Ειδήσεις

Xωρίς... πολίτες η κινητοποίηση για το αεροδρόμιο Χανίων

Με μελανό σημείο την παντελή απουσία πολιτών, παρά το γεγονός ότι είχε δοθεί μεγάλη δημοσιότητα, πραγματοποιήθηκε το πρωί του Σαββάτου στα Χανιά η συγκέντρωση, τελικά μόνο φορέων, στο αεροδρόμιο της πόλης, κατά της ιδιωτικοποίησής του.

Με φόντο τα έργα επέκτασης τα οποία προχωρούν με πολύ γρήγορους ρυθμούς, οι συμμετέχοντες εξέφρασαν με τις τοποθετήσεις αλλά και με ψήφισμά τους το «όχι» των φορέων από τα Χανιά και το Ρέθυμνο στην ιδιωτικοποίηση του "Ι. Δασκαλογιάννης".

Εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης καθώς και πολιτικών και κοινωνικών φορέων που συμμετείχαν είπαν «όχι» λίγα 24ωρα πριν το ΤΑΙΠΕΔ ανοίξει τους φακέλους με τις τεχνικές και οικονομικές προσφορές των τριών υποψήφιων επενδυτών και ζήτησαν τα αεροδρόμιο Χανίων να παραμείνει υπό κρατικό έλεγχο.

«Δεν μπορούμε να δεχτούμε τη λογική της ιδιωτικοποίησης του αεροδρομίου», δήλωσε χαρακτηριστικά ο αντιπεριφερειάρχης Χανίων Απόστολος Βουλγαράκης, εκφράζοντας παράλληλα τον προβληματισμό του για την απουσία των πολιτών και τονίζοντας ότι ο αγώνας θα συνεχιστεί μέχρι τέλους.

Κατά της ιδιωτικοποίησης έχει ταχθεί με ομόφωνο ψήφισμά του και το Δημοτικό Συμβούλιο Χανίων, με το δήμαρχο Τάσο Βάμβουκα να δηλώνει ότι «μετά το άνοιγα των φακέλων των προσφορών ο Δήμος αλλά και η Αντιπεριφέρεια θα προσβάλουν νομικά τη διαδικασία της ιδιωτικοποίησης στα ελληνικά αλλά και ευρωπαϊκά δικαστήρια».

Και ο Β. Λαμπρινός στη συγκέντρωση

Παρών ήταν και ο δήμαρχος Ηρακλείου Βασίλης Λαμπρινός. Στην τοποθέτησή του μάλιστα εξέφρασε τη συμπαράσταση του συνόλου της αυτοδιοίκησης του νησιού στο αίτημα των φορέων από τα Χανιά και το Ρέθυμνο να μην ιδιωτικοποιηθεί το αεροδρόμιο "I. Δασκαλογιάννης".

«Είμαι σήμερα εδώ για να στείλω το μήνυμα ότι το αεροδρόμιο Χανίων θα πρέπει να μην απολέσει το δημόσιο χαρακτήρα του», δήλωσε ο κ. Λαμπρινός.

Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ

Στη συγκέντρωση παρόντες ήταν και οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Ανδρέας Ξανθός και του ΚΚΕ Διαμάντω Μανωλάκου.

«Λέμε όχι και είμαστε αντίθετοι στο ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας. Μετά τη λεηλασία των εισοδημάτων του λαού είμαστε σε μια φάση λεηλασίας και της δημόσιας περιουσίας», επισήμανε μεταξύ άλλων ο κ. Ξανθός.

«Μέσα σε καθεστώς αυστηρής λιτότητας για τους πολίτες δεν πρέπει να περάσει η εξυπηρέτηση των συμφερόντων των επιχειρηματικών», τόνισε η κ. Μανωλάκου.

Οι συμμετέχοντες ύψωσαν πανό στο οποίο αναγραφόταν «όχι στην ιδιωτικοποίηση» ενώ στην κινητοποίηση συμμετείχε και ο Σύλλογος Εργαζομένων στην Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συλλόγου Μανώλη Αρμουτάκη, «οι εργαζόμενοι στην ΥΠΑ είναι αντίθετοι στις ιδιωτικοποίηση τόσο του αεροδρομίου Χανίων όσο και των άλλων περιφερειακών αεροδρομίων, κάτι που αποτελεί και θέση της Ομοσπονδίας».

Την αντίθεσή τους στην ιδιωτικοποίηση του αεροδρομίου εξέφρασαν σε σύντομες ομιλίες τους όλοι όσοι πήραν το λόγο, ενώ οι τοπικοί φορείς του τουρισμού προέβαλαν  το επιχείρημα ότι τυχόν αύξηση των τελών του αεροδρομίου θα δημιουργήσει κύμα ανάσχεσης της τουριστικής κίνησης προς τη δυτική Κρήτη που τα τελευταία χρόνια παρουσιάζει μεγάλη αύξηση.

Κατά της ιδιωτικοποίησης του αεροδρομίου, με το επιχείρημα ότι θα συμβάλει αρνητικά στην τουριστική κίνηση, τάχθηκε και ο αντιπρόεδρος του Επιμελητηρίου Χανίων Χρήστος Μυλωνάκης.

Παρόντες στην κινητοποίηση ήταν όλοι οι δήμαρχοι της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων, καθώς και αντιπροσωπεία από την τοπική αυτοδιοίκηση Ρεθύμνου.

Στο χώρο της κινητοποίησης, που έγινε σε ώρα που δεν υπήρχαν πτήσεις, ισχυρή αλλά διακριτική ήταν η παρουσία της ΕΛ.ΑΣ.  

Αντώνης Νομικός

Σχόλια