default-image

Η κρίση χτύπησε και το φακό...

Κρήτη
Η κρίση χτύπησε και το φακό...

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η επιστήμη της φωτογραφίας έχει αναπτυχθεί πολύ τεχνολογικά με τις ψηφιακές φωτογραφίες, τα διάφορα άλλα μέσα που υπάρχουν και τα νέα δεδομένα που συνεχώς αναπτύσσονται. Έτσι, από τις ασπρόμαυρες φωτογραφίες περάσαμε το 2002 στη νέα εποχή της ψηφιακής φωτογραφίας. Η εξέλιξη σε σχέση με το πώς δούλευε παλιά ο φωτογράφος είναι μεγάλη... πάντα προς τέρψη του πελάτη.

Όμως και αυτό το επάγγελμα έχει δεχτεί το πλήγμα της κρίσης, με πολλά φωτογραφεία να έχουν μειώσει τις τιμές τους έως και 10%. Και αυτό, την ώρα που τα λειτουργικά έξοδα ενός φωτογραφείου είναι μεγάλα και δυστυχώς δε λείπουν και τα "φέσια" πελατών που ξεπερνούν ακόμα και τις 40.000, με το φωτογράφο παράλληλα να έρχεται καθημερινά αντιμέτωπος εν ώρα εργασίας με καλές στιγμές που βγάζουν γέλιο αλλά και δυσάρεστες...

Ο κόσμος λόγω της κρίσης αναζητά να καλύψει την κάθε ανάγκη του με ό,τι πιο φθηνό και συμφέρον για την τσέπη του. Έτσι, και στην περίπτωση που θα θελήσει ένα φωτογράφο να απαθανατίσει το γάμο, τη βάπτιση του παιδιού του ή οποιαδήποτε άλλη εκδήλωση έχει οργανώσει, ψάχνει αυτόν που είναι πιο οικονομικός. Επειδή όμως το φωτογραφικό άλμπουμ και το βίντεο που θα απαθανατίσει τις στιγμές εκείνες και θα ξυπνά αναμνήσεις όσα χρόνια και αν περάσουν είναι σημαντικά, θα καλέσει κάποιον επαγγελματία φωτογράφο... Μιλώντας σήμερα με επαγγελματίες του είδους, μάς περιγράφουν το πέρασμα στη νέα εποχή όσον αφορά στη φωτογραφία. Για τα κόστη που πρέπει κανείς να δαπανήσει όταν σκοπεύει να παντρευτεί ή να βαφτίσει το παιδί του, αλλά και για τη ζήτηση και τα προβλήματα του επαγγέλματος, όπως αυτά καταγράφονται στις μέρες μας.

«Πριν την κρίση κανείς δεν υπολόγιζε πόσα χρήματα θα διαθέσει για να απαθανατίσει το σημαντικότερο γεγονός της ζωής του. Τώρα το ψάχνει περισσότερο. Οι τιμές έχουν μειωθεί κατά μέσο όρο γύρω στο 10%. Δηλαδή αν προ κρίσης η φωτογραφική κάλυψη μιας γαμήλιας τελετής κόστιζε 2.500 ευρώ, σήμερα κοστίζει 2.000. Όμως, δεν έχουν ρίξει όλοι οι επαγγελματίες του είδους τις τιμές τους. Ωστόσο, τα ποσά μπορεί να ξεκινούν από 300 ευρώ για μια απλή φωτογράφηση μόνο στο χώρο της εκκλησίας και να ξεπερνούν τις 15.000 ευρώ όταν ο πελάτης ζητά κάτι εξεζητημένο, με το κασέ να ανεβαίνει ανάλογα τις απαιτήσεις», μας λέει ο πρόεδρος του Συλλόγου Επαγγελματιών Φωτογράφων Νομού Ηρακλείου (ΣΕΦΝΗ), Νίκος Μαρής, αναφορικά με το πώς κυμαίνονται οι τιμές, προς ενημέρωση των πελατών, αλλά και το κατά πόσο έχουν πέσει τα κόστη λόγω κρίσης.

