default-image

Αποβιβάζονται οι 700 μετανάστες στην Ιεράπετρα από το "Baris"

Κρήτη
Αποβιβάζονται οι 700 μετανάστες στην Ιεράπετρα από το "Baris"

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ολοκληρώθηκε ο υγειονομικός έλεγχος των μεταναστών από το κλιμάκιο των γιατρών και το πλοίο προσέγγισε ώστε να ξεκινήσει η αποβίβαση των μεταναστών.

Η διαδικασία πραγματοποιείται ομαλά και οι πρώτοι από τους μετανάστες που πάτησαν κρητικό έδαφος ήταν τα μικρά παιδιά, με εκείνα που ήταν περισσότερο ταλαιπωρημένα να προηγούνται.   

Ολοι οι μετανάστες που κατεβαίνουν, απολυμαίνονται άμεσα και προωθούνται για την φιλοξενία τους.

http://vod.cretetv.gr/html5/html5lib/v1.6.12.27i/mwEmbedFrame.php/cache_st/11111/wid/_105/uiconf_id/11170240/entry_id/0_xbmt5rz6/

Δεκατέσσερις γιατροί από τα νοσοκομεία του Λασιθίου και του Ηρακλείου και δύο από το ΕΚΕΠΥ επωμίστηκαν τον πρώτο υγειονομικό έλεγχο πάνω στο δουλεμπορικό "Baris".

Στις 8:10 απέπλευσε από την προβλήτα της Ιεράπετρας το περιπολικό σκάφος του Λιμεναρχείου Ιεράπετρας Λ.Σ. 138 με τον κ. Σεραφείμ Τσόκα και όλους τους γιατρούς προκειμένου να προσεγγίσουν το δουλεμπορικό πλοίο, το οποίο από τα μεσάνυχτα έχει αγκυροβολήσει ένα περίπου μίλι ανοικτά του κόλπου της Ιεράπετρας, εκεί όπου οδηγήθηκε ρυμουλκούμενο από τη φρεγάτα "Ύδρα" έπειτα από διήμερο ταξίδι 80 ναυτικά μίλια νοτιοανατολικά της Κρήτης.

Πρώτα στο πλοίο ανέβηκαν άνδρες του Λιμενικού Σώματος, που προχώρησαν στη σύλληψη των δουλεμπόρων, δηλαδή του πληρώματος του πλοίου. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες έχουν συλληφθεί 11 ή 12 άτομα, οι οποίοι και μεταφέρθηκαν άμεσα στη στεριά και τέθηκαν υπό κράτηση. Όμως από εκεί και πέρα το ενδιαφέρον μεταφέρεται στην ανθρωπιστική επιχείρηση.

Ο αρχίατρος του ΕΚΕΠΥ κ. Πάνος Ευσταθίου μιλώντας στα ΜΜΕ είπε ότι «ξεκινά η υγειονομική επιχείρηση έχοντας ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα υγειονομικής ασφάλειας. Έχουν δοθεί σχετικές οδηγίες στους γιατρούς που θα ανέβουν στο πλοίο, όπου από χθες βράδυ δε δηλώθηκε από τους μετανάστες κανένα πρόβλημα υγείας προκειμένου να χρειαστεί διακομιδή σε νοσοκομείο εκτός από την 34χρονη έγκυο που διακομίστηκε σε νοσοκομείο του Ηρακλείου. Δεν υπάρχουν τραυματίες και δεν έχει πέσει κανείς στη θάλασσα. Η κατάσταση είναι καλή και ελεγχόμενη».

Στην προβλήτα έχει στηθεί η τέντα του κέντρου της επιχείρησης με όλες τις εμπλεκόμενες Αρχές να είναι επί ποδός για παν ενδεχόμενο.

Η φιλοξενία τους θα γίνει στο κλειστό γυμναστήριο της Ιεράπετρας. Στην προβλήτα έχουν ήδη φτάσει με αίτημα της Ελληνικής Αστυνομίας μετανάστες από το Ιράκ, τη Συρία, την Αίγυπτο και το Πακιστάν, που μένουν μόνιμα στην Ιεράπετρα και μιλούν καλά την ελληνική γλώσσα, προκειμένου να χρησιμοποιηθούν ως μεταφραστές στη διαλογή και την καταγραφή τους μετά την αποβίβασή τους στην προβλήτα.

«Μόλις οι ειδικοί ανάψουν το πράσινο φως τότε θα γίνει και η αποβίβασή τους στην Ιεράπετρα», είπε στο Ράδιο 9,84 και στην Αγγ. Δουλγεράκη ο δήμαρχος Ιεράπετρας Θεοδόσης Καλαντζάκης.

«Πρώτος σταθμός υποδοχής τους το κλειστό γυμναστήριο, το οποίο ήδη φυλάσσεται και στο οποίο βρίσκονται 70 άτομα του Ερυθρού Σταυρού και πολλοί εθελοντές προκειμένου να τους προσφέρουν τις πρώτες βοήθειες», συνέχισε.

Ο Σεραφείμ Τσόκας

Από το πλοίο όπου βρίσκεται ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Σεραφείμ Τσόκας μίλησε στον 9,84 και στον Γιώργο Σαχίνη, διευκρινίζοντας ότι δεν υπάρχει κανένας "ύποπτος" - μέχρι στιγμής - μετανάστης για κρούσμα Έμπολα ή άλλης μολυσματικής ασθένειας. Μέχρι πριν από λίγο τόνισε ότι έχουν ελεγχθεί περί τους 150 μετανάστες και όλοι βρίσκονται σε σχετικά καλή κατάσταση, δεδομένης της περιπέτειας που έχουν ζήσει.

Πρόκειται στην πλειοψηφία τους για Σύριους, οι οποίοι εγκατέλειψαν τη χώρα για να γλιτώσουν από τη δίνη του εμφυλίου και την επέλαση των ακραίων ισλαμιστών. Μάλιστα, όπως παρατήρησε ο κ. Τσόκας, οι περισσότεροι είναι νέοι άνθρωποι, κυρίως ζευγάρια με μικρά παιδιά, που δε μοιάζουν εξαθλιωμένοι.

Το πλοίο αναμένεται να μπει σε μία ώρα στο λιμάνι της Ιεράπετρας, όπως λέει ο κ. Τσόκας και σε δύο ώρες περίπου, που θα έχει ολοκληρωθεί ο έλεγχος, θα αρχίσει η επιβίβαση των μεταναστών.

Ο γενικός γραμματέας του υπουργείου πρόσθεσε ότι το πλοίο είναι ασφαλές, διευκρίνισε πως στο σύνολό τους και σύντομα όλοι οι μετανάστες θα απελαθούν και ότι φέρονται να κατάγονται από τη Συρία, το Ιράκ και το Αφγανιστάν.

Τέλος, είπε πως η δοκιμαζόμενη Ελλάδα δίνει μαθήματα σήμερα στην Ευρώπη για την ετοιμότητά της και τις υπηρεσίες της, με την προτροπή η Ε.Ε. να καταλάβει ποια θα πρέπει να είναι η προσπάθειά της.

Συνεχή ενημέρωση για τα γεγονότα λαμβάνει και ο αρμόδιος επίτροπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Δημήτρης Αβραμόπουλος, που από την πρώτη ώρα έχει επιδείξει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την υπόθεση.

Να σημειώσουμε ότι, αμέσως μετά που το πλοίο εξέπεμψε SOS, υπήρξαν και άλλες χώρες που έκαναν αίτημα για έρευνα και διάσωση, αλλά η Αίγυπτος έδωσε σχετική άδεια μόνο στην Ελλάδα.

Νίκος Πετάσης, Αγγέλα Δουλγεράκη

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News