default-image

Παραμένει στεγνό το φράγμα Μπραμιανών

Κρήτη
Παραμένει στεγνό το φράγμα Μπραμιανών

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σε 10 μέρες μπαίνουμε στο Δεκέμβριο και βρόχινο νερό από τις προσαγωγούς διώρυγες του Μύρτου και της Καλαμαύκας δεν έχει μπει ακόμα στον ταμιευτήρα του φράγματος των Μπραμιανών, παρότι στις ορεινές περιοχές δυτικά της Ιεράπετρας έπεσαν το Σεπτέμβριο 30 χιλιοστά βροχής, τον Οκτώβριο μόνο 40 χιλιοστά και κάποιες ψιχάλες το πρώτο 15θήμερο του Νοέμβριου.

«Η κατάσταση αυτή μας έχει φορτώσει άγχος. Οι αγρότες της Ιεράπετρας μπορούν και παράγουν ποιοτικά αγροτικά προϊόντα, για να καλύψουν όμως το υψηλό κόστος παραγωγής θα πρέπει να ποτίζουν με καλής ποιότητας νερό, για να έχουν τη δυνατότητα να παράξουν και μεγάλες ποσότητες», λέει το μέλος του Δ.Σ. του Αγροτικού Συλλόγου Ιεράπετρας, κ Παναγιώτης Μπαλοθιάρης.

«Μέχρι σήμερα βρόχινο νερό στον ταμιευτήρα δεν έχει μπει από τις αρχές του φθινοπώρου. Μόλις προχθές άρχισε να μπαίνει ελάχιστο νερό από τον αγωγό της Καλαμαύκας. Ίσα-ίσα που φτάνει για να ποτίσουν δύο ή τρεις παραγωγοί. Η στάθμη του φράγματος έχει κατέβει πολύ χαμηλά.

Η εκκλησία του Προφήτη Ηλία, που βρίσκεται στον πυθμένα του ταμιευτήρα, έχει αποκαλυφτεί. Υπήρχαν χρονιές, όμως, που είχε κατέβει η στάθμη του νερού ακόμα πιο χαμηλά. Από τον Αγροτικό Σύλλογο, από τον ΤΟΕΒ και από το Δήμο ασκούνται πιέσεις προς την Πολιτεία για να γίνουν κάποια επείγοντα έργα προκειμένου να εμπλουτιστεί ο ταμιευτήρας. Ο χρόνος περνά και τα έργα δεν προχωρούν, με αποτέλεσμα ο αγροτικός κόσμος εδώ και στον πρώην δήμο Μακρύ Γιαλού να ανησυχεί φοβούμενος ότι θα έρθει η καταστροφή», προσθέτει ο κ. Παναγιώτης Μπαλοθιάρης, ο οποίος πήρε μέρος σε σχετική σύσκεψη που οργανώθηκε προχθές στον Κουτσουρά, για να καταγραφούν τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η ευρύτερη περιοχή, με το θέμα της λειψυδρίας να βρίσκεται στην κορυφή της ατζέντας.

