Ειδήσεις

"Δημοψήφισμα" δικηγόρων ενάντια στο νέο Κώδικα

Σε "δημοψήφισμα" προχωρούν οι δικηγόροι σε όλη τη χώρα, προκειμένου να δηλώσουν τη συμφωνία ή τη διαφωνία τους στο κατατεθέν από το υπουργείο Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων σχέδιο Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας και αφετέρου να επιλέξουν το είδος και τη μορφή των κινητοποιήσεών τους.

Οι κινητοποιήσεις ούτως ή άλλως βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη, καθώς οι δικηγόροι είναι εκείνοι που πρώτοι επισήμαναν τις μεθοδεύσεις στο νέο Κώδικα αναφορικά με τη διαδικασία των πλειστηριασμών πλέον μέσω διαδικτύου, την ταυτόχρονη απελευθέρωση των αριθμών των πλειστηριασμών για το ίδιο ακίνητο όπως και του αριθμού των κατασχετών.

Με απλά λόγια η συγκεκριμένη διαδικασία, που υποτίθεται ότι προστατεύει περισσότερο τον οφειλέτη, ακυρώνει απόλυτα την παρουσία δικηγόρων στη διαδικασία, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Το δημοψήφισμα θα διεξαχθεί την Τρίτη 2 και την Τέταρτη 3 Δεκεμβρίου στα γραφεία κάθε Δικηγορικού Συλλόγου ανά την Ελλάδα, από τις 7 το πρωί μέχρι τις 7 το απόγευμα.

Ο Δικηγορικός Σύλλογος Ηρακλείου, μετά την απόφαση του Διοικητικού του Συμβουλίου της 27ης Νοεμβρίου του 2014, καλεί τα μέλη του να συμμετάσχουν στο δημοψήφισμα.

Στο Ηράκλειο η διαδικασία του δημοψηφίσματος θα πραγματοποιηθεί μέσα στο εντευκτήριο του Συλλόγου, που βρίσκεται εντός του Δικαστικού Μεγάρου Ηρακλείου.

Στις κάλπες που θα στηθούν για τη μυστική ψηφοφορία (σε παραβάν) οι δικηγόροι θα έχουν τη δυνατότητα να επιλέξουν ανάμεσα σε τρία ψηφοδέλτια. Ένα με το «ΝΑΙ», αν συμφωνούν στην αποδοχή του σχεδίου του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας, ένα με το «ΟΧΙ» αν διαφωνούν στην αποδοχή του σχεδίου του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας, το οποίο περιλαμβάνει και την επιλογή των μορφών κινητοποίησης, και ένα ΛΕΥΚΟ ψηφοδέλτιο.

Οι εκλογείς θα πρέπει να έχουν μαζί τους τη δικηγορική ταυτότητα ή οποιοδήποτε έγγραφο αποδεικτικό της ταυτότητάς τους (αστυνομική ταυτότητα, διαβατήριο, ασφαλιστικό βιβλιάριο κ.ά.).

Υπενθυμίζεται ότι οι δικηγόροι έχει αποφασιστεί από την ολομέλεια των δικηγορικών συλλόγων της χώρας να απέχουν από τα καθήκοντά τους μέχρι την Τετάρτη 3 Δεκεμβρίου. Κατά τη διάρκεια του διήμερου δημοψηφίσματος καλούνται να αποφασίσουν για τη συνέχιση ή όχι των κινητοποιήσεών τους ανάμεσα στην αποχή διαρκείας ή στην αποχή στοχευμένη ή περιορισμένης διάρκειας.

Μαρία Μαυρομάτη

Σχόλια