default-image

Ειδικά σχολεία στον Καιάδα - 317 συνολικά τα κενά στην Κρήτη

Κρήτη
Ειδικά σχολεία στον Καιάδα - 317 συνολικά τα κενά στην Κρήτη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Κενά στα σχολεία της Κρήτης υπάρχουν ακόμα πολλά. Κάποια από αυτά, όμως, φαίνεται πως είναι... εθιμικά. Πρόκειται για τα κενά που υπάρχουν στα σχολεία Ειδικής Αγωγής, και τα οποία κατ' έθιμο σπανίως καλύπτονται πριν τα Χριστούγεννα.

Όπως καταγγέλλει ο αιρετός του ΑΠΥΣΠΕ Κρήτης Δημήτρης Δερμιτζάκης, το ειδικό βοηθητικό προσωπικό που έχει προσληφθεί σε επίπεδο περιφέρειας Κρήτης είναι 53 άτομα, όμως για να λειτουργήσουν ομαλά τα σχολεία χρειάζεται να καλυφθούν άλλα 50. Οι πρώτοι 53 είχαν προσληφθεί αρχές Οκτωβρίου με το καθεστώς του αναπληρωτή μέσω ΕΣΠΑ. Οι υπόλοιποι 50 θα προσληφθούν, αν προσληφθούν, σύμφωνα με τον κ. Δερμιτζάκη, μέσω του Προγράμματος Κοινωφελούς Εργασίας του ΟΑΕΔ.

Όπως εξηγεί, οι άνθρωποι που προσλαμβάνονται μέσω Κοινωφελούς δεν είναι απαραίτητο ότι έχουν τα απαιτούμενα προσόντα για απασχόληση στα ειδικά σχολεία. Το ειδικό βοηθητικό προσωπικό πρέπει να είναι φυσιοθεραπευτές, νοσηλευτές, εργοθεραπευτές και άλλες παραϊατρικές ειδικότητες, κυρίως των ΙΕΚ, που υποστηρίζουν το εκπαιδευτικό έργο, βοηθώντας τα παιδιά σε ό,τι χρειάζονται (τουαλέτα, συνοδεία στο διάλειμμα, υποστήριξη κ.ά.), μετά που τα αφήνουν οι γονείς τους στο σχολείο.

Σύμφωνα με τον κ. Δερμιτζάκη, το να είναι ένα σχολείο πλήρως καλυμμένο από τις ειδικότητες αυτές, ισοδυναμεί με το να είναι ασφαλές για τα παιδιά. Παρ' όλα αυτά, «επιλέχθηκε να γίνουν προσλήψεις μέσω του προγράμματος της Κοινωφελούς Εργασίας, το οποίο συνεπάγεται πολλή γραφειοκρατία, άρα και καθυστέρηση. Έτσι φτάνουμε στα Χριστούγεννα ή ακόμα χειρότερα στην άνοιξη για να καλύψουμε εν μέρει το προσωπικό άμεσης ανάγκης στα σχολεία ειδικής αγωγής», σημειώνει.

Τα παράπονα από εκπαιδευτικούς ειδικής αγωγής αλλά και από γονείς μεγάλα, και η ανάγκη για προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στην ειδική αγωγή επιτακτική, αφού, όπως αναφέρει ο κ. Δερμιτζάκης, «είναι ξεκάθαρο πλέον ότι με μπαλώματα δεν μπορεί να μπει σε στέρεες βάσεις η παιδεία και ιδιαίτερα το ευαίσθητο κομμάτι της ειδικής αγωγής».

Υπάρχουν ακόμα 317 κενά στην Κρήτη

Αν και έχουμε φτάσει στα τέλη Νοεμβρίου, τα κενά στα σχολεία της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης σ' όλη την Κρήτη είναι ακόμα εκατοντάδες. Ο αιρετός του ΑΠΥΣΠΕ Κρήτης Δημήτρης Δερμιτζάκης κάνει λόγο για 317 κενά, τα οποία ανά νομό είναι τα εξής:

* Ηράκλειο: 75 δασκάλων, νηπιαγωγών και ειδικοτήτων + 13 για τμήματα ένταξης + 50 για παράλληλη στήριξη.

* Ρέθυμνο: 15 δασκάλων, νηπιαγωγών και ειδικοτήτων + 50 παράλληλη στήριξη.

* Χανιά: 11 δασκάλων, νηπιαγωγών και ειδικοτήτων + 63 παράλληλη στήριξη.

* Λασίθι: 5 δασκάλων, νηπιαγωγών και ειδικοτήτων + 35 παράλληλη στήριξη.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News