default-image

Η Σοφία της Ισπανίας εγκαινίασε την έκθεση El Greco στην Αθήνα

Πολιτισμός
Η Σοφία της Ισπανίας εγκαινίασε την έκθεση El Greco στην Αθήνα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Με επιτυχία που ξεπέρασε και τις μεγάλες προσδοκίες των οργανωτών εγκαινιάστηκε χθες, Πέμπτη 20 Νοεμβρίου 2014, από τη βασίλισσα Σοφία της Ισπανίας η έκθεση "Ο Δομήνικος Θεοτοκόπουλος μεταξύ Βενετίας και Ρώμης" (20/11/2014-1/3/2015), συνδιοργάνωση του Μουσείου Μπενάκη και του Ιστορικού Μουσείου Κρήτης. Η έκθεση μεταφέρθηκε στο Μουσείο Μπενάκη της οδού Πειραιώς από το Ιστορικό Μουσείο Κρήτης, όπου πρωτοπαρουσιάστηκε, από τον Ιούνιο ως τα τέλη του περασμένου Οκτωβρίου. Στο Μουσείο Μπενάκη θα διαρκέσει ως την 1η του Μάρτη 2015.

Το αίθριο και οι αίθουσες του Μουσείου Μπενάκη κατακλύστηκαν από κόσμο και η ικανοποίηση, ακόμα και η συγκίνηση ήταν διάχυτες στο κοινό.

Με επίκεντρο τους δύο πίνακες του Γκρέκο που εκτίθενται μόνιμα στο Ιστορικό Μουσείο Κρήτης, την "Άποψη του Όρους και της Μονής Σινά", που ανήκει στα Ιδρύματα Ανδρέα και Μαρίας Καλοκαιρινού και τη "Βάπτιση του Χριστού", που ανήκει στο Δήμο Ηρακλείου, η έκθεση αφηγείται τη διαδρομή του Δομήνικου Θεοτοκόπουλου στην Ιταλία και ανιχνεύει τον κύκλο των γνωριμιών του και την προσπάθειά του να διαμορφώσει το προσωπικό του ιδίωμα και να καθιερωθεί ως ζωγράφος στην κοιτίδα της Αναγέννησης.  

Για την έκθεση μίλησαν ο καθηγητής Αλέξης Καλοκαιρινός, πρόεδρος της Εταιρείας Κρητικών Ιστορικών Μελετών και ο επιστημονικός επιμελητής καθηγητής Νίκος Χατζηνικολάου, οι οποίοι και ξενάγησαν τη βασίλισσα Σοφία.

Το γεγονός καλύφθηκε με εκτεταμένες ανταποκρίσεις από τον ισπανικό Τύπο.

Με παρόμοια επιτυχία αναμένεται και η ολοκλήρωση του Διεθνούς Επιστημονικού Συνεδρίου "El Greco from Crete, to Venice, to Rome, to Toledo" (21-23/11/2014), με τη συμμετοχή κορυφαίων μελετητών του έργου του καλλιτέχνη που βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News