default-image

Η "Λαϊκή Συσπείρωση" για τον προϋπολογισμό της Περιφέρειας

Κρήτη
Η "Λαϊκή Συσπείρωση" για τον προϋπολογισμό της Περιφέρειας

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Αντιλαϊκός, ταξικός» και «εξευτελιστικά χαμηλός», «με τεράστιες περικοπές» είναι ο προϋπολογισμός για το 2015 που ψηφίστηκε την προηγούμενη εβδομάδα από το Περιφερειακό Συμβούλιο Κρήτης, σύμφωνα με τη "Λαϊκή Συσπείρωση". Ο περιφερειακός σύμβουλος Στ. Ορφανός καταψήφισε τον προϋπολογισμό ενώ σε ανακοίνωσή της η παράταξη αναφέρει ότι «δεν ήταν ποτέ τόσο χαμηλός» και πως ένας τέτοιος προϋπολογισμός «δεν μπορεί να εξυπηρετήσει τις λαϊκές ανάγκες».

Ειδικότερα, όπως υπογραμμίζει η "Λαϊκή Συσπείρωση", «άλλον ένα αντιλαϊκό και ταξικό προϋπολογισμό για το 2015 (ΠΥ 2015) ψήφισαν την περασμένη βδομάδα στο Περιφερειακό Συμβούλιο Κρήτης οι τοπικοί εκπρόσωποι της συγκυβέρνησης Ν.Δ.-ΠΑΣΟΚ.

Ο ΠΥ 2015 είναι εξευτελιστικά χαμηλός, στα 58 εκατ. ευρώ, με τεράστιες περικοπές από τα 91 εκατ. ευρώ που ήταν πέρυσι. Λογιστικά πήγε στα 102 εκατ. ευρώ, με τα 43 εκατ. ευρώ, από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ), που δινόταν και τα προηγούμενα χρόνια, αλλά εντάσσεται για πρώτη φορά στους ΠΥ των Περιφερειών.

Ο ΠΥ της Περιφέρειας δεν ήταν ποτέ τόσο χαμηλός και βέβαια δεν μπορεί να υπηρετήσει τις λαϊκές ανάγκες. Η δράση της θα περιοριστεί στη σύσφιγξη των σχέσεων με επιχειρηματίες και στη γρήγορη διεκπεραίωση των αιτημάτων τους.

Ο σύμβουλος της "Λαϊκής Συσπείρωσης" Ορφανός Στέλιος χαρακτήρισε τον ΠΥ 2015 αντιλαϊκό και ταξικό και τον καταψήφισε. Υπογράμμισε ότι όσοι τον ψήφισαν έχουν συλλογικά και προσωπικά τεράστια ευθύνη για τη συμμόρφωσή τους με τα διαρκή μνημόνια της πολιτικής Ε.Ε. και κυβέρνησης που στηρίζουν τα κέρδη των μεγάλων επιχειρήσεων στα συντρίμμια των εργατικών-λαϊκών εισοδημάτων και δικαιωμάτων.

Τόνισε πως η δήθεν γκρίνια όλων για τις περικοπές και το πρόσχημα για να ψηφίσουν θετικά - ότι δήθεν διαφορετικά θα κλείσει η Περιφέρεια - συγκαλύπτει υποκριτικά τη συμφωνία τους και τη συνενοχή τους για την πολιτική που εφαρμόζουν.

Επισήμανε ακόμα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ καταψήφισε τον ΠΥ χωρίς αναφορά στο αντιλαϊκό και ταξικό του περιεχόμενο, παρά μόνο στη διαφωνία για τη διαδικασία έγκρισής του πρώτα από την κυβέρνηση και μετά από το Περιφερειακό Συμβούλιο. Έτσι προσπάθησε να κρύψει την προσχώρησή του στην ουσία της αντιλαϊκής πολιτικής των μνημονίων διαρκείας της Ε.Ε. Αυτό απέδειξαν οι εκπρόσωποι του ΣΥΡΙΖΑ και σε άλλες Περιφέρειες και Δήμους που είναι πλειοψηφία (Αττική, Ανώγεια κ.λπ.), όπου ψήφισαν μαζί με τα "μνημονιακά" στελέχη ίδιους και χειρότερους προϋπολογισμούς όπως τα προηγούμενα χρόνια.

Η "Λαϊκή Συσπείρωση" επέμεινε ότι υπάρχει και άλλος δρόμος, που υπηρετεί τα λαϊκά συμφέροντα - που οι άλλες πολιτικές δυνάμεις και τα στελέχη τους πεισματικά αρνούνται ότι μπορεί να υπάρξει. Ο δρόμος της απειθαρχίας στην κυβερνητική πολιτική, όπως κάνουν οι δήμαρχοι της "Λαϊκής Συσπείρωσης". Που αντιστέκεται στην επίθεση στα λαϊκά στρώματα με τη φορομπηξία και τις περικοπές στην κάλυψη των λαϊκών αναγκών από τη μια και από την άλλη αντιστέκεται στην ικανοποίηση των απαιτήσεων του μεγάλου κεφαλαίου, με τις ιδιωτικοποιήσεις, τα προνόμια και τη στήριξή του με ζεστό χρήμα.

Στην ίδια λογική ήταν και άλλα θέματα που συζήτησε το Περιφερειακό Συμβούλιο. Πάρθηκαν διάφορες αποφάσεις - που καταψήφισε η "Λαϊκή Συσπείρωση" - που μοιράζουν ψίχουλα ελεημοσύνης στους πιο εξαθλιωμένους, χωρίς να βελτιώνουν τη ζωή των εργαζομένων και του λαού της Κρήτης, χωρίς να υποχρεώνουν το κεφάλαιο να ξοδευτεί ή να περιορίσει τα κέρδη του.

Εγκρίθηκε να μπουν στο εξής κάτω από κρατική εποπτεία τα λεγόμενα "κοινωνικά παντοπωλεία". Επίσης η Περιφέρεια θα δώσει μεγαλύτερο βάρος και λεφτά για παραπέρα διαφήμιση και επέκταση στις λεγόμενες "Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις" (ΚοινΣΕπ).

Αυτό το νέο "κόλπο" του ευρωπαϊκού κεφαλαίου, όπου άνεργοι και εργαζόμενοι θα βαπτίζονται "συνεταιρισμένοι επιχειρηματίες", παίρνοντας πάνω τους όλα τα ρίσκα για να έχουν δουλειά, μισθό, ασφάλιση, σε "ισότιμη" συνεργασία (!) με τις άλλες ιδιωτικές επιχειρήσεις και απαλλάσσοντας κράτος και κεφάλαιο από κάθε μισθολογικό ή άλλο "κόστος" και ευθύνη για τη στήριξή τους !

Επιβεβαιώνεται ότι οι εργαζόμενοι και ο λαός της Κρήτης πρέπει - χωρίς αυταπάτες - να οργανώσουν και να δυναμώσουν την πάλη τους για να ανατρέψουν την αντιλαϊκή πολιτική υπέρ του μεγάλου κεφαλαίου, που εφαρμόζει τόσο η κυβέρνηση, όσο και τα τοπικά κρατικά όργανα, οι Περιφέρειες και οι Δήμοι», καταλήγει στην ανακοίνωσή της η "Λαϊκή Συσπείρωση".

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News