Σημειώνεται πως το πακέτο γάμου συμπεριλαμβάνει ένα μεγάλο φωτογραφικό άλμπουμ για το ζευγάρι που παντρεύεται και μικρότερα για τους γονείς και τους κουμπάρους. Κάποιες έξτρα φωτογραφίες για τους συγγενείς, όπως και το cd με το βίντεο. Ωστόσο, το σημαντικότερο όλων είναι ότι το επίπεδο του επαγγέλματος έχει αναβαθμιστεί πάρα πολύ τα τελευταία 6 χρόνια στο Ηράκλειο, αλλά και στην Κρήτη γενικότερα, με τους επαγγελματίες φωτογράφους να παρακολουθούν τακτικά σεμινάρια από καταξιωμένους ξένους αλλά και Έλληνες φωτογράφους ακριβώς για να τους μεταδώσουν όλες τις νέες γνώσεις τους πάνω στο αντικείμενο.

Την ίδια ώρα όμως, όπως συμβαίνει σε κάθε δουλειά, λόγω κρίσης, έτσι και στο χώρο των φωτογραφείων, ο πελάτης θα πρέπει, όπως μας λένε οι επαγγελματίες του είδους, να έχει τα μάτια του δεκατέσσερα. Και αυτό διότι και σε αυτόν τον κλάδο παραμονεύουν οι απάτες από άτομα που αυτοχαρακτηρίζονται παρανόμως φωτογράφοι. Παίρνουν τα χρήματα, δε δίνουν ποτέ το υλικό που φωτογράφισαν στον πελάτη και γίνονται... καπνός.

«Όπως σε κάθε χώρο υπάρχουν οι επαγγελματίες και οι μη, έτσι υπάρχουν και σε εμάς οι "μαύροι", όπως τους λέμε, που δε διαθέτουν χαρτιά έναρξης επαγγέλματος. Έχουν απευθυνθεί αρκετοί πολίτες σε φωτογραφεία, όπου παραπονέθηκαν ότι ξεγελάστηκαν καθώς κάποιος "ανώνυμος" φωτογράφος τούς έταξε ότι θα τους φέρει το υλικό, αλλά αυτό δεν έγινε ποτέ. Το καλό όμως είναι ότι τα νέα ζευγάρια πληροφορούνται για αυτές τις περιπτώσεις και έτσι ζητούν μια επαγγελματική κάλυψη», μας λέει ο πρόεδρος του ΣΕΦΝΗ κ. Μαρής, εφιστώντας την προσοχή των καταναλωτών που θα πρέπει πάντα να απευθύνονται στους διαπιστευμένους φωτογράφους τόσο για να είναι σίγουροι σχετικά με την ποιότητα της δουλειάς που θα λάβουν στα χέρια τους, όσο και κατοχυρωμένοι προκειμένου να μην πέσουν σε παγίδες.

Το φέσι πάει "σύννεφο"

Αναφορικά τώρα με τα "φέσια" στα χρόνια της κρίσης, πολλοί φαίνεται να είναι οι επαγγελματίες του είδους που κυνηγάνε όσους τους οφείλουν πολλές χιλιάδες ευρώ... Όπως μάλιστα πληροφορηθήκαμε, υπάρχουν φωτογράφοι στους οποίους πελάτες χρωστάνε λεφτά, με τα ποσά να ξεπερνούν τις 40.000 ευρώ . Ή δίνουν τα μισά και χρωστάνε τα άλλα μισά. Φαινόμενο που άρχισε να εξαπλώνεται περισσότερο την περίοδο της κρίσης. «Ο κόσμος κάνει παζάρια σε κάποιες περιπτώσεις. Όμως, κάνουμε συμφωνίες που υπογράφονται πριν κλειστεί μια δουλειά, ακριβώς για να είναι κατοχυρωμένες και οι δυο πλευρές», τόνισε ο κ. Μαρής, περιγράφοντας την κατάσταση με τα "φέσια" στο χώρο.

«Αυτήν τη στιγμή το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε όλοι είναι ότι ο κόσμος πιέζεται πολύ οικονομικά. Δεν υπάρχει ρευστότητα στην αγορά και ως γνωστόν είναι πλέον δύσκολο να πάρεις δάνειο. Συνεπώς, όπως και τα άλλα επαγγέλματα, έτσι και το δικό μας δέχεται μεγάλο πλήγμα. Από τις συζητήσεις που κάνουμε μεταξύ μας οι συνάδελφοι, υπάρχουν χρωστούμενα υπόλοιπα σε πολλούς. Και όπως όλοι κυνηγάνε όλους για να εισπράξουν τις οφειλές τους, έτσι συμβαίνει και σε εμάς. Πολλοί από εμάς πάντως, ακριβώς για να βοηθήσουμε τον πελάτη αλλά και για να μπορέσουν τα καταστήματά μας να δουλέψουν, έχουμε κάνει μειώσεις στις τιμές, παρά το ότι η τιμή μας είναι χαμηλή σε σχέση με τα έξοδα και τα πράγματα που παραδίδουμε στον πελάτη ανά περίπτωση. Το τελικό ποσό που μας μένει να είναι ελάχιστο και έτσι δε γίνεται να ρίξουμε και άλλο στις τιμές», είπε ο αντιπρόεδρος του ΣΕΦΝΗ Γιώργος Κενδριστάκης.

