Ειδήσεις

Σήμα κινδύνου για Παιδικό Χωριό SOS Κρήτης

Παρέμβαση με ερώτησή τους προς τον υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας κ. Γιάννη Βρούτση, αναφορικά με τη συνέχιση της λειτουργίας των Παιδικών Χωριών SOS με τον τρόπο που λειτουργούν ως σήμερα, απευθύνουν οι βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ Νάντια Βαλαβάνη και Δημήτρης Στρατούλης. Όπως αναφέρουν, τα Παιδικά Χωριά βρίσκονται σε άμεσο κίνδυνο καθώς με υπουργική απόφαση αναθεωρείται ο τρόπος λειτουργίας τους και θεσπίζεται ιδρυματικός τρόπος οργάνωσης στους χώρους προστασίας των παιδιών.

Το ενδιαφέρον της παρέμβασης στρέφεται και στο Παιδικό Χωριό SOS Κρήτης, καθώς «καταργείται στην πράξη η λειτουργία στη χώρα μας των ήδη υπαρχόντων Παιδικών Χωριών SOS» και «φυσικά γίνεται απαγορευτική η δημιουργία νέων», όπως αναφέρει και σε επιστολή του το Δ.Σ. των Παιδικών Χωριών, δηλώνοντας πως ως εκ τούτου δε θα προχωρήσει στην ανέγερση του Παιδικού Χωριού SOS Κρήτης.

Το πλήρες κείμενο της ερώτησης των δύο βουλευτών έχει ως εξής:

«Θέμα: "Απειλείται η συνέχιση λειτουργίας των Παιδικών Χωριών SOS"

Σε άμεσο κίνδυνο βρίσκεται η συνέχιση της λειτουργίας των Παιδικών Χωριών SOS, με την υπουργική απόφαση που δημοσιεύτηκε στο με αριθμό 2792Β/17.10.2014 ΦΕΚ, με το οποίο αναθεωρείται ο τρόπος ίδρυσης και οργάνωσης των Μονάδων Προστασίας Παιδιών Ιδιωτικού Δικαίου και συγχρόνως τίθενται νέες προϋποθέσεις για τα ήδη λειτουργούντα κοινωνικά προγράμματα. Παρά το γεγονός ότι τα Παιδικά Χωριά SOS ανταποκρίθηκαν από την πρώτη στιγμή στο κάλεσμα της Γενικής Γραμματείας Πρόνοιας και συμμετείχαν σε δύο συναντήσεις όπου κατέθεσαν τόσο το παιδαγωγικό πλαίσιο λειτουργίας τους όσο και τις προτάσεις τους - ειδικά σε ό,τι αφορά τις ποιοτικές προδιαγραφές λειτουργίας - καμία από αυτές δε συμπεριελήφθη στη σχετική απόφαση.

Μετά την παγκόσμια πρωτοτυπία να φορολογούνται στη χώρα μας τα κοινωφελή Ιδρύματα και Σωματεία, με τη νέα υπουργική απόφαση καταργείται στην πράξη η λειτουργία στη χώρα μας των ήδη υπαρχόντων Παιδικών Χωριών SOS - και φυσικά γίνεται απαγορευτική η δημιουργία νέων - εφόσον στις προϋποθέσεις της νέας ρύθμισης δε συμπεριλαμβάνεται καμιά διάταξη που να διέπεται από την αντίληψη "κάθε παιδί να μεγαλώνει σε μία οικογένεια, σε ένα σπίτι, με τα φυσικά του αδέλφια". Στην Ελλάδα του 2014, ο εξανθρωπισμός της ζωής των παιδιών που στερήθηκαν τη φυσική τους οικογένεια και τα δικαιώματά τους φαίνεται να μη χωρούν σε αυτό το ΦΕΚ. Η λειτουργία των παιδικών χωριών SOS, που στηρίζεται στο σεβασμό των Δικαιωμάτων των παιδιών και στις αρχές - Μητέρα SOS, αδέλφια, ένα σπίτι, ένα χωριό - καταστρατηγείται, προκειμένου να προσαρμοστεί στα αναχρονιστικά πλαίσια μίας λειτουργίας απρόσωπων δομών, με επόπτες, φύλακες, τεράστιους χώρους, θαλάμους κ.λπ.

