default-image

Χριστούγεννα στο Ηράκλειο με... λιτότητα

Κρήτη
Χριστούγεννα στο Ηράκλειο με... λιτότητα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Εορταστικές... ανατροπές έρχονται πολύ σύντομα με φόντο την πλατεία Ελευθερίας, η οποία είναι ο "μαγνήτης" χιλιάδων δημοτών και μικρών παιδιών που αναζητούν γιορτινές πινελιές στη δύσκολη καθημερινότητα, προκειμένου να νιώσουν το εορταστικό κλίμα που τόσο έχουν ανάγκη.

Τέλος στις εικόνες της παιχνιδούπολης στην πλατεία Ελευθερίας την περίοδο των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς βάζει ο Δήμος Ηρακλείου, καθώς, σύμφωνα με το σχεδιασμό, θα υπάρχουν μόνο δύο παιχνίδια (καρουζέλ και μύλος), καθώς και ένα μικρό τρενάκι, το οποίο θα είναι δωρεάν για τη διασκέδαση των μικρών παιδιών - για λόγους ασφαλείας και αισθητικής. «Αυτός ο... χαμός που γινόταν τις προηγούμενες χρονιές δε θα επαναληφθεί», επισημαίνουν στελέχη του Δήμου στη προσπάθειά τους να μας εξηγήσουν τη νέα φιλοσοφία της δημοτική Αρχής, η οποία παράλληλα αποφάσισε ότι δε θα στολίσουν ούτε φωτίσουν χριστουγεννιάτικο δέντρο, όπως έχει γίνει θεσμός τα τελευταία χρόνια.

Στη θέση του χριστουγεννιάτικου δέντρου θα δεσπόζει ένα καραβάκι με μεγάλο κατάρτι, προσφορά του Ιστιοπλοϊκού Ομίλου, όπως μας απάντησε ο καλλιτεχνικός διευθυντής Γιώργος Αντωνάκης, ο οποίος παράλληλα μας περιέγραψε το "σκηνικό" της γιορτινής πλατείας Ελευθερίας.

«Ο Δήμος αγόρασε 25 ξύλινα σπιτάκια, τα οποία θα νοικιάσει σε ιδιώτες, κοινωνικούς φορείς κ.ά., προς 600 ευρώ περίπου. Τα περισσότερα ξύλινα σπιτάκια θα τοποθετηθούν στην πλατεία Ελευθερίας για τις ανάγκες δημιουργίας του χριστουγεννιάτικου χωριού. Πέρα από το πλούσιο πρόγραμμα εκδηλώσεων, θα έχουμε πολλές δραστηριότητες για τα μικρά παιδιά, όπως κατασκευές αντικειμένων με πηλό, ξύλο κ. λπ.».

Σε ό,τι αφορά τον πολύ μικρό αριθμό των παιχνιδιών στην πλατεία Ελευθερίας, ο κ. Αντωνάκης ανέφερε ότι η δημοτική Αρχή προτείνει στους ιδιώτες να τοποθετήσουν τα παιχνίδια σε πάρκα και πλατείες συνοικιών, όπως στην πλατεία Νικαίας, την πλατεία Ατσαλένιου, στις Πατέλες, την Αγία Αικατερίνη, στο πάρκο Μικράς Ασίας, στη λεωφόρο Κνωσού κ.α.

Όπως μας εξήγησε, με τον τρόπο αυτό θα "αποσυμφορηθεί" η πλατεία Ελευθερίας από τα πολλά παιγνίδια, ενώ "ζωή" τις γιορτινές μέρες θα αποκτήσουν οι γειτονιές.

Οι παραπάνω εξελίξεις προκάλεσαν θύελλα αντιδράσεων σε μια μεγάλη μερίδα πολιτών, καθώς, όπως μας επισήμαναν, ενώ περίμεναν από τη νέα δημοτική Αρχή να δώσει ακόμη μεγαλύτερο βάρος και λάμψη στην πλατεία Ελευθερίας ώστε να προσελκύσει περισσότερο κόσμο, έπεσαν από τα σύννεφα όταν ενημερώθηκαν για τον αποκεντρωμένο σχεδιασμό, ο οποίος ενισχύει, όπως είπαν, το γιορτινό κλίμα στις γειτονιές μέσω της αποδυνάμωσης της δυνατής εικόνας του κέντρου.

