default-image

Αναφορά Αυγενάκη για την επάρκεια διδασκαλίας ξένων γλωσσών

Κρήτη
Αναφορά Αυγενάκη για την επάρκεια διδασκαλίας ξένων γλωσσών

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Η εκπαιδευτική επάρκεια ξένης γλώσσας να αποδεικνύεται για τους ήδη ασκούντες το επάγγελμα και με πραγματική προϋπηρεσία τουλάχιστον δύο ετών». Το παραπάνω ζητάει με κοινοβουλευτική του παρέμβαση προς τον υπουργό Παιδείας, Ανδρέα Λοβέρδο, ο βουλευτής Ηρακλείου της Ν.Δ. Λευτέρης Αυγενάκης, διαβιβάζοντας ως αναφορά την επιστολή του Συλλόγου Ιδιοκτητών Κέντρων Ξένων Γλωσσών.

Στην παρέμβασή του προς τον υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων ο κ. Αυγενάκης αναφέρεται στη θεσμοθέτηση των κριτηρίων για τη χορήγηση επάρκειας διδασκαλίας ξένων γλωσσών και στην ανάγκη για την επάρκεια της γλώσσας για διδασκαλία, τα πιστοποιητικά να είναι γενικής γνώσης και στις τέσσερις δεξιότητες και να ελέγχονται οι εξετάσεις.

Όπως αναφέρεται στην επιστολή, «η εκπαιδευτική επάρκεια πρέπει να αποδεικνύεται για τους ήδη ασκούντες το επάγγελμα και με πραγματική προϋπηρεσία τουλάχιστον δύο ετών».

Επιπλέον τονίζεται ότι «τόσο η ευρωπαϊκή νομοθεσία όσο και η εναρμονισμένη ελληνική νομοθεσία ορίζουν σαφέστατα ότι η επαγγελματική ικανότητα δεν αποκτάται μόνο με υποχρεωτική διαδρομή στην τυπική εκπαίδευση αλλά και στη μη τυπική και την άτυπη, με μόνη προϋπόθεση να γίνει η περιγραφή των επαγγελματικών προσόντων από τον αρμόδιο φορέα (στην Ελλάδα ΕΟΠΠΕΠ, στην Αγγλία OFQUAL κ.λπ.) και να αναγνωρίζονται αυτά μετά από εξετάσεις του αρμόδιου φορέα, όχι όμως αναδρομικά. Η αρμοδιότητα για την αναγνώριση επαγγελματικών προσόντων ανήκει και με το ευρωπαϊκό και με το ελληνικό νομικό πλαίσιο αποκλειστικά στον ΕΟΠΠΕΠ».

Τέλος, επισημαίνεται ότι δεν είναι δυνατόν να καθιερώνεται άμεσα η εκχώρηση των επαγγελματικών δικαιωμάτων του κλάδου στους αποφοίτους των ΑΕΙ, ενώ μια τέτοια απόφαση θα στείλει συνειδητά 100.000 απασχολούμενους του κλάδου στην ανεργία.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News