Ειδήσεις

Στενάζουν οι περιπτεράδες

Στη χειρότερη οικονομικά φάση τους έχουν περιέλθει οι περιπτερούχοι-καπνοπώλες της Κρήτης. Αν και ο τζίρος τους τα τελευταία χρόνια έχει μειωθεί κατά το ήμισυ, το 80% των περιπτέρων πλέον αλλάζει χέρια, ενώ το 70% των ιδιοκτητών αδυνατεί να πληρώσει το ταμείο του.

Οι εκατοντάδες ιδιοκτήτες περιπτέρων στην Κρήτη αντιμετωπίζουν έντονο πρόβλημα επιβίωσης. Μοναδική σίγουρη πηγή εσόδων αποτελούν τα τσιγάρα, τα εισιτήρια, οι κάρτες, τα περιοδικά και ο Τύπος, όμως τα κέρδη είναι μηδαμινά, όπως τονίζουν. Θηλιά στο λαιμό βάζει και το φορολογικό σύστημα, το οποίο δεν τους αφήνει να τιμολογήσουν προϊόντα άνω των 500 ευρώ ημερησίως.

Χαρακτηριστικά είναι τα όσα τόνισε, μιλώντας στη "Νέα Κρήτη", ο αντιπρόεδρος του Σωματείου περιπτεράδων και καπνοπωλών Κρήτης Θανάσης Χειμωνάκης. Όπως είπε, φορολογούνται πολύ περισσότερο όταν το τιμολόγιο που κόβουν την ημέρα ξεπερνά τα 500 ευρώ. «Το ποσοστό που βγάζουμε κυμαίνεται από 3% έως 6% και το κέρδος μας είναι από τα ψιλικά, στα οποία όμως έχουμε ρίξει τις τιμές», συμπλήρωσε.

Από την πλευρά της η κ. Ελένη Βαλτζάκη, που διατηρεί περίπτερο στη συμβολή Μάχης Κρήτης και Μίνωος, ανέφερε πως έχουν πέσει οι τιμές σε όλα τα είδη που πωλεί ένα περίπτερο. «Ο κόσμος πλέον δεν ψωνίζει όπως παλιά. Οι γονείς δεν αγοράζουν ούτε μια σοκολάτα για τα παιδιά τους, όπως έκαναν άλλοτε, ενώ τώρα που καταργήθηκαν οι κάρτες κινητής τηλεφωνίας των 5 ευρώ, οι οποίες αποτελούν κράχτη, δεν αφήνουν πολλά περιθώρια να σταματήσει ο κόσμος στο περίπτερο και να ψωνίσει». Ήδη οι περισσότεροι, γυναίκες κι άνδρες, όπως υπογράμμισε, αγοράζουν καπνό, ενώ και τα τσιγάρα δεν έχουν κέρδος. Όσον αφορά στα υπόλοιπα καπνικά προϊόντα, το κέρδος ολοένα και μειώνεται.

Όπως υπογράμμισε ο κ. Χειμωνάκης, που διατηρεί περίπτερο επί της 62 Μαρτύρων, οι καπνοβιομηχανίες πουλώντας μαζί με τον καπνό και τα χαρτάκια τούς "κλέβουν" 20 λεπτά στα χαρτάκια, ενώ πολύς είναι ο κόσμος που τα αγοράζει χονδρικά μαζί με τα φιλτράκια κι έτσι πλέον δεν απευθύνεται στα περίπτερα για αυτά.

Η κατάσταση είναι απογοητευτική, όπως και τα στοιχεία του Σωματείου Κρήτης, το οποίο πριν έναν μήνα διέγραψε η Ομοσπονδία επειδή υποστηρίζει, όπως είπε, τους συναδέλφους ιδιοκτήτες ψιλικών-μίνι μάρκετ. «Το 80% των περιπτέρων στην Κρήτη αλλάζει χέρια και μάλιστα κάθε τρίμηνο με τετράμηνο τον τελευταίο καιρό ξαναλλάζει χέρια, αν δεν μπει λουκέτο. Έχει πέσει ο τζίρος μας στο 45% τα τρία τελευταία χρόνια. Κι αυτό τόσο στα περίπτερα, όσο και στα ψιλικατζίδικα. Το 70% των περιπτερούχων-καπνοπωλών δεν μπορεί να πληρώσει το ΤΕΒΕ του», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Χειμωνάκης.

Κεράσακι... οι κλοπές

Και σαν να μη φτάνουν όλα αυτά, μέσα σε αυτή την οικονομική δίνη σοβαρό πρόβλημα αποτελούν, όπως είπε ο κ. Χειμωνάκης, και τα πρόστιμα από τους Δήμους για τους χώρους που καταλαμβάνουν τα περίπτερα για ψυγεία και για σταντ των εφημερίδων και περιοδικών. Πρόστιμα που "πέφτουν βροχή" και κυμαίνονται ανάλογα την περιοχή όπου βρίσκονται τα περίπτερα και το χώρο που καταλαμβάνουν γύρω τους. Από την άλλη, οι περιπτεράδες κάνουν και τους σεκιούριτι, μιας και ολοένα και πληθαίνουν οι κλοπές σε βάρος τους. Συνεχώς καλούνται να διαφυλάξουν τις εισπράξεις τους, αλλά πάνω από όλα την ακεραιότητά τους από τον κάθε επιτήδειο, ενώ οι κλοπές είναι μεγάλες και μικρές, είναι κλοπές με φθορές στα περίπτερα, σε μια περιουσία που σήμερα προσφέρει ψίχουλα και κάποτε μεγάλωνε μια ολόκληρη οικογένεια.

Ιωάννα Βλαχάκη

Σχόλια