default-image

Ιεράπετρα: "Όχι" στο ξεπούλημα της ΕΛΓΟ "Δήμητρα"

Κρήτη
Ιεράπετρα: "Όχι" στο ξεπούλημα της ΕΛΓΟ "Δήμητρα"

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Φήμες που κυκλοφορούν τις τελευταίες μέρες στην Ιεράπετρα θέλουν τον ΕΛΓΟ "Δήμητρα" να παραχωρεί στο ΤΑΙΠΕΔ, με σκοπό την εκποίηση, δύο αγροκτήματα-φιλέτα, στα οποία για πολλά χρόνια ήταν εγκατεστημένος ο Σταθμός Γεωργικής Έρευνας του ΕΘΙΑΓΕ, με τεράστια προσφορά μέσα από τα ερευνητικά του προγράμματα στην αγροτική ανάπτυξη του τόπου.

Αυτή του την ανησυχία και τις φήμες που κυκλοφορούν μετέφερε στο τελευταίο Δημοτικό Συμβούλιο Ιεράπετρας ο δημοτικός σύμβουλος επικεφαλής της "Κίνησης Πολιτών", πρώην πρόεδρος του Αγροτικού συλλόγου "Ησίοδος" κ. Μανόλης Γερακιανάκης, ζητώντας να γίνει άμεσα η σχετική παρέμβαση από τη δημοτική Αρχή για να ξεκαθαριστεί και να διευκρινιστεί το θέμα.

«Αν οι φήμες που κυκλοφορούν επιβεβαιωθούν, οι αγρότες που θεωρούμε ότι αυτά τα ακίνητα θα πρέπει να αξιοποιηθούν από τον ΕΛΓΟ "Δήμητρα" προς όφελος της ανάπτυξης του αγροτικού τομέα, για να μην καταλήξουν στα χέρια ιδιωτών, προκειμένου να μπουν κάποια χρήματα στα κρατικά ταμεία, θα αντιδράσουμε δυναμικά.

Τα δυο αγροκτήματα που βρίσκονται στην περίμετρο της πόλης είναι γύρω στα 35 στρέμματα, διαθέτουν άριστες εγκαταστάσεις και καινούργια εργαστήρια τα οποία αγοράστηκαν πριν λίγα χρόνια, αλλά παραμένουν ανεκμετάλλευτα, γιατί συνταξιοδοτήθηκε το επιστημονικό και το εργατικό δυναμικό του σταθμού και δεν αναπληρώθηκε ποτέ.

Αξιώνουμε από τη δημοτική Αρχή να μην επιτρέψει την εκποίηση των δυο αγροκτημάτων της Ιεράπετρας, και να διεκδικήσει να φιλοξενηθεί σε αυτά τα 35 στρέμματα το ένα από τα τέσσερα πιλοτικά αγροκτήματα που θα δημιουργηθούν στην Κρήτη, για να υποστηρίξουν το Κέντρο Αγροτικής Ανάπτυξης και Νησιωτικής Οικονομίας που έχει ανακοινώσει ο ΕΛΓΟ "Δήμητρα" με έδρα το Ηράκλειο. Ένα τέτοιο πιλοτικό αγρόκτημα, που θα έχει ως στόχο την εκπαίδευση των αγροτών κυρίως, πρέπει να δημιουργηθεί στην περιοχή όπου χτυπά η καρδιά των θερμοκηπιακών καλλιεργειών», μας είπε ο Μανόλης Γερακιανάκης.

Ο τελευταίος προϊστάμενος του Σταθμού Γεωργικής Έρευνας της Ιεράπετρας, ιολόγος κ. Απόστολος Αυγελής, θυμάται με πικρία ότι η "ταφόπλακα" στην αγροτική έρευνα μπήκε το 2010 με υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης τον Κώστα Σκανδαλίδη.

«Είχαμε βγει τότε στη ζητιανιά και είχαμε μαζέψει πάνω από 12.000 ευρώ για να αγοράσουμε τα μηχανήματα που είχαμε ανάγκη, προκειμένου να τελειοποιήσουμε τα εργαστήριά μας. Σήμερα ο Σταθμός έχει ρημάξει. Έχει μπει λουκέτο στο μεγάλο αγρόκτημα των 27 στρεμμάτων και έχει ενοικιαστεί σε ιδιώτη το μικρότερο που είναι γύρω στα 8 στρέμματα. Χάθηκαν όλα τα αποτελέσματα της έρευνας των ντόπιων σπόρων και των γηγενών ποικιλιών που είχαμε παρακολουθήσει. Αυτές οι σειρές χάθηκαν από τη στιγμή που σταμάτησαν οι πειραματικές φυτεύσεις. Αυτά τα πειράματα τα είχε χρηματοδοτήσει τότε ο Δήμος Ιεράπετρας. Άκουσα και εγώ για τα πιλοτικά αγροκτήματα που θα κάνει ο ΕΛΓΟ "Δήμητρα".