Με το νέο  ΦΕΚ θα πρέπει τα Παιδικά Xωριά να ονομάζονται πλέον "Μονάδα Προστασίας Παιδιού" όπου τα φυσικά αδέλφια θα διαχωρίζονται ηλικιακά σε ξεχωριστά κτίρια, θα φιλοξενούνται ανά κτίριο 18 έως και 22 παιδιά με ένα "επόπτη", θα έχουν στα δωμάτια νιπτήρες, πόρτες στα μπάνια που θα ανοίγουν ανάποδα, τα παράθυρα δε θα ανοίγουν κανονικά, με κοινό μαγειρείο, τραπεζαρία, πλυντήρια, ενιαίους χώρους μελέτης και οι χώροι διαμονής θα καλούνται "θάλαμοι" κ.ά.

* Επειδή η Ελλάδα το 1982 υποδέχθηκε τη λειτουργία των Παιδικών Χωριών SOS σαν το "μέλλον" στην παιδική προστασία καθώς η φιλοσοφία και η πρακτική της λειτουργίας τους ήταν - και παραμένει να είναι - το ανθρώπινο πρότυπο για τα παιδιά που βρίσκονται σε ανάγκη, με την έννοια της οικογενειακής φροντίδας, της παρουσίας Μητέρας SOS, της παραμονής των φυσικών αδελφών ενωμένων, σε ένα Σπίτι SOS

* Επειδή το ΦΕΚ με τη σχετική υπουργική απόφαση για την ίδρυση, λειτουργία και κτηριακή υποδομή των Μονάδων Προστασίας Παιδιού, καθώς και ό,τι αναφέρεται στο κείμενο και αφορά το "αύριο" των μη προνομιούχων παιδιών στη χώρα μας, είναι αναχρονιστικό, βασισμένο σε μία ξεπερασμένη ιδρυματική λογική και σε ευθεία αντίθεση με τη σύσταση της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την απο-ιδρυματοποίηση

* Επειδή το Δ.Σ. των Παιδικών Xωριών με ανοιχτή επιστολή του δηλώνει ότι δε θα προχωρήσει στην ανέγερση του Παιδικού Χωριού SOS Κρήτης, προκειμένου να μην αναγκαστούν να προσαρμόσουν την λειτουργία τους στα αναχρονιστικά πλαίσια μίας απρόσωπης δομής με επόπτες, φύλακες, θαλάμους κ.λπ., γεγονός που στις συνθήκες ανθρωπιστικής κρίσης που βιώνουμε θα στερήσει μια αναγκαία δομή από την τοπική κοινωνία.

Ερωτάται ο κ. υπουργός

- Θα προχωρήσουν -έστω και τώρα- σε διάλογο και συνεργασία με τους αρμόδιους, όχι μόνο για να αλλάξουν και να συμπληρώσουν τη σχετική υπουργική απόφαση με την οποία αναθεωρείται ο τρόπος ίδρυσης και οργάνωσης των Μονάδων Προστασίας Παιδιών ενώ συγχρόνως τίθενται νέες προϋποθέσεις για τα ήδη λειτουργούντα κοινωνικά προγράμματα, τα οποία θέτουν σε άμεσο κίνδυνο τη συνέχιση της λειτουργίας των Παιδικών Χωριών SOS, λαμβάνοντας υπόψη το σεβασμό του δικαιώματος των παιδιών να μεγαλώσουν σε ένα οικογενειακό και όχι ιδρυματικό περιβάλλον, αλλά και για να συμπεριλάβουν επιτέλους τις απαραίτητες ποιοτικές προδιαγραφές πιστοποίησης και λειτουργίας, καταλληλότητας και επάρκειας προσωπικού και κτηριακών υποδομών όλων των φορέων παιδικής προστασίας;

Οι ερωτώντες  βουλευτές  

Νάντια Βαλαβάνη και Δημήτριος Στρατούλη».

Σχόλια