default-image

Πώς θα δοθεί λύση στην πολύκροτη υπόθεση Ρίχτερ

Κρήτη
Πώς θα δοθεί λύση στην πολύκροτη υπόθεση Ρίχτερ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Λύση στο θέμα που έχει δημιουργήσει τεράστια αναστάτωση στην Κρήτη, την αναγόρευση του Γερμανού καθηγητή Heinz Richter σε επίτιμο διδάκτορα του Πανεπιστημίου Κρήτης, μπορεί να δώσει μόνο μια έκτακτη Γενική Συνέλευση του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης.

Αυτό το "αίτημα" διατυπώνεται πλέον από πολλές πλευρές, εντός κι εκτός του Πανεπιστημίου, αφού μόνο έτσι θα συζητηθεί η υπόθεση σε βάθος και θα ληφθούν αποφάσεις δεσμευτικές και από όλα τα μέλη του Τμήματος, δίχως αποκλεισμούς και στεγανά.

Εξάλλου, σημειώνουν κύκλοι που υποστηρίζουν αυτήν τη λύση, "έκτακτη" ήταν και η τελετή αναγόρευσης του Γερμανού αναθεωρητή (εσχάτως) καθηγητή, οπότε δε θα ήταν "παράξενο" να δοθεί η λύση μέσα από μια έκτακτη Γ.Σ. του τμήματος.

Πάντως την ίδια ώρα, μετά τις αντιδράσεις, ακολουθεί η έρευνα του αντιεισαγγελέα Πρωτοδικών Ρεθύμνου κ. Πατεράκη για τις διαδικασίες που ακολουθήθηκαν αναφορικά με την αναγόρευση Χάιντς Ρίχτερ σε επίτιμο διδάκτορα του Πανεπιστημίου Κρήτης.

Ήδη έχουν κληθεί να καταθέσουν ο βουλευτής Λευτέρης Αυγενάκης, ο επίτιμος αρχηγός ΓΕΕΘΑ Μανούσος Παραγιουδάκης και οι λοιποί εμπλεκόμενοι.

Αίσθηση προκαλεί την ίδια ώρα η αναφορά του προέδρου της Ένωσης Θυμάτων του Ολοκαυτώματος του δήμου Βιάννου Αριστομένη Συγγελάκη στο Ράδιο 9,84 και στον Γιώργο Σαχίνη της πραγματικής ιστορίας των βασανισμένων Κρητικών, μετά και την ανακοίνωσή τους για την απόφαση του Πανεπιστημίου Κρήτης.

«Μακάρι στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, κάτι που βέβαια δεν περιμένω, να επανεξετάσουν τη στάση τους», είπε ενδεικτικά.

ΕΚΗ: «Προσβολή στη μνήμη των νεκρών»

«Η αναγόρευση του καθηγητή Heinz Richter σε επίτιμο διδάκτορα του Πανεπιστημίου Κρήτης αποτελεί προσβολή στη μνήμη χιλιάδων νεκρών που άφησε η γερμανική κατοχή στο νησί μας και στο σύνολο των αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης», αναφέρει σε ανακοίνωσή του και το ΕΚΗ.  

«Απορούμε με το μέγεθος του ατοπήματος του Πανεπιστημίου», συνεχίζει, «που μπορεί να οδηγήσει και το μεγάλο ζήτημα των εθνικών διεκδικήσεων της Ελλάδας από τη Γερμανία σε επικίνδυνες ατραπούς και ζητάμε - επισημαίνει - μια δημόσια συγνώμη την οποία οφείλει στα θύματα, άνδρες, γυναίκες και παιδιά των εγκληματικών "αντιποίνων" που διέπραξαν αλλά και στους απογόνους αυτών των νεκρών που μεγάλωσαν σε μύριες στερήσεις στην καμένη γη και στα καμένα χωράφια τους».

