Ειδήσεις

Ηράκλειο: Δύο στα δέκα 4χρονα είναι παχύσαρκα!

Δύο στα δέκα παιδιά του Ηρακλείου ηλικίας 4 ετών είναι παχύσαρκα ή υπέρβαρα, σύμφωνα με αποτελέσματα της μελέτης "Ρέα" που διενεργήθηκε από τον Τομέα Κοινωνικής Ιατρικής του Τμήματος Ιατρικής του Πανεπιστημίου Κρήτης.

Επίσης ένα στα δέκα βρέθηκε με αυξημένη περίμετρο μέσης, που αποτελεί δείκτη εκτίμησης της κεντρικού τύπου παχυσαρκίας που τα τελευταία χρόνια χρησιμοποιείται ολοένα και περισσότερο στα παιδιά. Παράλληλα τα υπέρβαρα και παχύσαρκα παιδιά και τα παιδιά με αυξημένη περίμετρο μέσης βρέθηκε να έχουν υψηλότερες τιμές πίεσης στην ηλικία των 4 ετών.

Η επίκουρος καθηγήτρια Επιδημιολογίας και Διατροφής του Πανεπιστημίου Κρήτης, υπεύθυνη της πρώτης μελέτης που διεξάγεται πανελλαδικά για την μητέρα και το παιδί, κ. Λήδα Χατζή, μιλώντας στην εκπομπή "Κρήτη Σήμερα" της "ΚΡΗΤΗ TV", δεν έκρυψε την ανησυχία της για τις διαστάσεις επιδημίας που τείνει να πάρει η παιδική παχυσαρκία στο Ηράκλειο και μάλιστα σε νήπια που δεν έχουν πάει ακόμη σχολείο και τρέφονται εξ ολοκλήρου από την οικογένεια…

Όπως υποστήριξε η κ. Χατζή, «εκεί που στέκονται περισσότερο οι ειδικοί είναι στους παράγοντες στους οποίους οφείλεται η νόσος και μέσα σε αυτούς καθοριστικό ρόλο αποτελεί η διατροφή της μαμάς κατά την εγκυμοσύνη, αν είχε πάρει περισσότερα κιλά από τα επιτρεπτά και αν βέβαια θήλαζε μετά τη γέννηση του παιδιού της»… Καθώς όπως είπε η κ. Χατζή, στην Κρήτη «οι μαμάδες δε θηλάζουν για μεγάλο διάστημα, πέραν των τεσσάρων μηνών, όπως δείχνουν τα στοιχεία. Μάλιστα στη διάρκεια του θηλασμού χρησιμοποιούν και συμπληρωματικό γάλα, γεγονός που αυτομάτως οδηγεί στη μη σωστή λήψη των ενεργητικών πλεονεκτημάτων και κατ' επέκταση στην αύξηση του κινδύνου για εμφάνιση παιδικής παχυσαρκίας», σύμφωνα πάντα με την καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Κρήτης.

«Επίσης πολύ σημαντικός παράγοντας είναι και η επίδραση των περιβαλλοντικών ρύπων στα παιδιά, αλλά και στις μαμάδες, ενώ σημείο-κλειδί αποτελεί και η πρόληψη περιβαλλοντικών ρύπων στην εγκυμονούσα μαμά, όπως για παράδειγμα η επαφή και η χρήση φυτοφαρμάκων. Όσο πιο ψηλά τα επίπεδα στο σώμα της μάμας, τόσο περισσότερο ελλοχεύει ο κίνδυνος για εμφάνιση παχυσαρκίας στη μετέπειτα ζωή του παιδιού», προσθέτει με έμφαση η επίκουρος καθηγήτρια Επιδημιολογίας και Διατροφής του Πανεπιστημίου Κρήτης.

Οι επιστήμονες προσέγγισαν 1.278 οικογένειες που ενημερώθηκαν και κλήθηκαν να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα προκειμένου να εκτιμήσουν τις διατροφικές συνήθειες, τη σωματική ανάπτυξη αλλά και την πρώιμη διάγνωση παχυσαρκίας σε παιδιά προσχολικής ηλικίας του νομού μεταξύ Αυγούστου του 2011 και Δεκεμβρίου του 2012. Τελικά 1.081 παιδιά, 904 οικογενειών είπαν "ναι" στη διατροφική αξιολόγηση και τον κλινικό έλεγχο, με τα αποτελέσματα να δείχνουν συν τοις άλλοις ότι τα αγόρια σε σχέση με τα κορίτσια ήταν κατά μέσο όρο ψηλότερα, βαρύτερα και είχαν σημαντικά χαμηλότερο ποσοστό σωματικού λίπους.

Όπως μάλιστα αποδείχτηκε, τα παιδιά τηρούν σε μέτριο βαθμό το μοντέλο της μεσογειακής διατροφής, ποσοστό που δεν ξεπερνάει το 65%, ενώ κατά 22% υπάρχει υψηλή αποδοχή και κατά 13% χαμηλή αποδοχή του προτύπου μεσογειακής διατροφής. Αλλά και αγόρια και κορίτσια στις διατροφικές τους συνήθειες λάμβαναν μεγαλύτερη ποσότητα λίπους κατά 18,7% σε σχέση με τη συνιστώμενη ποσότητα, όπως αυτή καταγράφεται στα πλαίσια πάντα της μεσογειακής διατροφής.

Παράγοντες κινδύνου για παχυσαρκία στην προσχολική ηλικία

Διάφορα χαρακτηριστικά του παιδιού από τη σύλληψη έως και την προσχολική ηλικία, καθώς και χαρακτηριστικά των γονέων τους συσχετίστηκαν με την εμφάνιση της παχυσαρκίας κατά την προσχολική ηλικία.

Πρόληψη και αντιμετώπιση παιδικής παχυσαρκίας

Η πρόληψη και η αντιμετώπιση της παιδικής παχυσαρκίας έχουν κοινή βάση. Και στις δύο περιπτώσεις κεντρικός στόχος είναι η υιοθέτηση ενός τρόπου ζωής που προάγει την υγεία όχι μόνο από το ίδιο το παιδί αλλά και από την ίδια την οικογένειά του.

Σχόλια