Ειδήσεις

"Να σταματήσει η αιματοχυσία στα γήπεδα"

Στη σκιά του τραγικού θανάτου του Κώστα Κατσούλη μετά τα βίαια επεισόδια στον αγώνα Ηροδότου-Εθνικού αλλά και μετά τη χθεσινή βίαιη επίθεση κατά του διαιτητή Χριστόφορου Ζωγράφου, πραγματοποιείται το Πανελλήνιο Συνέδριο στο Ηράκλειο με θέμα "Η βία στον αθλητισμό: Η ελληνική πραγματικότητα, προκλήσεις και προοπτικές".

«Να σταματήσει η αιματοχυσία στα γήπεδα», τονίζουν όλοι οι εμπλεκόμενοι στο χώρο του αθλητισμού στο συνέδριο κατά της βίας στον αθλητισμό που διεξάγεται σήμερα Σάββατο και αύριο Κυριακή σε γνωστό ξενοδοχείο του Ηρακλείου, παρουσία των γονέων του Κώστα Κατσούλη που έχασε τη ζωή του στο γήπεδο του Ηροδότου.

Ο υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Γιάννης Ανδριανός, που παρίσταται στο συνέδριο, έκανε λόγο για μια νοσηρή κατάσταση που εξυπηρετεί οτιδήποτε άλλο εκτός από τον αθλητισμό.

Για τον τραγικό θάνατο του Κατσούλη αλλά και τη βίαιη επίθεση κατά του διαιτητή και αναπληρωτή προέδρου της ΚΕΔ, Χριστόφορου Ζωγράφου, ο κ. Ανδριανός έστειλε μηνύματα από το Ηράκλειο προς κάθε κατεύθυνση.

«Η βία, οι εκβιασμοί και οι δολοφονικές επιθέσεις δεν είναι αθλητισμός», τόνισε μεταξύ άλλων, ενώ ιδιαίτερη αναφορά έκανε για το νέο αθλητικό νομοσχέδιο, το οποίο, όπως είπε, θα τεθεί προς διαβούλευση την επόμενη βδομάδα.

«Αυτά που συμβαίνουν δεν είναι αθλητισμός. Είναι μία νοσηρή κατάσταση που δεν εξυπηρετεί τον αθλητισμό. Ο αθλητισμός είναι οι νέοι μας που μας κάνουν υπερήφανους, ο αθλητισμός είναι αξίες και ιδανικό. Όλα αυτά που συμβαίνουν στο ποδόσφαιρο είναι καταδικαστέα και συνεχίζεται η απαξίωσή τους. Δε χωράει η υποκρισία από κανέναν, χωρίς υπεκφυγές, χωρίς προφάσεις εν αμαρτίαις και επίκληση του αυτοδιοίκητου. Στα τέλη της εβδομάδας θα καταθέσω το νομοσχέδιο για το νέο αθλητικό νόμο», υπογράμμισε ο κ. Ανδριανός.  

«Όποιος θέλει να προσφέρει θα το δείξει με τις θέσεις του. Είναι ώρα να συνταχθούμε με αυτό το στόχο. Όχι μόνο να καταδικάζουμε τη βία, αλλά να έχουμε και τη βούληση να ενώσουμε τις δυνάμεις μας. Σε αυτή την κατεύθυνση η συζήτηση μπορεί να βοηθήσει το νέο νόμο. Η οπαδική βία είναι ένα κοινωνικό φαινόμενο με βαθιές ρίζες», είπε ακόμη ο υφυπουργός Αθλητισμού, που τόνισε πως «προέχει η ασφάλεια».

Το συνέδριο πραγματοποιείται παρουσία των γονιών του Κώστα Κατσούλη, με τον Νίκο Τζώρτζογλου να είναι φανερά συγκινημένος.

Όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς καταδίκασαν την οπαδική βία σε όλες τις εκφάνσεις της και ενώνουν τις δυνάμεις τους ώστε να απαλλαχθεί ο αθλητισμός απ' αυτό το δηλητήριο που είναι αντίθετο προς όλες τις αξίες και τα ιδανικά.

H πρώτη ημέρα του συνεδρίου της ΕΠΣΗ oλοκληρώθηκε το βράδυ του Σαββάτου, ενώ το πρόγραμμα της Κυριακής θα ξεκινήσει στις 10 το πρωί και θα διαρκέσει ως τις 3 το μεσημέρι, με ομιλίες εκπροσώπων φορέων και διαιτητών.

Γεωργία Μακάκη

Σχόλια