Ειδήσεις

Ταξίδεψαν μόνα τους 29 παιδιά!

Μετά από τριήμερη κοπιώδη και επίπονη προσπάθεια, η Αστυνομική Διεύθυνση Ν. Λασιθίου, συνεπικουρούμενη και από αστυνομικούς από την υπόλοιπη Κρήτη, κατάφερε να ολοκληρώσει την καταγραφή και την ταυτοποίηση των 591 παράνομων μεταναστών, προχωρώντας μάλιστα πολύ γρήγορα στην προώθηση 227 προς τα κέντρα συγκέντρωσης μεταναστών της Αθήνας.

Από αυτούς, οι 137 μεταφέρθηκαν στο Ηράκλειο με λεωφορεία της Ελληνικής Αστυνομίας, τα οποία αναχώρησαν στις 6:15 το βράδυ του Σαββάτου από το Κλειστό Γυμναστήριο "Μάρκος Φωνιαδάκης". Με τη συνοδεία και τη φρούρηση των αστυνομικών του Τμήματος Μεταγωγών, των ΤΑΕ, της ΟΠΚΕ, της ομάδας ΔΙ.ΑΣ. και της Ασφάλειας, οδηγήθηκαν στο λιμάνι του Ηρακλείου και από εκεί με το πλοίο "Blue Horizon" στο λιμάνι του Πειραιά. Οι 137 μετανάστες από το Ιράν, το Ιράκ και το Αφγανιστάν θα απελαθούν και θα επαναπροωθηθούν στην πατρίδα τους.

Το Σάββατο αναχώρησαν για το λιμάνι του Ηρακλείου και από εκεί στον Πειραιά και οι πρώτοι Σύριοι, αφού δόθηκαν προσωρινές άδειες παραμονής ενός μήνα σε 90 άτομα που είχαν φτάσει οικογενειακώς με το δουλεμπορικό φορτηγό πλοίο "Baris" στην Ιεράπετρα.

Πριν εκπνεύσει η προθεσμία της προσωρινής παραμονής τους στην Ελλάδα θα πρέπει να έχουν βγάλει εισιτήρια για τον αρχικό τους προορισμό ή για την επιστροφή τους στην πατρίδα τους.

Μέχρι την Τρίτη θα έχουν πάρει τις προσωρινές άδειες παραμονής όλοι οι Σύριοι και θα έχουν αναχωρήσει από την Ιεράπετρα, είτε ψάχνοντας εισιτήριο για την Ιταλία, όπως είπαν, είτε για να γυρίσουν στην πατρίδα τους.

Από τη διαλογή και την ταυτοποίηση που έκαναν οι αστυνομικοί στους 591 μετανάστες, ξεχώρισαν 29 παιδιά τα οποία είναι ασυνόδευτα! Την επιμέλεια αυτών των ασυνόδευτων παιδιών θα αναλάβει η εισαγγελέας Λασιθίου, η οποία θα διατάξει να προωθηθούν στα κέντρα κράτησης μεταναστών της Αθήνας και από εκεί με τη συνδρομή της Ύπατης Αρμοστείας για τους μετανάστες θα επαναπροωθηθούν στην πατρίδα τους.

«Για τα 29 αυτά έχει εκδηλώσει το ενδιαφέρον του και ο Διεθνής Ερυθρός Σταυρός, εκπρόσωποι του οποίου βρίσκονται στην Ιεράπετρα, προσπαθώντας από το τμήμα αναζητήσεων με τα τηλέφωνα που τους έχουν δοθεί να βρουν τις οικογένειές τους», μας λέει ο πρόεδρος του Περιφερειακού Τμήματος Ιεράπετρας του ΕΕΣ κ. Ανδρέας Μαμαντόπουλος που, λόγω του φόρτου εργασίας που είχε με τη φιλοξενία των υπόλοιπων Σύριων προσφύγων, παραλίγο να ξεχάσει ότι η Κυριακή ήταν ημέρα της ονομαστικής του εορτής.

