Ειδήσεις

Απάντηση της αν. Πρύτανη για το "αίμα για βαθμούς"

Απάντηση στα δημοσιεύματα της "Ν.Κ." - που αναρτήθηκαν και στο neakriti.gr - για την πολύκροτη υπόθεση "αίμα για βαθμούς", μας απέστειλε η αναπληρώτρια Πρύτανης του Πανεπιστημίου Κρήτης και καθηγήτρια της Ιατρικής Σχολής, Ελένη Παπαδάκη.

Το κείμενο της απάντησης έχει ως εξής:

"Αναφορικά με το δημοσίευμα της 21ης Νοεμβρίου 2014 με τίτλο «Πρόγραμμα-πρόκληση: Δώστε αίμα πάρτε βαθμό» που αναφέρεται στο ερευνητικό πρωτόκολλο «Από την ευαλωτότητα στην πρόδρομη ψυχική νόσο» με Επιστημονικά Υπεύθυνο Αναπληρωτή Καθηγητή Ψυχιατρικής του Πανεπιστημίου Κρήτης, θα ήθελα να σημειώσω τα παρακάτω:

Όπως έχει ήδη επισημανθεί με αφορμή προγενέστερο δημοσίευμά σας για το ίδιο θέμα, το Πανεπιστήμιο Κρήτης προκειμένου να διασφαλίσει τις θεμελιώδεις ηθικές αρχές και κανόνες δεοντολογίας στην έρευνα, έχει θεσπίσει με απόφαση Συγκλήτου τον Κώδικα Δεοντολογίας της Έρευνας, τον Κανονισμό Εφαρμογής της και την αρμόδια Επιτροπή Δεοντολογίας. Στην Επιτροπή συμμετέχουν Καθηγητές και Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Κρήτης και Ερευνητικά Ιδρύματα της χώρας μας αλλά και διακεκριμένος Νομικός από την Εθνική Επιτροπή Βιοηθικής.

Το εν λόγω Ερευνητικό Πρωτόκολλο είχε εγκριθεί σε προγενέστερη φάση και επανεξετάσθηκε πρόσφατα με αφορμή το δημοσίευμα της εφημερίδας σας. Η Επιτροπή Δεοντολογίας για άλλη μία φορά δεν διαπίστωσε προβλήματα στο σχεδιασμό του Ερευνητικού Πρωτοκόλλου και δεν βρήκε κανένα λόγο αναίρεσης της προηγηθείσης απόφασης έγκρισής του. Στη συνεδρίαση, μάλιστα, συμμετείχαν ως μέλη της Επιτροπής ο Πρόεδρος της Επιτροπής Δεοντολογίας του ΠΑΓΝΗ και ο τέως Κοσμήτορας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου μας.   

Το δημοσίευμα της εφημερίδας σας περιελάμβανε και επιστολή προς την Πρυτανεία του Καθηγητή Ψυχιατρικής κ. Α. Βγόντζα. Θεωρώντας ότι δεν είναι ακαδημαϊκά ορθό μέλη της Ακαδημαϊκής Κοινότητας να επικοινωνούν δια του τύπου, η Πρυτανεία προτείνει στον Καθηγητή κ. Α. Βγόντζα να απευθύνει τις διευκρινιστικές ερωτήσεις του στην Επιτροπή  Δεοντολογίας, την οποία η Πρυτανεία εμπιστεύεται απόλυτα όπως έχει ήδη δηλώσει.

Ελένη Παπαδάκη

Καθηγήτρια Ιατρικής Παν/μίου Κρήτης

Αναπληρώτρια Πρύτανη Παν/μίου Κρήτης"

Σχόλια