default-image

Ο κομήτης Τσούρι σε έγχρωμη απεικόνιση για πρώτη φορά

Ο κομήτης Τσούρι σε έγχρωμη απεικόνιση για πρώτη φορά

Την εικόνα θα παρουσιάσουν ερευνητές της αποστολής σε συνέδριο της Αμερικανικής Ένωσης Φυσικής που θα λάβει χώρα από τις 15 ως τις 19 Δεκεμβρίου στο Σαν Φρανσίσκο των ΗΠΑ, σύμφωνα με το Reddit.

Σχεδόν πέντε μήνες μετά την άφιξη της αποστολής Rosetta στον κομήτη 67P/Churyumov-Gerasimenko (Τσούρι) και λίγες εβδομάδες μετά την ιστορική προσεδάφιση του ρομπότ Philae δόθηκε στη δημοσιότητα η πρώτη έγχρωμη εικόνα της αρχαίας διαστημικής χιονόμπαλας.

Η έγχρωμη εικόνα λήφθηκε από την κάμερα Osiris της Rosetta, ωστόσο ο ESA δεν την έχει ακόμα δημοσιοποιήσει.

Η δημοσιοποίηση της εικόνας δεν αποκλείεται τώρα να αναζωπυρώσει την διαμάχη για τα «μυστικά» δεδομένα της αποστολής, τα οποία οι ερευνητές θέλουν να κρατήσουν για τον εαυτό τους μέχρι να δημοσιεύσουν τα αποτελέσματα.

Τα χρώματά της περιγράφονται ως πραγματικά, αυτό όμως απέχει από την πραγματικότητα. Στο ανθρώπινο μάτι, έχουν ξεκαθαρίσει οι επιστήμονες, ο κομήτης θα φαινόταν πιο μαύρος από κάρβουνο.

Η γερμανική κάμερα Osiris χρησιμοποιεί φίλτρα που βλέπουν σε 11 μήκη κύματος, ορισμένα πέρα από τις δυνατότητες της ανθρώπινης όρασης.

Στο συνέδριο,«θα συζητηθεί η χρωματική ποικιλότητα της επιφάνειας του κομήτη και η σχέση της με την επιφανειακή μορφολογία και δραστηριότητα» λένε οι συντάκτες της μελέτης.

Πηγή: econews.gr

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News