default-image

Το "βασίλειο" της λακκούβας

Ηράκλειο
Το "βασίλειο" της λακκούβας

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Έχει παραγίνει το κακό με τις λακκούβες και το κατεστραμμένο οδόστρωμα στους κεντρικούς αλλά και στους επαρχιακούς δρόμους του Ηρακλείου. Και σαν να μην έφτανε που κινδυνεύουμε ανά πάσα ώρα και στιγμή είτε να καταστρέψουμε τα οχήματά μας πέφτοντας σε καμιά λακκούβα, είτε να εμπλακούμε σε τροχαίο, είναι και οι διαγραμμίσεις και οι διαβάσεις πεζών που από την πολυκαιρία έχουν πια ξεθωριάσει και με το ζόρι διακρίνονται. Και ενώ το πρόβλημα χρονίζει, κανενός το αφτί δεν ιδρώνει...».

Τα παραπάνω είναι η μόνιμη επωδός και το μόνιμο παράπονο των κατοίκων του Ηρακλείου, που προκύπτει αβίαστα μόλις επιχειρούμε να ξεκινήσουμε το ρεπορτάζ για τη "Ν.Κ.".

Η άσφαλτος, που μετρά δεκαετίες από τότε που τοποθετήθηκε και δεν έχει ξαναπεραστεί ποτέ με πίσσα, έχει πια "σκάσει" σε αρκετά σημεία, με αποτέλεσμα τις γνωστές τεράστιες τρύπες-παγίδες για τους ανυποψίαστους οδηγούς αυτοκινήτων και μοτοσυκλετών, που τους διασχίζουν και στο "παρά πέντε" προσπαθούν πατώντας φρένο ή κάνοντας επικίνδυνους ελιγμούς να τις αποφύγουν.

Την ίδια ώρα, από τη φθορά του χρόνου αλλά και από την τριβή από τις ρόδες κυρίως των βαρέων οχημάτων, σε πολλούς δρόμους τόσο εντός όσο και περιφερειακά της πόλης έχουν σχηματιστεί τα γνωστά σε όλους μας "βουναλάκια" στο οδόστρωμα, με συνέπεια εκεί τα οχήματα να πέφτουν σε "κενά αέρος", με κίνδυνο και την απώλεια ελέγχου από τους οδηγούς.

«Κυκλοφορώ με μηχανάκι και πραγματικά οι λακκούβες είναι ο φόβος και το τρόμος μου. Αν δεν τις δεις εγκαίρως, είναι σίγουρο ότι θα χτυπήσεις».

Γιώργος Πετράκης

Θύμα

«Έχω πέσει με μηχανάκι σε λακκούβα. Πέρα από το ότι άλλαξα ρόδες και έβαλα το χέρι μου βαθιά στην τσέπη. Ήμουν και με το πόδι μου στο γύψο».

Στέλιος Μοσχονάς

Κίνδυνος

«Δυστυχώς, οι δρόμοι στο Ηράκλειο είναι πολύ επικίνδυνοι, τόσο λόγω της φθοράς του οδοστρώματος, όσο και των λακκουβών».

Βασίλης Πλευράκης

Κάντε κάτι

«Καλό θα ήταν οι αρμόδιοι να ασφαλτοστρώσουν ξανά όλα εκείνα τα επικίνδυνα σημεία του οδικού δικτύου, ώστε και η εικόνα τους να αποκατασταθεί και να μην κινδυνεύουμε».

Κώστας Παπαδομανωλάκης

Και δεν είναι ένας και δύο οι δρόμοι που αντιμετωπίζουν αυτό το πρόβλημα, αφού κάνοντας μια βόλτα το ίδιο πρόβλημα θα το συναντήσουμε παντού... Και για του λόγου το αληθές, δρόμους φθαρμένους, γεμάτους λακκούβες και πρόχειρα μπαλώματα βλέπουμε και στην παραλιακή, και στην 62 Μαρτύρων, και στην Ικάρου, και στην Αλικαρνασσό, και στον Πόρο, και στην Εθνικής Αντιστάσεως και στην Κνωσού, και στη Δουκός Μποφόρ, και στη Δημοκρατίας. Συμπερασματικά, σε όλο το Ηράκλειο.

Κατεστραμμένοι δρόμοι που, σε συνδυασμό με την ολισθηρότητα, μετατρέπονται σε φονικές παγίδες και σε πίστες πατινάζ, αποτελώντας καθημερινά αιτία τροχαίων ατυχημάτων, αλλά και αιτία επίσκεψης στο συνεργείο για αλλαγή ζαντών, άξονα και τροχών. Για να μη θίξουμε την περίπτωση της βροχής, όπου οι λακκούβες γεμίζουν νερό, και όλοι ξέρουμε τι συμβαίνει, αφού οι περισσότεροι την έχουμε πατήσει όταν η λακκούβα καλύπτεται από νερό και δε φαίνεται, με συνέπεια το όχημά μας να πέφτει μέσα και να σκάει το λάστιχο.

Πόσοι αλήθεια οδηγοί μοτοσυκλέτας δεν έχουν πέσει όταν, επιχειρώντας να αποφύγουν μια λακκούβα, έχασαν τον έλεγχο; Πόσα οχήματα δεν έχουν βγει εκτός πορείας όταν πήγαν να αποφύγουν μια τρύπα στο οδόστρωμα; Δεκάδες, αν όχι εκατοντάδες. Εμείς στο σημερινό μας ρεπορτάζ επισημαίνουμε μερικά σημεία-παγίδες από το μεγαλείο της λακκούβας που καλά κρατεί στην πόλη μας, όπως και κεντρικά σημεία, όπου οι διαβάσεις πεζών και οι διαγραμμίσεις έχουν σβηστεί, ελπίζοντας πως οι αρμόδιοι θα το δουν και θα πράξουν τα δέοντα...

Της Μαρίας Αντωνογιαννάκη

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News