Το Συντονιστικό κατάληψης

Διαχωρίζει τη θέση του και το Συντονιστικό των φοιτητών του Πανεπιστημίου που σε ανακοίνωσή του επισημαίνει:

«Επιτρέψαμε την αναγόρευση στη λογική της υπεράσπισης της ακαδημαϊκής ελευθερίας και όχι για να υπερασπίσουμε τις θέσεις του συγκεκριμένου ιστορικού.

Προφανώς διαφωνούμε με αυτές στο βαθμό που ο κ. Richter σχετικοποιεί τα γεγονότα της Μάχης της Κρήτης και του πολέμου, αποδίδοντας με ίσο τρόπο ευθύνες σε επιτιθέμενους και αμυνόμενους. Για εμάς η απόδοση φόρου τιμής στους πεσόντες και τα θύματα της πάλης ενάντια στο φασισμό τού τότε είναι εξίσου σημαντική με τον αγώνα ενάντια στο σύγχρονο φασισμό και την ακροδεξιά-αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης των μνημονίων που εξαθλιώνει το μεγαλύτερο μέρος της κοινωνίας».

Αναλυτικά αναφέρει:

«Πολύς λόγος γίνεται για την αναγόρευση του κ. Richter σε επίτιμο διδάκτορα του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης του Πανεπιστημίου Κρήτης. Σαν Συντονιστικό κατάληψης θέλουμε να ξεκαθαρίσουμε ότι το Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης είχε προγραμματίσει τη συγκεκριμένη αναγόρευση από καιρό, πριν ξεκινήσει η κατάληψη. Επιτρέψαμε την αναγόρευση στη λογική της υπεράσπισης της ακαδημαϊκής ελευθερίας και όχι για να υπερασπίσουμε τις θέσεις του συγκεκριμένου ιστορικού.

Προφανώς διαφωνούμε με αυτές στο βαθμό που ο κ. Richter σχετικοποιεί τα γεγονότα της Μάχης της Κρήτης και του πολέμου, αποδίδοντας με ίσο τρόπο ευθύνες σε επιτιθέμενους και αμυνόμενους.

Αναγνωρίζουμε τη σημασία του αγώνα και των θυσιών του κρητικού λαού ενάντια στους ναζί κατακτητές. Δε θεωρούμε, όμως, ότι ο αγώνας αυτός μπορεί να συνδέεται με την κυβέρνηση Σαμαρά και τις κυρίαρχες πολιτικές, ούτε να επιζητείται η δικαίωσή του από μια τέτοια κυβέρνηση.

Για εμάς η απόδοση φόρου τιμής στους πεσόντες και τα θύματα της πάλης ενάντια στο φασισμό τού τότε είναι εξίσου σημαντική με τον αγώνα ενάντια στο σύγχρονο φασισμό και την ακροδεξιά-αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης των μνημονίων που εξαθλιώνει το μεγαλύτερο μέρος της κοινωνίας.

Σαν κομμάτι του φοιτητικού κινήματος παλεύουμε ενάντια στην επιβολή αυτής της πολιτικής στην εκπαίδευση και την κοινωνία, ενδιαφερόμενοι όχι μόνο για τα αμιγώς φοιτητικά ζητήματα, αλλά και για τα προβλήματα που απασχολούν το νησί. Στηρίζοντας στην πράξη τους τοπικούς αγώνες (νοσοκομείο, κίνημα κατά των ΒΑΠΕ) συζητάμε αυτά τα θέματα και στα πλαίσια της κατάληψης μέσα στις σχετικές εκδηλώσεις. Θεωρούμε ότι μόνο μαζί, φοιτητές, εργαζόμενοι και άνεργοι, ντόπιοι και μετανάστες, όλα τα πληττόμενα κομμάτια αυτής της κοινωνίας, ενωμένοι μπορούμε να αντισταθούμε αποτελεσματικά στην υποτίμηση των ζωών μας και να κερδίσουμε ένα καλύτερο αύριο.

Συντονιστικό Κατάληψης Σχολών Πανεπιστημίου Ρεθύμνου».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News