Ειδήσεις

"Το παιδί μου πέθανε... Δώστε σε αυτή τη μάνα τις κουβέρτες"

Ώρα 9 το βράδυ, στο κλειστό γυμναστήριο της Ιεράπετρας όπου έχουν συγκεντρωθεί οι μετανάστες. Ένας ηλικιωμένος φτάνει στο Κλειστό και επιχειρεί να μπει μέσα. Οι αστυνομικοί τον σταματούν ρωτώντας τον τι θέλει.

Η απάντηση αποστομωτική: «Είδα στην τηλεόραση μια μάνα να κρατά δυο παιδιά στην αγκαλιά της. Της έφερα αυτές τις κουβέρτες», λέει ο ηλικιωμένος και αφού βουρκώνει συνεχίζει: «Εμένα το παιδί μου πέθανε πριν λίγο καιρό. Θέλω να δώσω σε αυτή τη μάνα τις κουβέρτες να σκεπαστούν τα δικά της παιδιά, να μην κρυώνουν. Θέλω να τη βρείτε και να της τις δώσετε».

Τα όσα είπε φυσικά σκόρπισαν συγκίνηση και ο ίδιος, αφού άφησε τη μοναδική σε αξία προσφορά του, έφυγε βουρκωμένος. Η στάση αυτή του ηλικιωμένου Ιεραπετρίτη δείχνει την ευαισθησία με την οποία η κοινωνία της Κρήτης υποδέχτηκε στα εδάφη της 591 ταλαιπωρημένες ψυχές, ανάμεσά τους και 80 παιδιά...

Στοιβαγμένα όνειρα σε δουλεμπορικό. Αναχωρούν από την Τουρκία με προορισμό την Ιταλία και την αναζήτηση μιας καλύτερης ζωής. Τρομαγμένοι από τις κακουχίες, βλέπουν το πλοίο του Λιμενικού να πλησιάζει και επικρατεί ο φόβος για την τύχη αυτών και των παιδιών τους.

Νίκος Λαμπράκος: Ο άνθρωπος που μπήκε πρώτος στο αμπάρι

«Υπήρχε πανικός... φόβος... άλλοι ήθελαν να κατέβουν, άλλοι ήθελαν να μείνουν. Οικογένειες ήθελαν να είναι μαζί, όπως είναι λογικό. Και ήταν πολλές οικογένειες και μάλιστα οικογένειες των οχτώ και δέκα ανθρώπων. Προσπαθήσαμε έτσι να τους ξεχωρίσουμε, να τους κάνουμε μια γρήγορη διαλογή από την πρώτη στιγμή για να τους έχουμε κατά οικογένειες, ούτως ώστε να είναι περισσότερο ήρεμοι», περιγράφει στη "Νέα Κρήτη" ο Νίκος Λαμπράκος, δύτης και πραγματογνώμονας του υπουργείου Δικαιοσύνης. Είχε κληθεί να συμμετέχει στην αποστολή με όλο τον απαραίτητο εξοπλισμό, ώστε να είναι πανέτοιμος αν χρειαστεί να ελέγξει την κατάσταση του "Baris".

Οι εικόνες από την επιτυχημένη επιχείρηση διάσωσης κόβουν την ανάσα. Όμως οι περιγραφές από τις εικόνες που αντίκρισαν όσοι πλησίασαν το πλοίο συγκινούν και τους πιο αδιάφορους. Ο ένας πάνω στον άλλο, κάτω από άσχημες συνθήκες υγιεινής, με μωρά παιδιά στα χέρια και εγκυμονούσες να αγωνιούν.

«Αυτοί οι άνθρωποι ξεκίνησαν για το άγνωστο. Και ήταν τρομαγμένοι. Και η κατάσταση στο πλοίο δεν ήταν καλή. Είδαμε παιδιά, εγκύους... Αυτούς τους ανθρώπους τώρα πρέπει να τους φροντίσουμε και να τους δείξουμε την αγάπη μας και τη στοργή μας, καθώς αυτό ήταν που τους έκανε και κατέβηκαν από το πλοίο», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Νίκος Λαμπράκος.

Η αποβίβαση

Η διαδικασία αποβίβασης στο λιμάνι της Ιεράπετρας ξεκίνησε στις 11:30 το πρωί της Πέμπτης. Μετά από 7 ώρες ολοκληρώθηκε με επιτυχία, με το γενικό γραμματέα του υπουργείου Δημόσιας Τάξης Σεραφείμ Τσόκα να επιβλέπει διαρκώς την όλη επιχείρηση. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη επιχείρηση διάσωσης μεταναστών σε δουλεμπορικό στη νότια Ευρώπη, με την ολοκλήρωσή της να αποτελεί μια μεγάλη επιτυχία για τη χώρα.

