default-image

"Δεν υπάρχει συνταγματικό κώλυμα για επιστολική ψήφο"

Κρήτη
"Δεν υπάρχει συνταγματικό κώλυμα για επιστολική ψήφο"

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Να προχωρήσει η παροχή δικαιώματος με επιστολική ψήφο και στους Έλληνες του εξωτερικού θέλει ο ευρωβουλευτής της Ν.Δ. και επικεφαλής της ομάδας της Ν.Δ. στην Ευρωβουλή Μανόλης Κεφαλογιάννης.

Μάλιστα απέστειλε στον υπουργό Εσωτερικών Αργύρη Ντινόπουλο σχετική επιστολή. Απαντώντας στην επιστολή, ο κ. Ντινόπουλος τόνισε ότι δεν κωλύεται η άσκηση του εκλογικού δικαιώματος με επιστολική ψήφο ή άλλο πρόσφορο μέσο για τους εκλογείς που βρίσκονται στο εξωτερικό εφόσον η καταμέτρηση και η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων διενεργείται όποτε αυτό γίνεται και σε ολόκληρη την Επικράτεια.

Ο κ. Ντινόπουλος τονίζει ότι το Σύνταγμα προβλέπει με ειδικό νόμο που θα ψηφιστεί από 200 βουλευτές να δοθεί το δικαίωμα αυτό:

«Άρθρο 51: (Εκλογή βουλευτών, εκλογικό δικαίωμα)

**4. Oι βουλευτικές εκλογές διενεργούνται ταυτόχρονα σε ολόκληρη την Επικράτεια. Νόμος που ψηφίζεται με την πλειοψηφία των δύο τρίτων του όλου αριθμού των βουλευτών μπορεί να ορίζει τα σχετικά με την άσκηση του εκλογικού δικαιώματος από τους εκλογείς που βρίσκονται έξω από την Επικράτεια. Ως προς τους εκλογείς αυτούς η αρχή της ταυτόχρονης διενέργειας των εκλογών δεν κωλύει την άσκηση του εκλογικού τους δικαιώματος με επιστολική ψήφο ή άλλο πρόσφορο μέσο, εφόσον η καταμέτρηση και η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων διενεργείται όποτε αυτό γίνεται και σε ολόκληρη την Επικράτεια».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News