default-image

Απάντηση αντιδημάρχου για τα "προσωπικά δεδομένα" μαθητών

Κρήτη
Απάντηση αντιδημάρχου για τα "προσωπικά δεδομένα" μαθητών

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Από την αντιδήμαρχο Ηρακλείου κ. Σπανάκη λάβαμε την ακόλουθη απάντηση σχετικά με το δημοσίευμά μας, που αφορούσε επιστολή της Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης αναφορικά με την προστασία προσωπικών δεδομένων μαθητών απόρων οικογενειών.

Την δημοσιεύουμε ως έχει:                                     

«Προς "Νέα Κρήτη"

Κοινοποίηση: Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Ηρακλείου

Με αφορμή τη χθεσινή διαδικτυακή ανάρτηση στον ιστότοπό σας, με τίτλο "Ο Δήμος ζητά προσωπικά δεδομένα φτωχών μαθητών", κρίνουμε σκόπιμο να σας ενημερώσουμε υπεύθυνα ως δημοτική Αρχή για το θέμα προκειμένου να αρθεί οποιαδήποτε σχετική παρερμηνεία που θεωρούμε ότι είναι προϊόν ελλιπούς πληροφόρησή σας.

Πέραν όλων των άλλων θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για την αναγνώριση των καλών προθέσεων που αποδίδετε στη νέα δημοτική Αρχή. Εξ όσων γνωρίζουμε, κανένα άλλο ανάλογο πρόγραμμα αυτής της κλίμακας, που να καλύπτει όλα τα σχολεία της Α'/βάθμιας και Β'/βάθμιας εκπαίδευσης δεν έλαβε χώρα στο παρελθόν στην πόλη του Ηρακλείου. Η παρασκευή πρωινών γευμάτων από εθελοντές δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να συσχετίζεται με την οργανωμένη προσπάθεια του Δήμου Ηρακλείου να αντεπεξέλθει στη διαρκώς αυξανόμενη ανάγκη υποστήριξης μαθητών που έχουν ανάγκη.  

Όπως και στην προηγούμενή μας επιστολή, έτσι και τώρα, επιβεβαιώνουμε την ανάγκη καταγραφής των ονομάτων των δικαιούχων, για διασταύρωση στοιχείων που ήδη υπάρχουν στην υπηρεσία μας μετά από έρευνα των κοινωνικών λειτουργών της Κοινωνικής Ανάπτυξης με τη συγκατάθεση πάντα των γονέων.

Γίνεται αντιληπτό το ζήτημα το οποίο τίθεται για την προστασία των προσωπικών δεδομένων τα οποία θα διαφυλαχθούν αυτά εις το ακέραιο. Σε αυτό άλλωστε κατατείνει η προσπάθεια να διανέμονται τα πρωινά γεύματα από φούρνους της περιοχής και όχι από τα κυλικεία των σχολείων. Η διαφαινόμενη απαίτηση για διανομή των γευμάτων από τα κυλικεία έρχεται σε πλήρη αντίθεση, όπως αντιλαμβάνεστε, με το αίτημα για προστασία των προσωπικών δεδομένων των μαθητών και αναπόφευκτα δημιουργούνται άλλες σκέψεις για τα πραγματικά αίτια αυτής της αντίδρασης.

Παρ' όλα αυτά, θα καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια προκειμένου να εξευρεθεί τρόπος τέτοιος, σε συνεργασία με τον επίτροπο, για την όσο το δυνατόν ποιο "ανώδυνη" διαδικασία σύνταξης της σχετικής μελέτης και υλοποίησης της δράσης.

Για το μόνο το οποίο θα πρέπει όλοι να είναι σίγουροι είναι ότι το πρωινό γεύμα στα σχολεία για τα παιδιά που το έχουν ανάγκη, θα γίνει πράξη και θα αποτελέσει παράδειγμα για το πώς η Τοπική Αυτοδιοίκηση μπορεί σε περιόδους βαθιάς οικονομικής κρίσης να στέκεται δίπλα στους σκληρά δοκιμαζόμενους πολίτες υποκαθιστώντας το "υπόχρεο" κράτος».

Η επισήμανση της "Ν.Κ."

Προς άρση τυχόν αμφιβολιών για την ουσία του θέματος.

Αγαπητή, κυρία Σπανάκη, όπως και εσείς σωστά σημειώνετε, το κείμενό μας υπογραμμίζει την ορθότητα της απόφασης της δημοτικής Αρχής. Οφείλουμε να επισημάνουμε ότι κίνητρο για μας ήταν το έγγραφο της Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης και μόνο, με το οποίο ζητούσε από τα σχολεία να μη χορηγήσουν τα στοιχεία των παιδιών. Επί της ουσίας, η κίνηση του Δήμου να στηρίξει οικογένειες μαθητών που έχουν ανάγκη, αυτονόητα μας βρίσκει συμπαραστάτες, γεγονός που καλά γνωρίζετε ακόμη και μέσα από συγκεκριμένες ενέργειες του περιβάλλοντος μας.

Γιώργος Παπαδάκης

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News