«Τώρα πρέπει να διαχειριστούμε μια μεγάλη ομάδα ανθρώπων μέσα στην οποία βρίσκονται παιδιά και γυναίκες. Τώρα είναι η πιο δύσκολη φάση. Πιστεύω ότι πάει πάρα πολύ καλά και αυτή η φάση, και μένει μέσα στις επόμενες ημέρες να αποδειχτεί ότι κάναμε μια επιχείρηση που όμοιά της δεν έχει γίνει στην Ελλάδα και μπορώ να σας πω ούτε στο νότιο κομμάτι της Ευρώπης».

Παρέμβαση Αβραμόπουλου

Ο επίτροπος Μετανάστευσης της Ε.Ε. Δημήτρης Αβραμόπουλος με παρέμβασή του για το ζήτημα τονίζει: «Υπάρχουν χώρες, ανάμεσα σε εκείνες και η Ελλάδα, απ' όπου προέρχομαι, που ήδη πήραν πολύ αυστηρά μέτρα. Δεν έχουν κανένα δικαίωμα να ξεπουλούν τις ανθρώπινες ψυχές. Γιατί πίσω απ' όλα αυτά που συζητούμε κρύβεται πλέον και λειτουργεί μια τέλεια βιομηχανία, εξοπλισμένη με τα καλύτερα συστήματα, με νέες τεχνολογίες, σε πολλές περιπτώσεις καλύτερα εξοπλισμένη και οργανωμένη από τα ίδια τα κράτη».

Η τύχη των μεταναστών...

Με την καταγραφή να έχει ολοκληρωθεί αναφορικά με τις χώρες προέλευσης και βάσει των διεθνών συμφωνιών της χώρας, οι Σύριοι και Παλαιστίνιοι μετανάστες είναι ελεύθεροι με περιθώριο ενός μήνα για να φύγουν από τη χώρα, ενώ οι υπόλοιποι θα μεταφερθούν σε κέντρα φιλοξενίας μεταναστών και θα ακολουθηθεί η προβλεπόμενη διαδικασία.

«Κάθε εθνικότητα χαρακτηρίζεται από συγκεκριμένη νομοθεσία. Υπάρχουν συγκεκριμένα πράγματα που γίνονται για κάθε εθνικότητα», ξεκαθαρίζει ο Σεραφείμ Τσόκας.

Με πάνω από 200 αστυνομικούς να έχουν βρεθεί από την πρώτη στιγμή στην "καρδιά" της επιχείρησης, ο υποστράτηγος γενικός αστυνομικός διευθυντής Περιφέρειας Κρήτης Μιχάλης Καραμαλάκης τόνισε μεταξύ άλλων: «Φέραμε αστυνομικούς απ' όλες τις Διευθύνσεις της Κρήτης, αλλά και από τη Διεύθυνση Αλλοδαπών της Αττικής, που συνδράμει στο έργο μας. Φτιάξαμε από την πρώτη στιγμή συνεργεία για τα διάφορα στάδια που πρέπει να ακολουθηθούν, ούτως ώστε να έχουμε πολύ γρήγορα την ολοκληρωμένη εικόνα για τις εθνικότητες».

Τα χαμόγελα και το «ευχαριστώ»

Οι εικόνες από το κλειστό γυμναστήριο της Ιεράπετρας, όπου μεταφέρθηκαν οι μετανάστες, έρχονται να αφυπνίσουν συνειδήσεις. Ένα ζεστό πιάτο φαγητό και ρούχα ήταν η πρώτη φροντίδα. Από την πρώτη στιγμή, άλλωστε, στο πλευρό των μεταναστών ήταν οι κάτοικοι της Ιεράπετρας, οι οποίοι έσπευσαν για να προσφέρουν μια κουβέρτα ή λίγο φαγητό. Τα μικρά παιδιά, χωρίς να έχουν αντιληφθεί τι συμβαίνει, παίζουν στο κέντρο του γηπέδου, ενώ παιχνίδια που τους προσφέρθηκαν σκόρπησαν χαμόγελα.

«Ευχαριστούμε»... Αυτή ήταν η λέξη από τα χείλη των μεταναστών για τη συγκινητική ανταπόκριση του κόσμου.

