default-image

Κυκλοφόρησε ο "Κύκλος", το νέο "1984" για τη γενιά του διαδικτύου

Πολιτισμός
Κυκλοφόρησε ο "Κύκλος", το νέο "1984" για τη γενιά του διαδικτύου

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το τελευταίο βιβλίο του Dave Eggers, ενός εκ των κορυφαίων Αμερικανών συγγραφέων της νεότερης γενιάς, το οποίο παρέμεινε πολλές βδομάδες στις υψηλότερες θέσεις της λίστας των best sellers των New York Times, είναι ένα αποκαλυπτικό μυθιστόρημα για την εποχή των social media και συνάμα ένα από τα πιο εύστοχα βιβλία που έχουν γραφτεί για την επίδραση του internet στην καθημερινότητά μας. Πρόκειται για τον "Κύκλο" που κυκλοφόρησε τον περασμένο Νοέμβριο από τις εκδόσεις "Κέδρος" σε μετάφραση Ιλάειρας Διονυσοπούλου.

«Υπάρχει ιδιωτική ζωή στην εποχή των social media;»… είναι ένα ερώτημα το "βγαίνει" μέσα από τις σελίδες του βιβλίου.

Λίγα λόγια για τα πρόσωπα και την πλοκή του βιβλίου

Η Μέι Χόλαντ προσλαμβάνεται στον "Κύκλο", την ισχυρότερη διαδικτυακή εταιρεία παγκοσμίως. Φιλόδοξη μα και ιδεαλίστρια, νιώθει έτοιμη να εκμεταλλευτεί την ευκαιρία της ζωής της. Ο "Κύκλος", με τις απέραντες εγκαταστάσεις του στην Καλιφόρνια, έχει κατορθώσει να ενοποιήσει τα προσωπικά μέιλ των χρηστών του, τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, τις τραπεζικές συναλλαγές και τις αγορές σε ένα δικό του παγκόσμιο σύστημα που παρέχει μόνο μία διαδικτυακή ταυτότητα.

Η Μέι κατενθουσιάζεται με την υπερσύγχρονη εικόνα και τη ζωντάνια της εταιρείας και βουτά στον κόσμο της: ατελείωτα πάρτι, νυχτερινά κέντρα, συναυλίες με διάσημους μουσικούς, αθλητικά δρώμενα, ενυδρεία με σπάνια πλάσματα...

Η ζωή της πριν από τον "Κύκλο" αρχίζει να μοιάζει με μια μακρινή ανάμνηση. Όμως η γνωριμία της με έναν παράξενο συνάδελφο την αναστατώνει. Σύντομα αρχίζει να αναρωτιέται αν είναι μέρος μιας εικονικής πραγματικότητας.

Οι κριτικές

Το παγκόσμιο μπεστ σέλερ του Ντέιβ Έγκερς αναμένεται να εκδοθεί σε 22 γλώσσες. Είναι ένα καταιγιστικό μυθιστόρημα αγωνίας που εγείρει ερωτήματα σχετικά με τη μνήμη, την ιδιωτικότητα, τις αλλαγές που επιφέρει η βιοτεχνολογική επανάσταση, την ποιότητα της σύγχρονης δημοκρατίας και τα όρια της ανθρώπινης γνώσης.

Ένα "1984" για τη γενιά του διαδικτύου.

«Ο πιο εύστοχος σατιρικός σχολιασμός για την εποχή του διαδικτύου», έγραψε σχολιάζοντας το βιβλίο ο Guardian, ενώ το New York Times Magazine αναφέρει: «Εξαιρετική ιστορία, με μια ενδιαφέρουσα πρωταγωνίστρια, εύστροφα δομημένους δευτερεύοντες χαρακτήρες και μια συναρπαστική, απρόβλεπτη πλοκή».

«Καθηλωτικό έργο, τρομακτικά αληθοφανές», τονίζει η Publishers Weekly ενώ η Daily Mail υπογραμμίζει: «Καταπληκτικό. Θα εθιστείτε».

«Συναρπαστικό. Ένα μυθιστόρημα ιδεών... για τον κοινωνικό μετασχηματισμό και την αποδόμηση της ιδιωτικότητας, για την αυξανόμενη κυριαρχία των μεγάλων εταιρειών πάνω στην ιδιωτική ζωή των πολιτών, και για τους τρόπους που αυτό θα επηρεάσει τον πυρήνα της δυτικής δημοκρατίας», τονίζει τέλος η Μάργκαρετ Άτγουντ, από το New York Review of Books.

Ο συγγραφέας

Ο Ντέιβ Έγκερς μεγάλωσε στα προάστια του Σικάγο και αποφοίτησε από το University of Illinois at Urbana-Champaign. Είναι ιδρυτής του ανεξάρτητου εκδοτικού οίκου McSweeney's στο Σαν Φρανσίσκο, που εκδίδει το λογοτεχνικό περιοδικό McSweeney's Quarterly Concern, το μηνιαίο περιοδικό The Believer καθώς και βιβλία, μεταξύ των οποίων και τη σειρά Voice of Witness, που εκδίδεται για μη κερδοσκοπικούς σκοπούς και αξιοποιεί την προφορική ιστορία για να ρίξει φως στην κρίση των ανθρώπινων δικαιωμάτων σε ολόκληρο τον κόσμο. Έργα του έχουν προταθεί για το Εθνικό Βραβείο Λογοτεχνίας ΗΠΑ, το βραβείο Πούλιτζερ και το Εθνικό Βραβείο του Κύκλου των Κριτικών. Έχει βραβευτεί στις ΗΠΑ, στη Γαλλία και στη Γερμανία.

Στα Eλληνικά έχουν εκδοθεί τα βιβλία του "Τότε που σκοτείνιασε ο ουρανός" και "Τα αγρίμια".

Από τις εκδόσεις "Κέδρος" πρόκειται να κυκλοφορήσει και το βιβλίο του "A Hologram for the King".

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News