Φιλοξενία

«Η διαμονή των μεταναστών που παρέμειναν στο Κλειστό Γυμναστήριο "Μάρκος Φωνιαδάκης" της Ιεράπετρας από το Σάββατο το βράδυ έγινε πιο άνετη, καθώς ο Δήμος Ιεράπετρας τοποθέτησε επιπλέον 8 χημικές τουαλέτες, ενώ την ίδια ώρα οι Εθελοντές Σαμαρείτες έφτιαξαν και έναν ωραίο παιδότοπο για τα πιτσιρίκια, κάνοντας την παραμονή τους ακόμα πιο ευχάριστη. Από αύριο θα αρχίσουμε να τους κερνάμε και ελληνικό καφέ γιατί μας τον ζήτησαν», προσθέτει ο κ. Μαμαντόπουλος, ο οποίος ευχαριστεί όλους όσοι πρόσφεραν από το υστέρημά τους για τη φιλοξενία των ανθρώπων αυτών. Στην Ιεράπετρα φτάνουν συνεχώς αποστολές τροφίμων, ρουχισμού και ειδών ατομικής υγιεινής από τα Μάλια, τη Σητεία, τον Άγιο Νικόλαο και την Παχιά Άμμο. Συγκινητική είναι η προσφορά των επιχειρήσεων πάσης φύσεως και των ανώνυμων κατοίκων της Ιεράπετρας που φτάνουν κατά κύματα στο Κλειστό Γυμναστήριο για να αφήσουν λίγα τρόφιμα, παιχνίδια για τα παιδιά, κουβέρτες και σεντόνια ή ρούχα των παιδιών τους, για να ντυθούν καλύτερα εκείνοι που η μοίρα τους έστειλε στην πόρτα τους.

«Αυτά που μας έχουν φέρει επαρκούν. Αν χρειαστούμε κάτι άλλο θα βγάλουμε επιμέρους ανακοινώσεις τις επόμενες μέρες, αν οι 364 που έχουν απομείνει δεν αφεθούν ελεύθεροι μέχρι την Τρίτη», συμπληρώνει ο κ. Μαμαντόπουλος.

Από αύριο είναι πιθανόν να επιτραπεί από την Ελληνική Αστυνομία στα παιδιά να προαυλίζονται, καθώς βρίσκονται από την ημέρα που πάτησαν το πόδι τους στη στεριά "φυλακισμένα" μέσα στο κλειστό γυμναστήριο.

Στο νοσοκομείο 34χρονος αστυνομικός από πνευμονική εμβολή

Στις 8:10 το βράδυ του Σαββάτου υπέστη πνευμονική εμβολή 34χρονος Ηρακλειώτης αστυνομικός, ο οποίος φρουρούσε τους μετανάστες που είχαν μείνει για νοσηλεία στο Νοσοκομείο. Αρχικά εκτιμήθηκε η κατάστασή του στο Νοσοκομείο της Ιεράπετρας. Λίγο αργότερα διακομίστηκε στο Νοσοκομείο του Αγίου Νικολάου, μέχρι να καταλήξει στο εφημερεύον Νοσοκομείο του Ηρακλείου. Είχε νιώσει πόνο στο στήθος και έντονη δυσφορία, την ώρα της δουλειάς του, αλλά ευτυχώς αντιμετωπίστηκε αμέσως το πρόβλημα υγείας του από τους γιατρούς και την Κυριακή ήταν πολύ καλύτερα.

Από την αρχή της επιχείρησης οι αστυνομικοί του Ηρακλείου και του Λασιθίου που πήραν μέρος στην ταυτοποίηση, στη φύλαξη και στην περιφρούρηση των 591 μεταναστών εργάστηκαν ακατάπαυστα κλείνοντας 18 με 20 ώρες δουλειάς την ημέρα, με πολύ λίγες ώρες ύπνου και χωρίς ρεπό.