Τα αγροκτήματα του Σ.Γ.Ε. στην Ιεράπετρα είναι κατάλληλα για να φιλοξενήσουν αυτές τις δράσεις. Το μεγάλο πρόβλημα όμως είναι το επιστημονικό και το εργατικό δυναμικό.

Δεν κάνουν προσλήψεις, και ένας- ένας που συνταξιοδοτείται αφήνει πίσω του ένα κενό που δεν αναπληρώνεται. Οι καθηγητές που μπαίνουν κατά καιρούς στη διοίκηση του ΕΛΓΟ "Δήμητρα" θέλουν να προσφέρουν, αλλά μέχρι να ενημερωθούν τους αλλάζουν και έτσι η έρευνα παραμένει στάσιμη», σχολιάζει ο ιολόγος κ. Απόσολος Αυγελής.

Το Κέντρο Αγροτικής Ανάπτυξης

Τον περασμένο μήνα ανακοινώθηκε η λειτουργία του Κέντρου Αγροτικής Ανάπτυξης Νησιωτικής Οικονομίας με έδρα το Ηράκλειο, ως ένα από τα πέντε Κέντρα που θα λειτουργήσει ο ΕΛΓΟ-"Δήμητρα" σε όλη τη χώρα.

Η ανακοίνωση έγινε σε συνάντηση που είχαν στην Περιφέρεια Κρήτης η θεματική αντιπεριφερειάρχης Πρωτογενούς Τομέα κ. Θεανώ Βρέντζου, ο πρόεδρος του Ελληνικού Γεωργικού Οργανισμού ΕΛΓΟ-"Δήμητρα", καθηγητής, κ. Σέρκος Χαρουτουνιάν, και στελέχη της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας της Περιφέρειας Κρήτης.

Το Κέντρο Αγροτικής Ανάπτυξης θα καλύπτει τις δραστηριότητες της εκπαίδευσης των αγροτών, της μεταφοράς τεχνολογίας και καινοτομίας, των επιθεωρήσεων και των ελέγχων στο πολλαπλασιαστικό υλικό.

Στόχος είναι το Κέντρο να συνεργάζεται με την Περιφέρεια έτσι ώστε να συμβάλει αποφασιστικά στην αγροτική ανάπτυξη της Κρήτης. Κυρίαρχη δράση θα είναι η μεταφορά και ενσωμάτωση νέας τεχνολογίας στον αγροτικό τομέα. Η σημαντικότερη δράση θα είναι η δημιουργία και λειτουργία πρότυπων αγροκτημάτων, και στους τέσσερις νομούς της Κρήτης, όπου το ΕΘΙΑΓΕ είχε εγκαταστάσεις που έχουν τώρα παραχωρηθεί στον ΕΛΓΟ "Δήμητρα".

Τα πρότυπα αγροκτήματα θα λειτουργήσουν ως σύμπραξη του ΕΛΓΟ-Δήμητρα με την Περιφέρεια και άλλους τοπικούς φορείς. Στόχος των πρότυπων αγροκτημάτων θα είναι η διάχυση της αγροτικής τεχνολογίας και καινοτομίας μέσα από δραστηριότητες επιδεικτικών και αποδεικτικών δράσεων και εκπαίδευσης, έτσι ώστε η ενσωμάτωση και υιοθέτηση νέων τεχνολογιών να επιτυγχάνεται χωρίς το υψηλό κόστος σε χρήμα και χρόνο όταν αυτό επιχειρείται στο επίπεδο της αγροτικής επιχείρησης. Οι δράσεις θα αποφασίζονται από τους παραγωγικούς φορείς της Περιφέρειας και θα επικεντρώνονται σε νέες καλλιέργειες, νέες ποικιλίες ή παραδοσιακές ποικιλίες, νέες τεχνικές καλλιέργειας ή βελτίωση τοπικών φυλών ζώων, καθώς και βελτίωση των συνθηκών εκτροφής η βελτίωση της διατροφής των τοπικών φυλών ζώων.

Νίκος Πετάσης

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News