Ειδήσεις

"Να επανεξετάσουν αν πρέπει να τιμηθεί ο Ρίχτερ" (Ηχητικό)

Τριγμούς προκαλεί η απόφαση του Πανεπιστημίου Κρήτης για την τιμητική διάκριση σε Γερμανό καθηγητή, έναν από τους πλέον αξιόλογους σύγχρονους Γερμανούς ιστορικούς, τον Χάιντς Ρίχτερ, ο οποίος μας έστησε στον τοίχο για τη Μάχη της Κρήτης.

Το βιβλίο του, που προκάλεσε σφοδρότατες αντιδράσεις όταν κυκλοφόρησε στα Ελληνικά, ήταν η καταγραφή των γεγονότων που αφορούσαν τη Μάχη της Κρήτης.

Σε αυτό ο καθηγητής, αφήνει τουλάχιστον ερωτήματα και απορίες για τον τρόπο και τις αιτίες που εφαρμόστηκαν μαζικά αντίποινα σε βάρος αμάχων από τις γερμανικές δυνάμεις εισβολής, αμέσως μετά την επικράτησή τους.

Στο βιβλίο, ο Χάιντς Ρίχτερ υιοθετεί την άποψη ότι οι άτακτοι Κρήτες που έλαβαν τα όπλα κατά των μονάδων εισβολής (αλεξιπτωτιστές, Ορεινοί Κυνηγοί) μεταχειρίστηκαν «βάναυσες» και «βάρβαρες» πρακτικές σε βάρος Γερμανών τραυματιών, αιχμαλώτων ή και νεκρών «παραβιάζοντας το Δίκαιο του Πολέμου».

Έντονη η αντίδραση του επίτιμου αρχηγού ΓΕΕΘΑ Μανούσου Παραγιουδάκη με επιστολή του προς τον πρύτανη του Πανεπιστημίου Κρήτης, από τον οποίο ζητά να κρίνει τελικά αν ο Γερμανός καθηγητής είναι άξιος της τιμής που του επιφυλάσσει το Πανεπιστήμιο.

«Προσυπογράφω την επιστολή του στρατηγού εν αποστρατεία», επισημαίνει από την πλευρά του ο εκπρόσωπος του Εθνικού Συμβουλίου Διεκδίκησης Οφειλών της Γερμανίας, Αριστομένης Συγγελάκης.

Σχόλια