγων από εμπόλεμες περιοχές.

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στην ανάγκη για ενεργοποίηση της ευρωπαϊκής Οδηγίας για την προσωρινή προστασία των Σύρων προσφύγων, με πρωτοβουλία της Ελληνικής κυβέρνησης προκειμένου να λάβει συνδρομή και να εξασφαλίσει τον επιμερισμό της ευθύνης προστασίας τους μεταξύ των υπολοίπων κρατών μελών (Οδηγία 2001/55/ΕΚ του Συμβουλίου, που ενσωματώθηκε στην ελληνική νομοθεσία με το Προεδρικό Διάταγμα 80/2006).

Καθώς πρέπει να αναμένεται αύξηση των προσφυγικών ροών προς την Ε.Ε. λόγω του συνεχιζόμενου πολέμου, η Ελληνική κυβέρνηση πρέπει να αναλάβει πρωτοβουλίες σε ευρωπαϊκό επίπεδο και να σχεδιάσει την αντιμετώπιση αυτής της εξέλιξης. Ο Κωστής Δερμιτζάκης τους ενημέρωσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα φέρει το θέμα των προσφύγων από τη Συρία άμεσα στη Βουλή.

Σχόλια