Στην εισαγγελέα οι 7 δουλέμποροι

Λίγο μετά τις 2 χθες το μεσημέρι ολοκληρώθηκε η πρώτη φάση της προανάκρισης, συντάχθηκε η δικογραφία κατά των 7 δουλεμπόρων και λίγα λεπτά αργότερα, συνοδεία ανδρών της Ομάδας Ειδικών Αποστολών, οδηγήθηκαν από το Λιμεναρχείο της Ιεράπετρας στην κ. εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Ν. Λασιθίου.

Οι 7 Σύριοι (κατά δήλωσή τους), που αποτελούσαν το πλήρωμα του δουλεμπορικού Μ/V "Baris" με σημαία Κιριμπάτι, είναι ηλικίας από 30 μέχρι 50 ετών. Δηλώνουν για ευνόητους λόγους ότι είναι Σύριοι και κατηγορούνται αρχικά για έκθεση της ζωής των μεταναστών σε κίνδυνο, καθώς δε διέθεταν σωστικά μέσα και για τους 591 "επιβάτες". Κατηγορούνται επίσης για παράνομη μεταφορά μεταναστών με σκοπό το κέρδος, δεδομένου ότι ορισμένοι μετανάστες που μιλούν κάπως την αγγλική γλώσσα είπαν ότι τους πλήρωσαν κατά κεφαλήν 6.000 δολάρια για το ταξίδι τους προς την ελευθερία.

Οι 591 πρόσφυγες που φιλοξενούνται στο κλειστό γυμναστήριο της Ιεράπετρας, μεταξύ των οποίων είναι 79 παιδιά ηλικίας 2-3 ετών και 150 γυναίκες, έφυγαν από τη χώρα τους προκειμένου να γλιτώσουν από τα πυρά του πολέμου.

Εμβολιάστηκαν 79 παιδιά

«Μέχρι τις 4 μ.μ. της Παρασκευής είχαμε εμβολιάσει για την πολιομυελίτιδα αυτά τα 79 παιδιά, και ακολούθησε ο δερματολογικός και παθολογικός έλεγχος των υπόλοιπων μεταναστών. Στο Νοσοκομείο του Αγίου Νικολάου παραμένουν 3 οικογένειες 10 ατόμων και στο Νοσοκομείο της Ιεράπετρας ένας μετανάστης με κολικό του νεφρού», μας είπε ο κ. Γιώργος Ματαλλιωτάκης, που ανέλαβε την ευθύνη του υγειονομικού έργου μετά την αναχώρηση για την Αθήνα του κ. Πάνου Ευσταθίου του ΕΚΕΠΥ.

Ευχαριστίες

«Θέλω να συγχαρώ και να ευχαριστήσω μέσα από την καρδιά μου πρώτα απ' όλους το λαό της Ιεράπετρας για τη συμπαράσταση και το βαθύ αίσθημα αλληλεγγύης που δείχνει έμπρακτα στους βασανισμένους και ξεριζωμένους από τις εστίες τους πρόσφυγες.

Επίσης, θέλω να συγχαρώ το Δήμο Ιεράπετρας, τους Ερυθροσταυρίτες και όλες τις υπηρεσίες και τους εργαζόμενούς τους, που βοήθησαν και βοηθούν στο να φιλοξενηθεί ο μεγάλος αυτός αριθμός προσφύγων που βρίσκεται στην Ιεράπετρα».

Η "Λαϊκή Συσπείρωση"

Το κλειστό γυμναστήριο της Ιεράπετρας επισκέφτηκαν από τη "Λαϊκή Συσπείρωση" ο Στέλιος Ορφανός και η Μαρία Κοτσιφάκη.

«Είδαμε ότι υπάρχει μια καλή οργάνωση από τους εθελοντές στην καλή φιλοξενία των κατατρεγμένων αυτών ανθρώπων, που ξεσπιτώθηκαν κυνηγημένοι από τους πολέμους που επιβάλλουν οι ισχυρές χώρες του κεφαλαίου προκειμένου να ελέγξουν τα πετρέλαια. Εδώ αντιλαμβάνεται κανείς γιατί το ΚΚΕ διαχρονικά υποστηρίζει πως ΕΟΚ και ΝΑΤΟ είναι το ίδιο συνδικάτο», δήλωσαν.

Νικολέτα Σφακιανάκη, Νίκος Πετάσης

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια