default-image

Τα σενάρια για ΠτΔ και πρόωρες εκλογές ενόψει ...Παρισίου 2

Ελλάδα
Τα σενάρια για ΠτΔ και πρόωρες εκλογές ενόψει ...Παρισίου 2

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Με το "Παρίσι Νο 2" σε πλήρη εξέλιξη, το Μαξίμου αποφεύγει μεν κάθε πρόγνωση για την κατάληξη της εκεί διαπραγμάτευσης, προσπαθεί ωστόσο να βάλει τελεία στα σενάρια που έχουν αρχίσει να κυκλοφορούν για την περίπτωση αρνητικής εξέλιξης.

Επιτελικό στέλεχος του Μαξίμου απάντησε στο Capital.gr ότι "δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα" οι "φήμες" για επίσπευση της Προεδρικής εκλογής μέσα στον Δεκέμβριο.

Κατά την εκδοχή αυτή (που ήδη άρχισε να συζητείται στους διαδρόμους της Βουλής από ανήσυχους κυβερνητικούς βουλευτές) μία τέτοια κίνηση θα μπορούσε να λειτουργήσει ως μοχλός πίεσης στους εταίρους, ώστε να "δώσουν" πολιτικά διαχειρίσιμη (για την κυβέρνηση) συμφωνία, να συγκεντρωθούν τα 180 "ναι" και να αρθεί η πολιτική αβεβαιότητα.

Πέραν του υψηλού ρίσκου που θα είχε ο εν λόγω αιφνιδιασμός, επισημαίνονται και τα ασφυκτικά χρονικά περιθώρια: η διαδικασία προβλέπει τρεις ψηφοφορίες μεταξύ των οποίων θα μεσολαβούν από πέντε ημέρες. Όπερ "θα έπρεπε να ξεκινήσουμε… τη Δευτέρα για να προλάβουμε τσίμα-τσίμα τη Σύνοδο Κορυφής της 18ης Δεκεμβρίου", η επωδός.

Κάλπες από Φεβρουάριο εάν δεν εκλεγεί Πρόεδρος

Το ίδιο στέλεχος διαψεύδει "εξίσου κατηγορηματικά" και το σενάριο των "εδώ και τώρα εκλογών", δηλαδή πριν από τις γιορτές, εάν οι Αντώνης Σαμαράς και Ευ. Βενιζέλος διαπιστώσουν ότι η τρόικα δεν είναι διατεθειμένη να υπαναχωρήσει στα αγκάθια του δημοσιονομικού κενού ή του ασφαλιστικού "ή όποιου άλλου εμφανίσει στην συνέχεια".

Εν προκειμένω, Μαξίμου και Χ. Τρικούπη επιμένουν στην θέση "διαπραγμάτευση μέχρι τέλους με μικρή, άτυπη, παράταση του τρέχοντος μνημονιακού προγράμματος για λίγες εβδομάδες μετά τις γιορτές" (σ.σ. με το άλλοθι και του πολυήμερου εορταστικού διαστήματος).

Στο σημείο αυτό, αφήνουν ανοικτό το ενδεχόμενο επίσπευσης της Προεδρικής εκλογής, στα μέσα Ιανουαρίου αντί Φεβρουαρίου, ώστε η "καλή" συμφωνία ή το ναυάγιο της διαπραγμάτευσης να συμβάλλει στην εκλογή Προέδρου ή να οδηγήσει σε πρόωρες εκλογές, αντίστοιχα.

Και τα δύο επιτελεία, πάντως, παρακολουθούν με ανησυχία τις κινήσεις του Γιώργου Παπανδρέου και των βουλευτών που επηρεάζει, παρότι οι ίδιοι διαμηνύουν προς όλες τις κατευθύνσεις ότι "δεν θα είμαστε εμείς που θα ρίξουμε την κυβέρνηση".

"Ξεχάστε κυβέρνηση ειδικού σκοπού"

Όσο για το τρίτο σενάριο της "κυβέρνησης ειδικού σκοπού" -δηλαδή με άλλον πρωθυπουργό... και άλλον αντιπρόεδρο; Αρνούνται κάθε συζήτηση, θέτοντας το "ρητορικό", όπως λένε, ερώτημα, "ποιοι βουλευτές θα βρεθούν να κινήσουν τη διαδικασία" όπως έγινε το Νοέμβριο του 2011, λίγο πριν "παραδώσει" ο κ. Παπανδρέου στον Λουκά Παπαδήμο.

Παρότι η Κουμουνδούρου απορρίπτει προκαταβολικά κάθε συζήτηση για συμμετοχή του ΣΥΡΙΖΑ σε μία τέτοια κυβέρνηση, το εν λόγω σενάριο δεν λέει να μπει στο συρτάρι.

Μάλιστα στελέχη και από τα δύο συγκυβερνώντα κόμματα επιμένουν ότι οι εταίροι θα ζητήσουν από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης να δεσμευθεί για την τήρηση ή όχι της συμφωνίας -εάν αυτό υπάρξει και εάν... αυτό βρεθεί σε κυβερνητικό ρόλο.

Επί όλων αυτών, πάντως, ισχύει η (πάγια) παρατήρηση ότι ούτε οι αιφνιδιαστικές εκλογές ούτε η αναζήτηση εναλλακτικών κυβερνητικών λύσεων προαναγγέλλονται.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News