Ο ίδιος, ωστόσο, επισήμανε άλλο ένα μεγάλο και σοβαρό θέμα που έχει προβληματίσει ιδιαίτερα τον κλάδο και αφορά τα επιδοτούμενα προγράμματα στήριξης, τα οποία ενώ, όπως λέει, προορίζονται για να βοηθήσουν την επιχείρηση, κάτι τέτοιο δυστυχώς δε συμβαίνει. Αντιθέτως ο επιχειρηματίας βρίσκεται εντελώς ξαφνικά και από το πουθενά μπλεγμένος σε ένα φορολογικό κυκεώνα.

Περιγράφοντας το τι έζησαν ως Σωματείο, συμμετέχοντας σε ένα επιδοτούμενο πρόγραμμα στήριξης μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων πριν δυο χρόνια, ο κ. Κενδριστάκης είπε ότι «κάναμε εκπαίδευση και ενώ μας είπαν αρχικά ότι είναι αφορολόγητο, μετά τελικά μας το φορολογήσανε με αποτέλεσμα να τρέχουμε και να μη φτάνουμε. Μας έκοψαν δηλαδή ΦΠΑ και τώρα μας ζητάνε ένα σωρό ενημερότητες για χρήματα επιδότησης που ποτέ δε λάβαμε, παρά το ότι τα χρήματα τελικά μοιράζονται στο ΚΕΚ που έχει αναλάβει να διεκπεραιώσει το συγκεκριμένο σεμινάριο μαζί με το σύμβουλο που έχει αναλάβει το πρόγραμμα. Πράγμα που σημαίνει ότι μας κορόιδεψαν. Και όπως μας είπαν, το ίδιο συνέβη και με τον κλάδο των κρεοπωλών, που επίσης παρακολούθησαν αντίστοιχο επιδοτούμε πρόγραμμα».

ΑΣΤΕΙΑ ΚΑΙ ΕΞΕΖΗΤΗΜΕΝΑ

"Σχόλασε" ο γάμος μετά το μυστήριο

Πάντως, πέρα από τα στραβά, το επάγγελμα κρύβει και πολλές περίεργες αλλά και χιουμοριστικές περιπτώσεις. Όπως μας είπαν επαγγελματίες του είδους, έχει συμβεί από το να διαλύσει ο γάμος την ίδια ημέρα, οπότε και τινάζεται στον αέρα η φωτογραφική κάλυψη του γεγονότος, μέχρι να σπάσει η ζώνη στο παντελόνι του νονού ή να πιάσει λάστιχο το φωτογράφο και να τρέχει πανικόβλητος να προλάβει την τελετή! Να ξεχάσει το ζευγάρι που παντρεύεται τις βέρες και να πάρουν του κουμπάρου για να πραγματοποιηθεί το γεγονός... και πολλά άλλα! Επίσης, πολλά είναι και τα ταξίδια στο εξωτερικό για φωτογράφηση, όπως στην έκπληξη που έκανε Ηρακλειώτης γαμπρός στη μέλλουσα γυναίκα του, να της πάει χωρίς εκείνη να το γνωρίζει το φωτογράφο με το νυφικό στο Παρίσι όπου βρισκόταν για να τη φωτογραφήσει, αλλά και οι εξεζητημένες περιπτώσεις όπως οι υποβρύχιες φωτογραφήσεις νεόνυμφων ζευγαριών, ενώ το αστρονομικό ποσό που έχει αφιερώσει πελάτης για φωτογράφηση, όπως μας είπαν οι επαγγελματίες του είδους, άγγιξε ακόμα και τα 16.000 ευρώ.

Της Μαρίας Αντωνογιαννάκη

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News