Στοίχημα βεβαίως αποτελεί και το αν το εγχείρημα αυτό θα παροτρύνει τους πολίτες ώστε να κατέβουν στο Ηράκλειο για τις αγορές τους και όχι μόνο, όπως τουλάχιστον ευελπιστεί ο εμπορικός κόσμος που περιμένει ένα μικρό θαύμα στα ταμεία του.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το ζήτημα έχει προκαλέσει σφοδρές αντιδράσεις και στο χώρο των επαγγελματιών, οι οποίοι ασκούν πιέσεις προς κάθε κατεύθυνση ώστε να τοποθετηθούν παιχνίδια στην πλατεία Ελευθερίας, με τη δημοτική Αρχή ωστόσο να είναι ανένδοτη. Το κλίμα προς το παρόν είναι "εκρηκτικό", με όλους να προσπαθούν για μια χριστουγεννιάτικη ατμόσφαιρα...

Όσο για το παγοδρόμιο, αυτό δε θα στηθεί στην πλατεία Ελευθερίας αλλά στο πάρκο Γεωργιάδη, όπως λένε οι ίδιες πληροφορίες, εκτός αν υπάρξει κάποια άλλη εμπλοκή. Αν τελικά αυτό στηθεί, θα είναι ένα πραγματικό παγοδρόμιο, όπως μας επισήμανε ο κ. Αντωνάκης.

Οι αντιδράσεις όμως για τον εορταστικό σχεδιασμό έχουν και συνέχεια. Ιδιώτες φωτογράφοι που έστηναν για αρκετά χρόνια μια μεγάλη φάτνη στην πλατεία Ελευθερίας έλαβαν φέτος... το "κόκκινο" φως από τη δημοτική Αρχή, η οποία τους "φωτογραφίζει" χώρο που βρίσκεται απέναντι από την πλατεία, χώρος όμως που δεν τους βρίσκει σύμφωνους.

«Αν δεν μπει το χριστουγεννιάτικο δέντρο, αν δεν μπουν τα παιχνίδια, αν δεν μπει και η μεγάλη φάτνη, για… ποιο εορταστικό κλίμα μιλάμε;», σχολίαζαν οι φωτογράφοι Νίκος Μαλτεζάκης και Κώστας Χριστοδουλάκης.

Όπως ανέφεραν, η μικρή φάτνη του Δήμου δεν επαρκεί, με τους ίδιους να επιδιώκουν εκ νέου συνάντηση με την αρμόδια αντιδήμαρχο.

Δυσαρέσκεια για την... αποκέντρωση των παιχνιδιών

Τις επόμενες μέρες θα συνεδριάσει ειδική επιτροπή του Δήμου με τη συμμετοχή όλων των εμπλεκόμενων φορέων προκειμένου να ρυθμιστούν όλες οι λεπτομέρειες, όπως για παράδειγμα οι προϋποθέσεις διάθεσης των ξύλινων σπιτιών, για τα οποία επίσης δίνεται μια μεγάλη μάχη από ιδιώτες μικροπωλητές, συλλόγους και όχι μόνο.

Η αποκέντρωση στις στιγμές χαράς των μικρών παιδιών προκαλεί πάντως δυσαρέσκεια σε αρκετές οικογένειες, οι οποίες, σύμφωνα με το σχεδιασμό, θα πρέπει να βρίσκονται σε πολλά σημεία τόσο του κέντρου όσο και περιφερειακά για να καλύψουν τις ανάγκες των μικρών παιδιών. Από το καρουζέλ στην πλατεία, στο παγοδρόμιο στο πάρκο Γεωργιάδη και στα παιχνίδια με τα κέρματα που θα βρίσκονται διάσπαρτα σε αρκετά σημεία.

«Καλά... ποδαράκια», σχολίαζαν πολίτες που, αντί για στιγμές χαλάρωσης τις γιορτινές μέρες, θα αγχώνονται για το απαιτητικό πρόγραμμα που θα καταρτίζουν τα ίδια τους τα παιδιά, τα οποία θα ζητούν να βρεθούν παντού. Όσο πιο πολλά σημεία είναι αυτά, τόσο μεγαλύτερη θα είναι και η ταλαιπωρία στους δρόμους, στο τιμόνι και στη... στάθμευση, καθώς θα γίνεται... μάχη υπό το φόβο επιβολής προστίμου για παράνομη στάθμευση από την Τροχαία.

Πάντως, στα χωριά του δήμου δεν υπάρχει αυτός ο... κίνδυνος, ενώ τα μικρά παιδιά θα έχουν τη δυνατότητα να απολαύσουν το "καραβάνι" της χαράς, το οποίο θα περιοδεύσει στις 16, 17, 19 και 22 Δεκεμβρίου. Το καραβάνι της χαράς αποτελείται από τη Φιλαρμονική του Δήμου, από ομάδα του Λυκείου Ελληνίδων, προσκόπους και άλλες ομάδες.

Το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα θα ανακοινωθούν οι τελικές λεπτομέρειες, με τα βλέμματα όλων να είναι στραμμένα στην πλατεία Ελευθερίας!

Γεωργία Μακάκη

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News