Ελεύθερες 90 οικογένειες

Με εντολή του γενικού αστυνομικού διευθυντή Κρήτης, υποστρατήγου Μιχάλη Κραμαλάκη, οι 90 από τους πρόσφυγες που είναι μέλη οικογενειών, για ανθρωπιστικούς λόγους, αποφασίστηκε να αφεθούν ελεύθεροι και να πάνε στην Αθήνα. Όταν λήξει ο χρόνος παραμονής που τους δόθηκε στη χώρα πρέπει να επιστρέψουν στην πατρίδα τους.

Λίγο μετά τις 7 το απόγευμα του Σαββάτου, συνοδεία ισχυρής αστυνομικής δύναμης, το κονβόι των μεταναστών έφτασε από την Ιεράπετρα στο λιμάνι του Ηρακλείου. Τα αστυνομικά λεωφορεία και μίνι βαν προσέγγισαν τη μπουκαπόρτα του πλοίου και τους επιβίβασαν στο "Blue Horizon" προκειμένου αυτή τη φορά με ασφάλεια να ταξιδέψουν μέχρι τον Πειραιά.

Καθ' όλη τη διάρκεια της μεταγωγής τους οι 227 μετανάστες συνοδεύονταν από αστυνομικούς και από τις 4 αστυνομικές διευθύνσεις του νησιού, που όλες αυτές τις ημέρες είναι επί ποδός.

Τι θα γίνει με το δουλεμπορικό;

Το δουλεμπορικό "Baris" παραμένει δεμένο σε μια άγκυρα, ένα μίλι ανοικτά στο αγκυροβόλιο της Ιεράπετρας, και αυτό το σημείο, τις επόμενες μέρες που θα αγριέψει ο καιρός, δε θα παρέχει καμία ασφάλεια για το ίδιο το πλοίο για τα παραπλέοντα αλιευτικά αλλά και για τις ακτές της περιοχής.

«Υπάρχει άμεσος κίνδυνος αν αγριέψει ο καιρός ή να κόψει το συρματόσχοινο της άγκυρας και το φορτηγό πλοίο να βγει από τα κύματα στην παραλία της πόλης ή να μετακινηθεί ανεξέλεγκτο λόγω της αδυναμίας να κρατηθεί στην άγκυρά του ασφαλώς.

Πρέπει το συντομότερο δυνατόν, το πλοίο αυτό να ρυμουλκηθεί και να ελλιμενισθεί με ασφάλεια είτε στο λιμάνι της Σητείας είτε στο λιμάνι του Ηρακλείου. Στο λιμάνι του Αθερινόλακκου δεν μπορεί να δέσει, γιατί τα πετρελαιοφόρα που ξεφορτώνουν εκεί χρειάζονται άπλετο χώρο και υπάρχει κίνδυνος ναυτικού ατυχήματος», επισημαίνει, κρούοντας το καμπανάκι του κινδύνου, ο πλοίαρχος κ. Γιώργος Ραϊνάκης, καθηγητής της Σχολής Εμποροπλοιάρχων και επιθεωρητής Ναυτιλιακού Τομέα.

Από την άλλη πλευρά, η σκέψη και μόνο πως το δουλεμπορικό "Baris" θα μεταφερθεί στο λιμάνι του Ηρακλείου έχει προκαλέσει προβληματισμό τόσο στο Λιμενικό όσο και στο ΟΛΗ. Και αυτό διότι ο λιμένας μπορεί να παρέχει τις υψηλότερες προδιαγραφές ασφάλειας, ωστόσο, όπως υποστηρίζει ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΟΛΗ Γιάννης Μπρας, δεν υπάρχει χώρος λόγω των κρουαζιερόπλοιων και των εμπορικών πλοίων που δένουν σε αυτό. Με έγγραφο που εστάλη ήδη στους αρμόδιους φορείς κοινοποιούνται οι λόγοι της διαφωνίας το δουλεμπορικό να μεταφερθεί στο λιμάνι του Ηρακλείου. Όπως ανέφερε ο κύριος Μπρας, το ιδανικό θα είναι να μεταφερθεί στην Αθήνα.

Νίκος Πετάσης, Μαρία Μαυρομάτη

Σχόλια