Ειδήσεις

Βρόμα και κατσίγαρος στους πρόποδες του Γιούχτα

Μια αποκρουστική εικόνα βρομιάς και δυσωδίας, που αποτελεί εστία μόλυνσης για τη γύρω περιοχή, βρίσκεται καλά κρυμμένη πίσω από τις κορυφές των βουνών στις Αρχάνες Ηρακλείου.

Γνωστοί-άγνωστοι έχουν μετατρέψει το χώρο σε μια απέραντη, παράνομη χωματερή, όπου καθημερινά εναποθέτονται τόνοι σκουπιδιών, δημιουργώντας ένα θλιβερό τοπίο, που κάθε άλλο παρά αρμόζει στην όμορφη και γραφική αγροτική κωμόπολη του νομού Ηρακλείου, η οποία είναι χτισμένη σε μια κατάφυτη περιοχή, στους πρόποδες του όρους Γιούχτα.

Το καταπληκτικό χωριό των Αρχανών, που ξένοι αλλά και ντόπιοι έχουν λατρέψει για την παραδοσιακή αρχιτεκτονική του, χάρη στην υποδειγματική του ανάπλαση απέσπασε το Ευρωπαϊκό Βραβείο Ανάπλασης Χωριού, ενώ την ίδια ώρα φημίζεται για την καθαριότητα που επικρατεί στις γειτονιές και στα σοκάκια του. Αλήθεια, βλέποντας κανείς το όμορφο και καλαίσθητο χωριό, μπορεί να φανταστεί ότι μερικά χιλιόμετρα έξω από τον οικισμό επικρατεί αυτό το χάος; Μάλλον όχι...

Τις εικόνες από το σημείο αυτό, το οποίο βρίσκεται ακριβώς απέναντι από το βουνό όπου έχουν τοποθετηθεί οι κεραίες κινητής τηλεφωνίας, μιλώντας πάντα για τα βουνά στις Αρχάνες, κατέγραψε αναγνώστης της "Νέας Κρήτης". Ο δρόμος, όπως μας είπε, έτυχε να τον βγάλει στο σημείο, οπότε και φανερά ενοχλημένος από το άθλιο σκηνικό που είδε μπροστά του, τράβηξε τις φωτογραφίες αυτές, τις οποίες μας έστειλε για να γίνει γνωστό το χάλι που επικρατεί.

Σακούλες απορριμμάτων, που φιγουράρουν απ' άκρη σ' άκρη του σημείου αυτού, αποκλείουν σε αρκετές περιπτώσεις ακόμα και το δρόμο όταν φυσάει ή βρέχει, οπότε και τα σκουπίδια παρασύρονται, με αποτέλεσμα να καταλήγουν στη μέση του οδοστρώματος. Επίσης, κάθε τέτοια εποχή, που έχουμε το λιομάζωμα, ασυνείδητοι επιβαρύνουν ακόμη περισσότερο την κατάσταση με τα λιόζουμα ή κατσίγαρους, που ελαφρά τη καρδία απορρίπτουν στο φυσικό περιβάλλον. Υγρά ελαιουργικά απόβλητα, που αποτελούν "βόμβα" για το περιβάλλον λόγω της υψηλής τοξικότητάς τους, διαλύοντας οικοσυστήματα και μολύνοντας τον υδροφόρο ορίζοντα, σχηματίζουν λίμνες με βάθος που φτάνει ακόμα και τα 7 μέτρα, όπως μας είπαν κάποιοι κάτοικοι, που γνωρίζουν το τι γίνεται στη συγκεκριμένη περιοχή!

Μπόχα και δυσωδία

Πρόκειται για μια κατάσταση που επικρατεί χρόνια, αφήνοντας να πλανάται στην ατμόσφαιρα μια άσχημη μυρωδιά, και ουδείς μέχρι σήμερα έχει επιληφθεί του θέματος. Εμείς μέσα από το φωτορεπορτάζ αυτό αναδεικνύουμε το πρόβλημα, αναμένοντας πως και οι αρμόδιες Αρχές από την πλευρά τους θα κάνουν αυτό που πρέπει, ώστε να σταματήσει αυτή η μεγάλη και επικίνδυνη περιβαλλοντική μόλυνση στην περιοχή.

Σχόλια