«Αυτή τη στιγμή στο φράγμα Μπραμιανών έχουμε μείνει με 3,5 εκατομμύρια κυβικά μέτρα νερού, η αγωγιμότητα του οποίου αγγίζει στα 2.000, επειδή στον ταμιευτήρα μπαίνει μόνο το υφάλμυρο νερό των πηγών της Μαλαύρας. Το υψόμετρο της στάθμης του νερού στο φράγμα είναι σήμερα στα 58,25 μέτρα, ενώ το Νοέμβριο του 1993 είχε κατέβει μέχρι τα 48,60 μέτρα από τη στάθμη της θάλασσας. Ο πυθμένας του φράγματος έχει υψόμετρο 40 μέτρα από τη θάλασσα, συνεπώς σήμερα έχουμε 18,25 μέτρα νερού σε ορισμένα σημεία. Όταν το 1993 είχαν μείνει στον ταμιευτήρα μόλις μερικές εκατοντάδες χιλιάδες κυβικά μέτρα νερού, πιέσαμε την Πολιτεία και μας έδωσε να αντλούμε νερό από τις πηγές της Μαλαύρας, οι οποίες μας δίνουν τώρα αυτό το υφάλμυρο νερό που υπάρχει. Όταν το 2000 άδειασε και πάλι ο ταμιευτήρας, πιέσαμε και έγιναν οι γεωτρήσεις στη Σαρακήνα. Τώρα που έχουμε φτάσει και πάλι σε τόσο χαμηλό επίπεδο και οι καλλιεργούμενες εκτάσεις έχουν αυξηθεί κατακόρυφα, η Πολιτεία θα πρέπει να προχωρήσει τα έργα που θα δώσουν τη δυνατότητα στον πρωτογενή τομέα της Ιεράπετρας να παραμείνει ζωντανός και να αναπτυχθεί λίγο ακόμη», μας είπε ο διευθυντής του ΤΟΕΒ Ιεράπετρας κ. Γιάννης Λιοντάκης.

«Γέμισε ο κόσμος θερμοκήπια. Όταν κατασκευάστηκε το φράγμα, σχεδιάστηκε για να ποτίζει μικρότερη έκταση. Οι ανάγκες των καλλιεργητών αυξήθηκαν, τα θερμοκήπια πολλαπλασιάστηκαν, αλλά τα έργα που θα εξασφάλιζαν περισσότερο αρδευτικό νερό δεν έγιναν ποτέ. Ήρθε φέτος και η ανομβρία και το φράγμα άδειασε. Αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση, το φράγμα θα ξεραθεί και θα γίνει βοσκότοπος», μας είπε ο 80χρονος αγρότης κ. Γιάννης Καροφυλλάκης.

Οι παραγωγοί πρώιμων κηπευτικών υπό κάλυψη μετέρχονται χίλιους δύο τρόπους για να εξοικονομήσουν καλής ποιότητας βρόχινο νερό φτιάχνοντας μικρές ομβροδεξαμενές (χαβούζες), προκειμένου να αποθηκεύσουν αυτό το λίγο νερό της βροχής που πέφτει πάνω στο πλαστικό των θερμοκηπίων και δεν απορροφάται από τη γη. «Δε γίνεται να ποτίζει ο αγρότης το θερμοκήπιό του με 2.000 αγωγιμότητα, γιατί με τα λιπάσματα που βάζει η αλατότητα ανεβαίνει πάνω από τις 3.000. Δε βγάζεις παραγωγή όταν ποτίζεις με αλατόνερο. Αυτό θα πρέπει να το καταλάβουν εκείνοι που τόσα χρόνια έχουν ξεχασμένη την Ιεράπετρα και δεν επισπεύδουν τις διαδικασίες για να ξεκινήσουν τα έργα που έχουν σχεδιαστεί προκειμένου να εξασφαλιστεί περισσότερο και καλύτερης ποιότητας νερό», προσθέτει 55χρονος αγρότης κ. Μιχάλης Καροφυλλάκης.

Εύχονται να βρέξει

Οι αγρότες, οι γεωπόνοι, αλλά και οι αλλοδαποί εργάτες γης, που ζουν από την καλλιέργεια των κηπευτικών, πηγαίνουν συχνά στο φράγμα Μπραμιανών και παρατηρούν ανήσυχοι την πτώση της στάθμης του νερού. Ζορίστηκαν ψυχολογικά όταν είδαν να αποκαλύπτεται το εκκλησάκι που βρίσκεται στον πυθμένα του φράγματος. Όλες τους οι ελπίδες έχουν στραφεί τώρα... στον ουρανό, απ' όπου και ελπίζουν να πέσει σύντομα βροχή...

Νίκος Πετάσης

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News