default-image

ΕΣΔΑΚ-ΤΕΙ: Δύο εκδηλώσεις για την πρόληψη της δημιουργίας σκουπιδιών

Κρήτη
ΕΣΔΑΚ-ΤΕΙ: Δύο εκδηλώσεις για την πρόληψη της δημιουργίας σκουπιδιών

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Το πρόβλημα των απορριμμάτων δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά αν δεν αναλάβουμε δράσεις ως φορείς και αν δεν ευαισθητοποιηθούμε ως πολίτες προς την κατεύθυνση της πρόληψης και μείωσης της παραγωγής τους».

Με αυτή την κεντρική ιδέα και στα πλαίσια της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Πρόληψης Αποβλήτων 2014, ο Ενιαίος Σύνδεσμος Απορριμμάτων Κρήτης και το ΤΕΙ Κρήτης διοργανώνουν σήμερα Δευτέρα και την ερχόμενη Πέμπτη δυο εκδηλώσεις αφιερωμένες στην πρόληψη των αποβλήτων και ειδικότερα στην πρόληψη της απόρριψης τροφίμων, με ελεύθερη είσοδο για το κοινό.

Συγκεκριμένα, σήμερα από τις 5 το απόγευμα μέχρι τις 10 το βράδυ στο νέο αμφιθέατρο ΣΕΥΠ του ΤΕΙ στον Εσταυρωμένο Ηρακλείου θα πραγματοποιηθεί το δεύτερο μέρος του βιωματικού σεμιναρίου με τίτλο "Καλύτερη Διατροφή - Λιγότερα Απόβλητα".

Σκοπός του προγράμματος είναι να μεταδοθεί στους πολίτες γνώση και τεχνογνωσία για την διαχείριση των τροφίμων από την αγορά μέχρι την κατανάλωση έτσι, ώστε αυτά να καλύπτουν τις διατροφικές ανάγκες, να διατηρούνται στην καλύτερη δυνατή κατάσταση και ποιότητα μέχρι την κατανάλωση και γενικότερα να αξιοποιούνται όσο καλύτερα γίνεται, χωρίς απώλειες και απόβλητα που μπορούμε να προλάβουμε.

Αποτελεί συνέχεια του σεμιναρίου που υλοποιήθηκε τον Απρίλιο 2014 στα πλαίσια του προγράμματος LIFE-WASP Tool. Ωστόσο, το δεύτερο μέρος είναι αυτοτελές και μπορούν να συμμετέχουν οι ενδιαφερόμενοι ακόμα και αν δεν έχουν παρακολουθήσει το πρώτο μέρος. Τα θέματα του σεμιναρίου έχουν να κάνουν με τις ποιοτικές και ποσοτικές ανάγκες διατροφής - σωστός προγραμματισμός και υπολογισμός μερίδων - καθώς και με την αγορά και συντήρηση φρέσκων τροφίμων, όπου θα μιλήσει ο αν. καθηγητής ΤΕΙ Κρήτης Γεώργιος Α. Φραγκιαδάκης.

Επίσης, με τη διαχείριση αποβλήτων τροφίμων και συσκευασιών τους, χρήση κομποστοποιητή, χρήση bokashi, όπου θα μιλήσει η δρ χημικός μηχανικός ΕΣΔΑΚ Όλγα Χρήστου.

Την Πέμπτη από τις 5:30 το απόγευμα έως τις 9:30 το βράδυ θα πραγματοποιηθεί ενημερωτική ημερίδα "Λιγότερα Απόβλητα - Όχι απόβλητα Τροφίμων" στην αίθουσα "Ανδρόγεω" του Δήμου Ηρακλείου. Τα θέματα που θα αναπτυχθούν αφορούν:

-Την πρόληψη και μείωση της παραγωγής αποβλήτων - αναγκαίες προτεραιότητες για τη διαχείριση του προβλήματος, με ομιλήτρια την κ. Χρήστου.

-Τις νέες δράσεις πρόληψης αποβλήτων στην πόλη μας: Πρόληψη αποβλήτων πλαστικής σακούλας. Ιωάννα Γιακουμάκη, μηχανολόγος μηχανικός ΕΣΔΑΚ.

-Πρόληψη αποβλήτων ρουχισμού-Διαλογή στην Πηγή με την MSc χημικό μηχανικό ΕΣΔΑΚ Καλλιόπη Μπορμπουδάκη.

Ο κ. Φραγικαδάκης θα μιλήσει για την έννοια και σημασία της ημερομηνίας λήξης σε σχέση με την καταλληλότητα των τροφίμων για κατανάλωση, ενώ για τα "Υπολείμματα τροφίμων-χρήσιμα υλικά και όχι απόβλητα-εναλλακτικές δυνατότητες τελικής διάθεσης" θα μιλήσει ο αναπληρωτής καθηγητής του ΤΕΙ Κρήτης Θρασύβουλος Μανιός.

Τέλος, θα προβληθεί ντοκιμαντέρ με τίτλο "Πεταμένα τρόφιμα" (Taste the Waste) του Valentine Turn, που παρουσιάστηκε από την εκπομπή της ΕΤ1 doc - on - air (παραγωγή 2010).

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News