default-image

Τις τελικές τιμές για το λάδι ανακοινώνει επίσημα η ΕΑΣΗ

Κρήτη
Τις τελικές τιμές για το λάδι ανακοινώνει επίσημα η ΕΑΣΗ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τρία ευρώ το κιλό στην οξύτητα των τριών γραμμών. Αυτός είναι ο στόχος για την τιμή εκκίνησης προς τον παραγωγό ελαιολάδου, που βάζει η διοίκηση της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Ηρακλείου, με τη συνεργασία των υπηρεσιών της οργάνωσης, ενώ σήμερα Πέμπτη ή το αργότερο αύριο αναμένεται να γίνει και η συνεδρίαση του οργάνου, για να ληφθεί οριστική απόφαση.

Τις πληροφορίες αυτές, που προέρχονται μέσα από την ΕΑΣΗ, αποκαλύπτει σήμερα η "Ν. Κρήτη", χωρίς να αποκλείεται βέβαια η τιμή να πάει λίγο πιο κάτω ή ακόμα και να ξεπεράσει τα 3 ευρώ το κιλό, αφού στο "τραπέζι" των διαβουλεύσεων τις προηγούμενες μέρες έπεσε και αυτή η πρόταση!

Αν και δεν κατέστη δυνατή η επικοινωνία μας με τον πρόεδρο της ΕΑΣ Ηρακλείου Ανδρέα Στρατάκη χθες, καταφέραμε να έχουμε πληροφορίες μέσα από την οργάνωση, σύμφωνα με τις οποίες τις τελευταίες μέρες οι προσφορές που δέχεται η Ένωση από αντιπροσώπους Ιταλών και Ισπανών στο χύμα και στο τυποποιημένο λάδι είναι κανονικό "ασανσέρ". Μετά την ανακοίνωση της τιμής του 2,80 ευρώ το κιλό από την ΕΑΣ Πεζών και την εταιρεία "Ρούσσος Α.Ε.", η ΕΑΣΗ άρχισε να προετοιμάζεται βάζοντας στόχους να ανέβει παραπάνω. Έτσι, από τις προσφορές που δέχτηκε, οι τιμές που θα μπορούσε να προσφέρει κάνοντάς τις αποδεκτές, ξεκινούσαν από τα 2,80 ευρώ το κιλό και ξεπερνούσαν κάποιες στιγμές ακόμα και τα 3 ευρώ το κιλό. Αυτό το ανεβοκατέβασμά τους βέβαια δεν είναι φυσιολογικό, αλλά αποτελεί την παρενέργεια της έλλειψης ποσοτήτων παραχθέντος προϊόντος στην παρούσα φάση. Μόλις αρχίσει κανονικά και ομαλά η παραγωγή του ελαιολάδου, θα αρχίσει να ομαλοποιείται και η τιμή παραγωγού.

Στο μεταξύ πάντως, όλα δείχνουν πως ή σήμερα ή αύριο η τιμή που θα ανακοινώσει η ΕΑΣΗ δε θα πέφτει κάτω από τα 3 ευρώ το κιλό, κάτι βέβαια που θα εξαρτηθεί και από τις εξελίξεις της αγοράς μέχρι και στο "παρά πέντε" της απόφασης.

Στο μεταξύ, στην Πελοπόννησο διαμορφώθηκε τα τελευταία 24ωρα τιμή 3,90 ευρώ το κιλό, σε μια περίπτωση εμπορίας ελαιολάδου, γεγονός που δείχνει ότι το κλίμα στην αγορά του ελαιολάδου ευνοεί ανοδική πορεία των τιμών παραγωγού, σε μια χρονιά που μόνο η Ελλάδα έχει αύξηση της παραγωγής της και μάλιστα μεγάλη, ενώ το ακριβώς αντίθετο ισχύει για την Ιταλία και την Ισπανία.

Την ίδια ώρα, οι παραγωγοί έχουν αρχίσει δειλά-δειλά και μαζεύουν τον ελαιόκαρπό τους.

Χριστόφορος Παπαδάκης

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News