Ειδήσεις

Fraport και Κοπελούζος, οι εταίροι των αεροδρομίων

Η κοινοπραξία Fraport-Slentel (δηλαδή της Fraport με τον Ομιλο Κοπελούζο) αναδείχτηκε προτιμητέα και νικήτρια του διαγωνισμού για την παραχώρηση των 14 περιφερειακών αεροδρομίων για 40 χρόνια από το Ελληνικό Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου ΑΕ (ΤΑΙΠΕΔ).

Ο όμιλος Κοπελούζου εξέδωσε σχετική ανακοίνωση, στην οποια αναφέρονται τα εξής:

"Αντιμετωπίζοντας έναν ισχυρό διεθνή ανταγωνισμό, η Fraport και ο Όμιλος Κοπελούζου υπέβαλαν την ανταγωνιστικότερη οικονομική προσφορά στον διαγωνισμό ιδιωτικοποίησης των ελληνικών περιφερειακών αεροδρομίων. Ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Fraport AG, Dr. Stefan Schulte εξέφρασε την ικανοποίησή του για αυτήν την τελευταία νέα επέκταση του διεθνούς χαρτοφυλακίου της εταιρείας: «Τα ελληνικά περιφερειακά αεροδρόμια προσθέτουν άλλη μία επένδυση στον τομέα των αεροδρομίων με δυναμικές προοπτικές και δυνατότητες ανάπτυξης. Η επιλογή της Fraport αναδεικνύει τη θέση μας ως κορυφαίος παγκόσμιος διαχειριστής στον τομέα των αερολιμένων. Η εκτεταμένη τεχνογνωσία μας έχει αποκτηθεί κατά τη διάρκεια πολλών δεκαετιών και θα συμβάλει στην επέκταση και ενίσχυση της ανταγωνιστικής θέσης των ελληνικών περιφερειακών αεροδρομίων».

Ο ιδρυτής και Πρόεδρος του Ομίλου Κοπελούζου, Δημήτρης Κοπελούζος τόνισε την σπουδαιότητα που σηματοδοτεί το έργο αυτό σε περιφερειακό, πανελλαδικό και διεθνές επίπεδο: «Ο εκσυγχρονισμός των αεροδρομίων δημιουργεί αξιόπιστες υπηρεσίες, μεγαλύτερη ασφάλεια στις μετακινήσεις, αναβάθμιση του ελληνικού τουριστικού προϊόντος, ενίσχυση της τοπικής και εθνικής ανταγωνιστικότητας και οικονομίας, καθώς και νέες θέσεις εργασίας. Στόχος μας είναι να δημιουργήσουμε αεροδρόμια αντάξια των προσδοκιών και των απαιτήσεων του ελληνικού λαού και των ξένων επισκεπτών».

Ποια είναι η  Fraport

Fraport AG - η οποία κατατάσσεται μεταξύ των κορυφαίων εταιρειών του κόσμου  σε αεροπορικές δραστηριότητες παγκοσμίως, - προσφέρει ένα πλήρες φάσμα ολοκληρωμένων υπηρεσιών διαχείρισης αερολιμένων και διαθέτει θυγατρικές και επενδύσεις στις πέντε ηπείρους. Επιπλέον, η Fraport είναι ένας δυναμικός εταίρος  στις εμπορικές αεροπορικές επιχειρήσεις και την ανάπτυξη ακινήτων. Το 2013, ο όμιλος Fraport προέβη σε πωλήσεις ύψους € 2.560.000.000, με EBITDA € 880.200.000 και κέρδη της τάξης των € 236.000.000. Πέρυσι, περισσότερα από 103 εκατομμύρια επιβάτες σε όλον τον κόσμο χρησιμοποιήσαν αεροδρόμια στα οποία η Fraport έχει την πλειοψηφία των μετοχών. Το διεθνές χαρτοφυλάκιο της Fraport αποτελείται από 11 αεροδρόμια στην Γερμανία και σε όλον τον κόσμο.

Στο  αεροδρόμιο της Φρανκφούρτης (FRA), το οποίο αποτελεί την έδρα της, η Fraport καλωσόρισε περισσότερους από 58 εκατομμύρια επιβάτες το 2013 και εξυπηρέτησε περίπου 2,1 εκατομμύρια τόνους φορτίου. Για το χρονοδιάγραμμα  πτήσεων της Χειμερινής περιόδου 2014/2015, εξυπηρετείται από 98 επιβατικές αεροπορικές εταιρείες που πετούν προς περίπου 250 προορισμούς σε 105 χώρες σε όλο τον κόσμο. Περισσότερο από το ήμισυ των προορισμών του αεροδρομίου βρόισκεται εκτός Ευρώπης, υπογραμμίζοντας το ρόλο της Φρανκφούρτης ως κύριου κόμβου στο παγκόσμιο σύστημα αεροπορικών μεταφορών. Στην Ευρώπη, το αεροδρόμιο της Φρανκφούρτης κατέχει την πρώτη θέση από την άποψη της χωρητικότητας φορτίου και είναι το τρίτο πιο πολυσύχναστο  στην μεταφορά επιβατών. Με περίπου το 55% του συνόλου των επιβατών που χρησιμοποιούν την Φρανκφούρτη ως κόμβο σύνδεσης, το αεροδρομιο έχει επίσης το υψηλότερο ποσοστό μεταφοράς μεταξύ των μεγάλων ευρωπαϊκών αερολιμένων.

Ο όμιλος Κοπελούζου

Ο Όμιλος Κοπελούζου κατέχει ηγετικό ρόλο στην ελληνική αγορά και αποτελείται από εταιρείες με πεδίο δράσης σε διαφορετικούς στρατηγικούς τομείς επενδύσεων, στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Οι βασικοί τομείς δραστηριότητας είναι: εισαγωγή και εμπορία φυσικού αερίου, παραγωγή και εμπορία ηλεκτρικής ενέργειας, ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (αιολική, υδροηλεκτρική και ηλιακή), προμήθεια ενεργειακού εξοπλισμού, παραχωρήσεις, ακίνητη περιουσία, εκθεσιακά και συνεδριακά κέντρα, υπαίθρια διαφήμιση, διαχείριση αεροδρομίων, σιδηροδρομικά έργα, κατασκευή και διαχείριση έργων μεγάλης κλίμακας, κ.α.

Ο Όμιλος Κοπελούζου και η Fraport αποτελούν εταίρους στην κοινοπραξία που διαχειρίζεται το Αεροδρόμιο Pulkovo, της Αγίας Πετρούπολης, στην Ρωσία.

Σχόλια