default-image

Μέχρι 3,20 ευρώ η τιμή του ελαιολάδου

Κρήτη
Μέχρι 3,20 ευρώ η τιμή του ελαιολάδου

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Από 2,80 έως και 3 ευρώ το κιλό στις τρεις γραμμές είναι οι μέσες τιμές παραγωγού ελαιολάδου στην Κρήτη, ενώ κατά ορισμένες περιπτώσεις έχουν διαμορφωθεί τιμές μέχρι και 3,20 ευρώ το κιλό (περιοχή Σητείας), όπου μάλιστα γίνονται εκτιμήσεις για ακόμα πιο ανοδική τάση.

Η "Νέα Κρήτη" έκανε χθες τη δική της έρευνα αγοράς, καταγράφοντας στοιχεία που δείχνουν την εικόνα αυτή στον τομέα του κρητικού ελαιολάδου, ενώ οι μέσες τιμές παραγωγού στην Πελοπόννησο κυμαίνονται από 3,10 και φτάνουν μέχρι και τα 3,40 ευρώ το κιλό, σύμφωνα με τις πληροφορίες που μας έδωσαν παράγοντες της τοπικής αγοράς!

Στη Σητεία οι τιμές εκκίνησης του ελαιολάδου βρίσκονται στα επίπεδα των 3,20 ευρώ το κιλό, όπως λέει στη "Νέα Κρήτη" η πρόεδρος της Ομάδας Παραγωγών Σητείας Βασιλεία Φραγκάκη. «Μάλιστα, οι πληροφορίες που έχουμε αυτήν τη στιγμή», λέει χαρακτηριστικά, «είναι ότι έχουν δοθεί τιμές 3,20 ευρώ το κιλό και ότι οδεύουμε στα 3,50 ευρώ το κιλό, κάτι όμως που θα φανεί στο προσεχές διάστημα».

Η Ομάδα Παραγωγών Σητείας με 55 μέλη, στο μεταξύ, δεν έχει ακόμα πληρώσει λάδι, αφού δεν έχει αρχίσει ακόμα να εμπορεύεται το προϊόν που της έχουν παραδώσει τα μέλη της. Όμως, η κ. Φραγκάκη είναι αισιόδοξη για τις τιμές παραγωγού που θα διαμορφωθούν φέτος για τα μέλη της ομάδας και γενικότερα για τους ελαιοπαραγωγούς της Μεσαράς.

Όσο για τη φετινή παραγωγή, «εμείς από καθόλου ελαιόλαδο πέρυσι, φέτος έχουμε βεντέμα και καταλαβαίνετε ότι επικρατεί αισιοδοξία στην περιοχή», καταλήγει η κ. Φραγκάκη.

Ο ΧΑΡΤΗΣ ΤΩΝ ΤΙΜΩΝ

Νομός Ηρακλείου

2,80 έως 3 ευρώ το κιλό στην οξύτητα 0,3

Νομός Λασιθίου

3,20 ευρώ το κιλό με ανοδική τάση

Νομός Χανίων

2,90 έως 3 ευρώ το κιλό στην οξύτητα 0,3

Νομός Ρεθύμνου

2,80 έως 2,90 ευρώ το κιλό στην οξύτητα 0,3

3,10 μέχρι 3,20 ευρώ το κιλό στην οξύτητα 0,3

«Πραγματικές τιμές»

«Από 2,80 μέχρι και 3 ευρώ το κιλό», λέει από την πλευρά του ο υπεύθυνος ελαιολάδου της εταιρείας "Ρούσσος Α.Ε." και μέχρι πρότινος υπεύθυνος της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Πεζών, Ζαχαρίας Χιωτάκης. Ο ίδιος αναφέρει ότι «ασφαλώς και μπορεί ένας ελαιουργός να βγει και να ανακοινώσει πολύ μεγαλύτερες τιμές, χωρίς να έχει όμως χρήματα για να πληρώσει στις τιμές αυτές». Ο κ. Χιωτάκης εκτιμά ότι τέτοιες τακτικές ακολουθούν ήδη κάποιοι ελαιουργοί αλλά και συνεταιριστικές οργανώσεις στην Κρήτη. «Ένας ελαιουργός μου λέει "θα ανακοινώσω 3,10 ευρώ το κιλό για να πάρω το λάδι και μετά θα αναπροσαρμόσω την τιμή προς τα κάτω". Αυτός ο τρόπος όμως δημιουργεί προβλήματα. Και σχετίζεται με τον ανταγωνισμό που έχει αναπτυχθεί φέτος μεταξύ των ελαιουργών».

