default-image

Νέα πλαστικά που ανακυκλώνονται μόνα τους

Επιστήμη
Νέα πλαστικά που ανακυκλώνονται μόνα τους

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τα αμέτρητα ηλεκτρονικά gudgets που κάθε μέρα καταλήγουν στα σκουπίδια είναι δύσκολο να ανακυκλωθούν και λίγοι γνωρίζουν πώς να αντιμετωπίσουν αυτό το πρόβλημα.  

Οι δυσκολίες ξεκινούν από το πλαστικό τους περίβλημα: Είναι δύσκολο να σπάσει αλλά και επικίνδυνο να καεί και λιώσει. Ερευνητές τώρα ανακοίνωσαν ότι σχεδίασαν νέα πλαστικά που διασπώνται όταν εκτεθούν στο φως. Τα πλαστικά αποτελούνται από μακριές, επαναλαμβανόμενες αλυσίδες μικρών μορίων. Οι ερευνητές θέρμαναν ένα διάλυμα μορίων που προέρχονται από φρουκτόζη - τις βασικές δομικές μονάδες για τα πλαστικά τους- και μόρια που μπορούν να απορροφήσουν φως, σχηματίζοντας τις μεγάλες αλυσίδες των πλαστικών, τα οποία έγιναν ανοιχτόχρωμα καφέ και συμπαγή . Τα μόρια που απορροφούν φως αποσπώνται από τις αλυσίδες όταν εκτίθενται σε υπεριώδες φως σε μήκος κύματος 350 νανομέτρων, προκαλώντας τη διάσπαση των πλαστικών.

Σε ένα πείραμα, τα νέα πλαστικά διασπάστηκαν σε ένα διαφανές διάλυμα μετά από έκθεση σε υπεριώδες φως για 3 ώρες. Τα μόρια ποτ αποτελούν τα δομικά μπλοκ μπορούν να ανακυκλωθούν και να ξαναγίνουν πλαστικό, μειώνοντας τη ζήτηση για πρώτες ύλες και την παραγωγή αποβλήτων.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News