Ειδήσεις

Παρέμβαση Μαριά για τις συντάξεις ΟΓΑ των ομογενών

Ερώτηση για την άρση της «κοινωνικής αδικίας που υφίστανται οι 25.000 ανασφάλιστοι υπερήλικες ομογενείς από την πρώην ΕΣΣΔ και χιλιάδες Βορειοηπειρώτες», στους οποίους έχουν διακοπεί οι συντάξεις ΟΓΑ και η ιατροφαρμακευτική περίθαλψη «με την εφαρμογή του μνημονιακού Ν.4093/2012», κατέθεσε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ο ευρωβουλευτής Νότης Μαριάς.

Ο αντιπρόεδρος των Ευρωπαίων Αντιφεντεραλιστών και επικεφαλής του πολιτικού κινήματος "Αντιμνημονιακοί Πολίτες" υπογραμμίζει στην ερώτησή του προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ότι ο Ν.4093/2012 "Μεσοπρόθεσμο πλαίσιο δημοσιονομικής στρατηγικής 2013-2016" «απαιτεί εικοσαετή μόνιμη και νόμιμη παραμονή στην Ελλάδα των δικαιούχων προνοιακού επιδόματος ανασφάλιστων υπερηλίκων του Ν.1296/1982», κάτι που, όπως επισημαίνει, «συνιστά διάκριση σε βάρος των ως άνω ομογενών».

Επιπλέον, ο ευρωβουλευτής παρατηρεί ότι στο Ν.4093/2012, στο γνωστό Μεσοπρόθεσμο, ορίστηκε ως νέα προϋπόθεση όχι μόνο το να μη λαμβάνουν οι ως άνω δικαιούχοι αλλά και να μη δικαιούνται σύνταξη από τις χώρες προέλευσής τους.

Ο κ. Μαριάς σημειώνει με έμφαση ότι «οι διατάξεις του Ν. 4093/2012 παραβιάζουν κατάφωρα το Δίκαιο της Ε.Ε.» και ερωτά την Επιτροπή για τα μέτρα που προτίθεται να λάβει και εντός ποιου χρονοδιαγράμματος, προκειμένου να εφαρμοστεί το Δίκαιο της Ε.Ε. και να αποκατασταθεί η σύνταξη του ΟΓΑ που ελάμβαναν οι άνω πρώην δικαιούχοι πριν την ψήφιση του Ν.4093/2012.

Το πλήρες κείμενο της ερώτησης του Νότη Μαριά έχει ως εξής:

«Με το μνημονιακό Ν. 4093/2012 διακόπηκαν οι συντάξεις ΟΓΑ και η ιατροφαρμακευτική περίθαλψη σε 25.000 ανασφάλιστους υπερήλικες ομογενείς από την πρώην ΕΣΣΔ και σε χιλιάδες Βορειοηπειρώτες, καθώς ο παραπάνω νόμος απαιτεί εικοσαετή μόνιμη και νόμιμη παραμονή στην Ελλάδα των δικαιούχων προνοιακού επιδόματος ανασφάλιστων υπερηλίκων του Ν.1296/1982,γεγονός που αποτελεί διάκριση εις βάρος των ως άνω ομογενών.

Επιπλέον, στο Ν. 4093/2012 ορίστηκε ως νέα προϋπόθεση όχι μόνο να μη λαμβάνουν οι ως άνω δικαιούχοι αλλά και να μη δικαιούνται σύνταξη από τις χώρες προέλευσής τους.

Οι διατάξεις του Ν. 4093/2012 είναι αντίθετες προς το Δίκαιο της Ε.Ε. και ειδικότερα παραβιάζουν την Οδηγία 2000/43 για την εφαρμογή της αρχής της ίσης μεταχείρισης προσώπων ασχέτως φυλετικής ή εθνοτικής καταγωγής, τις διατάξεις του Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ε.Ε. (δικαίωμα αξιοπρεπούς διαβίωσης), δικαιώματα των ηλικιωμένων (άρθρο 25), το άρθρο 34 για την κοινωνική αρωγή και τις διατάξεις της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Ερωτάται η Επιτροπή:

Τι μέτρα και εντός ποιου χρονοδιαγράμματος προτίθεται να λάβει, προκειμένου να εφαρμοστούν οι κείμενες διατάξεις του Δικαίου της Ε.Ε., για να πάψει άμεσα η κοινωνική αδικία που υφίστανται οι ως άνω πρώην δικαιούχοι και να αποκατασταθεί η σύνταξη του ΟΓΑ που ελάμβαναν αυτοί πριν την ψήφιση του Ν.4093/2012».

Σχόλια