Καταλήγοντας ο κ. Χιωτάκης μεταφέρει τις πληροφορίες του ότι στο νομό Χανίων οι τιμές κυμαίνονται από 2,90 μέχρι 3 ευρώ το κιλό και στο νομό Ρεθύμνης από 2,80 μέχρι 2,90 ευρώ το κιλό. Στην Πελοπόννησο οι τιμές ανέρχονται από 3,10 μέχρι και 3,20 ευρώ το κιλό. Ωστόσο, ο κ. Χιωτάκης αναφέρει ότι «όλη η αλήθεια θα φανεί από τον Ιανουάριο με Φεβρουάριο, που τα λάδια θα αρχίσουν να τοποθετούνται στα ράφια. Τότε θα δούμε ποια θα είναι η αντίδραση των καταναλωτών».

Σύμφωνα με τον ίδιο, «ο παραγωγός δεν πρέπει να ξεχνάει και την παράμετρο της ακρίβειας του λαδιού για τους καταναλωτές, που εξάλλου αυτοί είναι που τον στηρίζουν. Και έχουν μάθει να τρώνε ελαιόλαδο. Αλλά οι πολύ μεγάλες τιμές στο ράφι μπορεί να τον αναγκάσουν να ξαναστραφεί στην αγορά των σπορέλαιων. Αυτό δεν πρέπει να το ξεχνάμε».

Ο κ. Χιωτάκης καταλήγει συνιστώντας προς τους παραγωγούς να τιμολογούν (κόβουν) σταδιακά το λάδι τους, χωρίς να περιμένουν να "πιάσει" μεγαλύτερη από την τρέχουσα, τιμή, όπως γίνεται συνήθως.

Μεσαρά: Σύντομα στα 3 ευρώ το κιλό

Χονδρολιές με λάδι μόλις 8 γραμμών, που εκτός από νόστιμο θεωρείται από πολλούς και ως «πιο υγιεινό από αυτό των τριών γραμμών», είναι το αποτέλεσμα της έκθλιψης ελαιοκάρπου στην περιοχή της Μεσαράς. «Αυτή την εμπειρία έχω εγώ από δικά μου ελαιόδεντρα», λέει στη "Νέα Κρήτη" ο παραγωγός Κωστής Χριστουλάκης. Αναφορικά με τις τιμές, μας λέει ότι ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Τυμπακίου ξεκίνησε με 2,80 ευρώ το κιλό, τώρα αγοράζει με 2,90 ευρώ το κιλό και αναμένεται, μετά τη σχετική ανακοίνωση της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Ηρακλείου, να φτάσει σύντομα τα 3 ευρώ, όπως εκτιμά ο κ. Χριστουλάκης.

Πάντως, ο ίδιος καλεί τους ελαιοπαραγωγούς της Μεσαράς να μη βιάζονται να μαζέψουν. «Αυτήν τη στιγμή τα συνεργεία ραβδίζουν φουλ, παρότι ο κάμπος της Μεσαράς, δηλαδή οι ψιλολιές στον κάμπο, είναι ολοπράσινος. Με αυτό τον τρόπο θα βγει πολύ αγουρέλαιο που ποιοτικά δεν είναι καλό λάδι. Μπορεί να είναι τριών γραμμών, αλλά να μην έχει καλά οργανοληπτικά χαρακτηριστικά. Θεωρώ λοιπόν ότι αυτό είναι λάθος. Ας περιμένουμε λίγο καιρό. Σε βάρος μας θα είναι να παράγουμε τέτοιο λάδι», καταλήγει.

Χριστόφορος Παπαδάκης

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News