Ειδήσεις

Εύσημα Δένδια στα πληρώματα που διέσωσαν τους μετανάστες

Με τον ύπαρχο και τον α' μηχανικό της φρεγάτας "Ύδρα" του Πολεμικού Ναυτικού (εκ μέρους όλου του πληρώματος), όπως επίσης και το πλήρωμα του ελικοπτέρου "Super Puma" που αποτελείται από προσωπικό της Πολεμικής Αεροπορίας και του Λιμενικού Σώματος-Ελληνικής Ακτοφυλακής, που συμμετείχαν στην επιχείρηση έρευνας και διάσωσης (SAR) νοτίως της Ιεράπετρας των μεταναστών, συναντήθηκε την Τρίτη ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας στο γραφείο του.

Ο υπουργός συνεχάρη τους προαναφερθέντες για την επιτυχή επιχείρηση, κατά την οποία διασώθηκαν άνω των 600 ατόμων που επέβαιναν σε ακυβέρνητο φορτηγό πλοίο.  

Παρόντες στην υποδοχή ήταν ο αρχηγός ΓΕΝ αντιναύαρχος Ευάγγελος Αποστολάκης ΠΝ και ο αρχηγός ΓΕΑ αντιπτέραρχος (Ι) Ευάγγελος Τουρνάς.  

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας τόνισε προς τα μέλη των πληρωμάτων τα ακόλουθα:

«Θα ήθελα, κύριοι, περιστοιχιζόμενος από τη φυσική ηγεσία και του Πολεμικού Ναυτικού και της Πολεμικής Αεροπορίας να σας διατυπώσω τα πιο θερμά μου συγχαρητήρια για τον άθλο τον οποίο επιτελέσατε κάτω από πάρα πολύ δύσκολες καιρικές συνθήκες.

Εκτός από το Πολεμικό μας Ναυτικό και την Πολεμική μας Αεροπορία, θα ήθελα να διατυπώσω τα θερμά μου συγχαρητήρια και στο Λιμενικό Σώμα. Και σας παρακαλώ θερμά να τα μεταφέρετε στον υπουργό Ναυτιλίας κ. Μιλιτιάδη Βαρβιτσιώτη και στην ηγεσία του Λιμενικού Σώματος.

Αυτό το οποίο κάνατε καταρχήν ήταν σημαντικό σε ανθρωπιστικό επίπεδο. Σώσατε πάνω από 600 ανθρώπινες ζωές και καταφέρατε να μεταφέρετε μία έγκυο γυναίκα κάτω από αυτές τις καιρικές συνθήκες με ασφάλεια. Ήταν κάτι το οποίο η ελληνική κοινωνία θα το θυμάται για χρόνια, σαν παράδειγμα δικής σας αυτοθυσίας αλλά και επαγγελματικής επάρκειας και ανθρωπισμού. Διότι εδώ αποδείξατε ότι δεν έχουμε μόνο την πρόθεση, αλλά έχουμε και τη δυνατότητα, τη γνώση, την εμπειρία, τον επαγγελματισμό.

Ξέρετε ότι στις εποχές που ζούμε η ελληνική κοινωνία χρειάζεται παραδείγματα. Χρειάζεται ήρωες της καθημερινότητας. Ανθρώπους που κάνουν τη δουλειά τους σωστά, επιτελούν το καθήκον τους και αποδεικνύουν ότι σε αυτή τη χώρα έχουμε τη δυνατότητα να πετυχαίνουμε στόχους.

Εσείς λοιπόν, μας κάνατε όλους περήφανους. Σας ευχαριστώ πάρα πολύ από την καρδιά μου. Είμαι σίγουρος ότι τα ίδια ακριβώς αισθήματα έχει και η ελληνική κοινωνία στο σύνολό της για εσάς.

Πρέπει δε να σας πω ότι αυτό παρατηρήθηκε και από τη διεθνή κοινότητα. Καταλαβαίνετε τι θα είχε συμβεί αν στην ώρα της δικής μας ευθύνης, στο δικό μας γεωγραφικό χώρο, χάναμε 700 ανθρώπινες ζωές επειδή δε θα είχαμε καταφέρει να τους διασώσουμε. Αντίθετα, αυτή τη στιγμή αποδείξαμε στους εταίρους μας ότι έχουμε απόλυτη επάρκεια, ότι έχουμε τη δυνατότητα να επιχειρούμε και να πετυχαίνουμε το αποτέλεσμα.

Έχω ασχοληθεί πολύ με το μεταναστευτικό λόγω της προηγούμενης θητείας μου, ξέρω πόσο ευαίσθητες είναι οι κοινωνίες και της Ευρώπης αλλά και όλου του κόσμου. Σας λέω ειλικρινά ότι προσφέρατε στη χώρα μας, και στην εικόνα που υπάρχει για τη χώρα μας στο εξωτερικό, πολύ μεγάλη υπηρεσία. Τα θερμά μου συγχαρητήρια και πάλι, κύριοι.

Θα μου επιτρέψετε τέλος να σας δώσω το θυρεό του υπουργείου για να θυμίζει στο πλήρωμά σας σήμερα αλλά και διαχρονικά στο πλήρωμα που υπηρετεί στη φρεγάτα και στο ελικόπτερο την πατρίδα το τι καταφέρατε εσείς».  

Σχόλια