default-image

700 ψυχές στη θάλασσα - Επιχείρηση ρυμούλκησης

Κρήτη
700 ψυχές στη θάλασσα - Επιχείρηση ρυμούλκησης

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η φρεγάτα "Ύδρα", μετά από ολοήμερη προσπάθεια ρυμουλκεί το υπό σημαία Κιριμπάτι M/V "Baris", που μεταφέρει 700 παράνομους μετανάστες και το οποίο δήλωσε τα ξημερώματα της Τρίτης ακυβερνησία. Ο κυβερνήτης του πολεμικού σκάφους ανέλαβε από το μεσημέρι τα καθήκοντα του τακτικού διοικητή και συντονιστή της μεγάλης επιχειρήσεως διασώσεως ανθρώπων και σκάφους, κάτω από δυσμενείς καιρικές συνθήκες και ανέμους βόρειους-βορειοανατολικούς εντάσεως 7 μποφόρ.

Σε συνεργασία και με τις αρμόδιες Αρχές, βλέποντας το πλοίο το οποίο είναι μεν ακυβέρνητο αλλά δεν έχει εισροή υδάτων και δεν κινδυνεύει προς το παρόν κανείς, σε συνδυασμό με τον τεράστιο αριθμό επιβαινόντων και τον κίνδυνο που υπάρχει να μεταφερθούν αυτοί στα παραπλέοντα πλοία με αυτές τις συνθήκες, αποφάσισε ότι ο πλέον ενδεδειγμένος τρόπος είναι η ρυμούλκηση του σκάφους προς την πλησιέστερη ασφαλή ακτή ή λιμένα. Μετά από επανειλημμένες προσπάθειες πρόσδεσης του σκάφους, αργά το βράδυ, η διαδικασία στέφθηκε με επιτυχία, με τη συνδρομή και ελικοπτέρου Super Puma, το οποίο πετά συνεχώς πάνω από το σημείο που βρίσκεται σε εξέλιξη η επιχείρηση.

Από τις 8 το βράδυ η φρεγάτα "Λήμνος" έχει βάλει ρότα για την Ιεράπετρα με εξαιρετικά αργό ρυθμό πλεύσης για λόγους ασφαλείας των επιβαινόντων, γι' αυτό και η άφιξή τους στον τόπο αποβίβασης δεν αναμένεται πριν τις 12 το μεσημέρι της Τετάρτης. Και αυτό γιατί όση ώρα διαρκούσε η προσπάθεια πρόσδεσης οι ισχυροί άνεμοι και ο έντονος κυματισμός παρέσυραν σε ακόμη μεγαλύτερη απόσταση από τη στεριά το σκάφος που κινδύνευε.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες τις τελευταίες ώρες πάνω στο σκάφος επικρατεί ηρεμία, καθώς οι κινήσεις των σωστικών συνεργείων φαίνεται να καθησύχασαν τους εκατοντάδες έντρομους μετανάστες, που είχαν πανικοβληθεί όσο η τύχη τους φαινόταν αβέβαιη.

Μεγάλο προβληματισμό προκαλούν οι αναφορές ότι τα στελέχη του Πολεμικού Ναυτικού έχουν εντοπίσει ανάμεσα στους εξαθλιωμένους παράνομους μετανάστες και άτομα που πιθανότατα φέρουν οπλισμό, κάτι που ωστόσο δεν ήταν σε θέση να επιβεβαιώσει είτε να διαψεύσει ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας κ. Σεραφείμ Τσόκας, που βρίσκεται από το βράδυ της Τρίτης στην Ιεράπετρα.

Σε κατάσταση συναγερμού οι υγειονομικές Αρχές

Σε κατάσταση συναγερμού τέθηκαν ταυτόχρονα και οι υγειονομικές υπηρεσίες της Κρήτης, για την περίθαλψη των εκατοντάδων μεταναστών που επιβαίνουν στο πλοίο που έχει εκπέμψει σήμα κινδύνου.

Η επιφυλακή αφορά πρώτα απ' όλα στον ιατρικό έλεγχο όλων των επιβαινόντων στο σκάφος πριν την αποβίβασή τους σε οποιοδήποτε σημείο αποφασιστεί να μεταφερθούν.

Όπως δήλωσε ο διοικητής της Υγειονομικής Περιφέρειας Κρήτης Αντώνης Γρηγοράκης, από τη στιγμή που δεν είναι γνωστή η υπηκοότητα των ατόμων που επιβαίνουν στο σκάφος, κανείς δε θα αποβιβαστεί αν δε δοθεί το "πράσινο φως" από γιατρούς και λοιμωξιολόγους που θα κληθούν να διαχειριστούν το περιστατικό, εφόσον ολοκληρωθεί η επιχείρηση διάσωσης και οι μετανάστες φιλοξενηθούν στην Κρήτη.

Ζητείται συνδρομή

Και καθώς αφού φαίνεται ότι η επιχείρηση διάσωσης θα λάβει αίσιο πέρας, το θέμα είναι τι θα γίνει το "ανθρώπινο φορτίο" του φορτηγού, οι εκατοντάδες μετανάστες που βρίσκονται πάνω στο "Baris".

Ήδη υπάρχουν αντιδράσεις από την Ιεράπετρα και τη Σητεία, την ώρα που η Περιφέρεια Κρήτης ζήτησε τη συνδρομή του υπουργείου Εθνικής Άμυνας για να δοθεί αρωγή και φιλοξενία στους μετανάστες. Μάλιστα ο αρμόδιος αντιπεριφερειάρχης είχε σχετική τηλεφωνική συνομιλία με την αναπληρωτή υπουργό Εθνικής Άμυνας Φώφη Γεννηματά.

Ο Σ. Τσόκας στην Κρήτη

Στο μεταξύ έφτασε στο νησί και ο γ.γ. του υπουργείου Δημόσιας Τάξης Σεραφείμ Τσόκας, προκειμένου να αναλάβει το συντονισμό των προσπαθειών φιλοξενίας των μεταναστών. Ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, εμφανίστηκε καθησυχαστικός σημειώνοντας ότι μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν ανησυχητικά δείγματα για λοιμώδη νοσήματα, ωστόσο η υποδοχή και διαλογή τους θα γίνει με κάθε δυνατή προφύλαξη.

«Το σίγουρο είναι πως κάποιοι από τους επιβάτες και ιδίως τα παιδιά θα χρειαστούν ιατρική βοήθεια και νοσηλεία», όπως είπε ο Σεραφείμ Τσόκας. Ο ίδιος διευκρίνισε πως «όσοι δεν είναι Σύριοι υπήκοοι για τους οποίους υπάρχει ειδικό καθεστώς, θα προωθηθούν μετά την περίθαλψη τους σε άλλους χώρους φιλοξενίας».

Έλλη Κοκάλη

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News