default-image

Σε απεργιακό κλοιό και η Κρήτη

Κρήτη
Σε απεργιακό κλοιό και η Κρήτη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σε απεργιακό κλοιό θα βρεθεί μεθαύριο Πέμπτη η Κρήτη, όπως και όλη η χώρα, αφού, λόγω της 24ης απεργίας που έχουν προκηρύξει η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ, μπαίνει "λουκέτο" στα πάντα! Δημόσιο, υπηρεσίες, νοσοκομεία, τράπεζες, εμπορικά καταστήματα αλλά και μεταφορές, είτε ακτοπλοϊκές είτε αεροπορικές, αναμένεται να «νεκρώσουν» από τα ξημερώματα της Πέμπτης μέχρι τα ξημερώματα της επόμενης ημέρας...

Για μια απεργία-σταθμό για τις λαϊκές διεκδικήσεις κάνει λόγο ο τοπικός ΣΥΡΙΖΑ στο Ηράκλειο, που απηύθυνε χθες κάλεσμα για μαζική συμμετοχή στη μεθαυριανή απεργιακή κινητοποίηση.

«Η γενική πανελλαδική απεργία στις 27 Νοέμβρη πρέπει να εξελιχθεί σε μια μεγάλη λαϊκή κινητοποίηση που θα στείλει ηχηρό μήνυμα αντίστασης και ανατροπής του μνημονιακού καθεστώτος. Την ίδια στιγμή που η συγκυβέρνηση τάχα διαπραγματεύεται σκληρά με τους τροϊκανούς και μιλάει για το τέλος των μνημονίων εμπαίζοντας την κοινωνία, την ίδια ώρα ετοιμάζει από κοινού με την τρόικα νέα σκληρά, άδικα αντιλαϊκά μέτρα που στοχεύουν στα εναπομείναντα εργασιακά, ασφαλιστικά και δημοκρατικά δικαιώματα», ανέφεραν χαρακτηριστικά σε χθεσινή συνέντευξη Τύπου ο βουλευτής Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ Μιχάλης Κριτσωτάκης και ο γραμματέας της Ν.Ε. Ηρακλείου του κόμματος Γιάννης Παυλιδάκης, ενόψει της μεθαυριανής πανελλαδικής 24ωρης απεργίας. Απεργίας που προκήρυξαν η ΑΔΕΔΥ και η ΓΣΕΕ, προειδοποιώντας μάλιστα την κυβέρνηση πως, εάν επιχειρήσει να προωθήσει στη Βουλή νέα εξοντωτικά μέτρα, όπως «το "μισθολόγιο πείνας" που επεξεργάζεται, την πλήρη ανατροπή του ασφαλιστικού συστήματος και την κατάργηση συνδικαλιστικών ελευθεριών» οι εργαζόμενοι στο Δημόσιο θα κλιμακώσουν τους αγώνες τους με άμεση κήρυξη απεργιακών κινητοποιήσεων.

Στην 24ωρη απεργία της ΓΣΕΕ θα συμμετάσχουν οι εργαζόμενοι στις τράπεζες. «Ως κομμάτι του εργατοϋπαλληλικού κινήματος, είμαστε έτοιμοι να συμβάλουμε με τις δικές μας δυνάμεις σε μια κοινή προσπάθεια ανάταξης της οικονομίας και της παραγωγικής ανασυγκρότησης της χώρας, που θα έχει, όμως, ως επίκεντρο την κοινωνία και τον άνθρωπο και θα θέτει τέρμα στην πολιτική της λιτότητας, των μνημονίων και των αδιεξόδων», σημειώνει σε ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία Τραπεζοϋπαλληλικών Οργανώσεων Ελλάδας.

Στην απεργία συμμετέχει και ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος (ΠΙΣ), καλώντας σε όλους τους γιατρούς σε αποχή από τα καθήκοντά τους. Ανάλογες αποφάσεις έλαβαν επίσης η ΟΕΝΓΕ και η ΠΟΕΔΗΝ.

Στο πλαίσιο της απεργιακής κινητοποίησης αναμένεται "λουκέτο" και στο χώρο των μεταφορών, αφού στην απεργία θα συμμετέχουν και οι ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας, ενώ δεμένα στα λιμάνια θα παραμείνουν τα πλοία στα λιμάνια την Πέμπτη, λόγω της συμμετοχής της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας στην απεργία. Η απεργία των ναυτικών θα είναι σε όλες τις κατηγορίες πλοίων, με έναρξη την 00:01 της 27ης Νοεμβρίου και λήξη στις 12:00 τα μεσάνυχτα της ίδιας μέρας...

Κλειστά και τα καταστήματα

Σε τοπικό επίπεδο, πέρα από το δημόσιο τομέα, τις υπηρεσίες, το χώρο της υγείας και τις τράπεζες, σε απεργιακό μοτίβο θα κινηθούν και άλλοι χώροι. Όπως ο εμπορικός. Ο Εμπορικός Σύλλογος Ηρακλείου εισηγείται προς τα μέλη του να κατεβάσουν ρολά στα καταστήματα τη Πέμπτη.

Συμμετοχή στην απεργία αποφάσισαν και οι μηχανικοί, όπως και οι εργαζόμενοι στις φυλακές της Ν. Αλικαρνασσού, κάτι που σημαίνει πως μεθαύριο δε θα γίνονται μεταγωγές κρατουμένων ούτε επισκεπτήρια.

Την ίδια στιγμή, στους δρόμους κατεβαίνουν μεθαύριο και οι φοροτεχνικοί, στο πλαίσιο των κινητοποιήσεων που προκήρυξαν η ΓΣΕΒΕΕ και η ΟΕΒΕΝΗ. Στο Ηράκλειο έχει προγραμματιστεί συγκέντρωση διαμαρτυρίας στις 8 το πρωί, μπροστά από τα γραφεία της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης.

Μπάμπης Σαββίδης

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News